pixabay / jorono |
Το εθνικό ραδιόφωνο της Αλγερίας μετέδωσε αργά τη Δευτέρα ότι έμαθε από πηγές πως το Παρίσι σχεδίαζε επίθεση εναντίον των νέων στρατιωτικών ηγεμόνων του Νιαμέι αν δεν απελευθέρωναν τον Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται υπό κράτηση από τις 26 Ιουλίου.
"Αντιμέτωπη με την άρνηση της Αλγερίας, η Γαλλία στράφηκε στο Μαρόκο, ζητώντας άδεια να περάσει τα στρατιωτικά της αεροπλάνα μέσω του εναέριου χώρου της", ανέφερε το κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Nova.
Η Γαλλία, η οποία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες στην πρώην αποικία της Νίγηρα και διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ κατά των τζιχαντιστικών εξεγέρσεων, κατηγορείται από την ηγεσία του πραξικοπήματος πως σχεδιάζει να παρέμβει στρατιωτικά για να αποκαταστήσει την εξουσία του εκδιωχθέντος προέδρου.
Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόθεση ένοπλης επέμβασης στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Περιφερειακού μπλοκ της Δυτικής Αφρικής ECOWAS, το οποίο απείλησε να χρησιμοποιήσει βία για να αντιστρέψει το πραξικόπημα.
"Το κοινό επιτελείο άμυνας της Γαλλίας αρνείται ότι υπέβαλε αίτημα να πετάξει πάνω από το έδαφος της Αλγερίας", δήλωσε πηγή του γαλλικού στρατού στο Reuters.
Η ECOWAS δήλωσε την Παρασκευή πως αποφάσισε την ημερομηνία αποστολής στρατευμάτων στο Νίγηρα εάν οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του Bazoum αποδειχθούν ανεπιτυχείς.
Το Μπενίν, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Νιγηρία έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συνεισφέρουν στρατεύματα στην αποστολή του μπλοκ για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης στο Νίγηρα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούνε εξέφρασε ανησυχίες για ένοπλη απάντηση στην κρίση στο Νιαμέι, η οποία φοβάται ότι "θα μπορούσε να πυροδοτήσει ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ."Πρόσθεσε πως η Αλγερία δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον των γειτόνων της.
Σε δήλωσή του το Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας επέμεινε στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, αντιτάσσοντας την πιθανή χρήση μιας "εφεδρικής δύναμης" της ECOWAS εναντίον των στρατιωτικών ηγετών στο Νίγηρα, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις "έχουν φέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις”.
Εν τω μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) προειδοποίησε την Τρίτη για οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στον Νίγηρα, αφού ανέστειλε την ένταξη της χώρας ως τιμωρία για το πραξικόπημα.