Άλλος ένας άνθρωπος θυσιάστηκε εξαιτίας της κρατικής ανεπάρκειας, αποτέλεσμα της παρακμής που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι ώρα γι αυτά. Όμως το ίδιο λέγαμε και μετά τις φωτιές, όπου θυσιάστηκαν δύο χειριστές, το ίδιο λέγαμε και για τις κινήσεις των σύγχρονων «δουλεμπόρων» στον Έβρο, όταν έπεσε νεκρός σε σύγκρουση με έναν απ’ αυτούς, κάποιος ανύποπτος και αθώος πατέρας τριών παιδιών. Το ίδιο θα ακούγεται πάντα. Πως «δεν είναι ώρα για τέτοια, αλλά είναι ώρα θλίψης». Ναι είναι ώρα βαριάς θλίψης. Αλλά και ώρα ευθυνών των αρμοδίων.
Κάποιοι άφησαν ένα κομβόι ακραίων στοιχείων και κοινών δολοφόνων, να διασχίσει την Ελλάδα και να φτάσει, πλήρως αρματωμένο, στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών της κροατικής ομάδας. Αυτοί οι χούλιγκανς δολοφόνησαν στυγνά και απάνθρωπα έναν συνάνθρωπό τους μόνο και μόνο επειδή ήταν διαφορετική ομάδα.
Δεν είναι μόνο πρόβλημα της αστυνομίας, δεν είναι μόνο πρόβλημα ασφάλειας και συντονισμού των αρχών. Είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό και πρόβλημα παιδείας. Δεν έχουμε ψάξει ως κοινωνία να δούμε τους λόγους για τους οποίους «αγριεύουν τα παιδιά μας», όπως τόνιζε λοιδορούμενος στις προεκλογικές του ομιλίες ο πρόεδρός της ΝΙΚΗΣ.
Στη δολοφονία αυτή υπάρχουν υπεύθυνοι που πρέπει να απολογηθούν, όσο ψηλά και να βρίσκονται. Ακόμα και αυτό να γίνει όμως, οι ανθρώπινες ζωές δεν επιστρέφουν. Επιτέλους, σε αυτόν τον τόπο πρέπει να υπάρχει πρόληψη και όχι κάθε φορά να ακούμε πως θα αποδοθεί η δικαιοσύνη μετά το κάθε τραγικό συμβάν.
Παράλληλα οι επαγγελματίες «ευαίσθητοι» και «ανθρωπιστές», εμφανίζονται και εξαφανίζονται, ανάλογα με το θύμα και αν τους βολεύει στο αφήγημά τους. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το έθνος προσκυνά σορτσάκια και φανέλες και κάποιοι πλανημένοι ζητούν «τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού».
Δυστυχώς το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ επαληθεύθηκε πικρά λίγες μέρες μετά την δευτερολογία του προέδρου μας κ. Νατσιού στις προγραμματικές του δηλώσεις, όπου έκανε την παρακάτω αναφορά, η οποία μετά τα τραγικά χθεσινά γεγονότα, φαίνεται προφητική, ενώ δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλή ανάγνωση των γεγονότων:
«Ο αθλητισμός στην ανόθευτη μορφή του ήταν σύμβολο της ειρήνης και της αδελφοσύνης και έχει καταντήσει στις μέρες μας σύμβολο πολέμου και διχόνοιας. Στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας μας κυριαρχεί ο φανατισμός, ο οπαδισμός, η βία, η διαφθορά, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Τα αθλήματα από μέσα ψυχαγωγίας και ευγενούς άμιλλας έχουν γίνει οχήματα για να ταπεινώνουμε τον αντίπαλο, να εκτονώνουμε τον εγωκεντρισμό μας και να θησαυρίζουν όσοι επωφελούνται από την απόλυτη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Δυστυχώς αυτή η συνεχής καλλιέργεια μίσους, μας φτάνει στο έσχατο σημείο να γίνονται αποτρόπαιες δολοφονίες για μια φανέλα και για μια ομάδα. Η απάντηση που θα δώσει στην ερώτηση: “τι ομάδα είσαι;” να κρίνει αν θα ζήσεις ή αν θα πεθάνεις. Μέσα από το πάθος του αθλητισμού ο πλησίον μας γίνεται μισητός, ο μισητός εχθρός που τον θεωρούμε κατώτερο από εμάς, επειδή δήθεν επιδιώκει το κακό της θεοποιημένης ομάδας μας. Έτσι, ισοπεδώνεται η ομοψυχία, ισοπεδώνεται η ενότητα και η συνείδηση μιας κοινής πατρίδας. Αντί, οι δύσκολοι καιροί που απλώνονται μπροστά μας, να μας βρίσκουν μονιασμένους, μας βρίσκουν σε μια αρρωστημένη κατάσταση διαρκούς εμφυλίου για το χατίρι μιας μπάλας. Τα μεγάλα συμφέροντα των επιχειρηματιών συντηρούν σκόπιμα τον «οπαδισμό», για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους μέσα από την πόλωση, μέσα από το «διαίρει και βασίλευε». Παρά τις υποσχέσεις των περασμένων κυβερνήσεων ότι θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο της οπαδικής βίας, το κράτος δεν έχει τολμήσει να αγγίξει το σύστημα και τη λογική του που κυβερνά τον πυρήνα του επαγγελματικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου».
Η αστυνομία επιβεβαίωσε συνεργασία Ελλήνων και Κροατών χούλιγκαν. Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Οι μνήμες μας από την δολοφονία του Άλκη Καμπανού είναι νωπές και δυστυχώς, ούτε αυτό το γεγονός ήταν αρκετό για να καταφέρει η πολιτεία να καταπολεμήσει την οπαδική βία, παρότι και οι πιο αδαείς κατάλαβαν πώς λειτουργούν τα clubs των οργανωμένων οπαδών και γιατί προκαλούν τρόμο. Απ' ότι βλέπουμε, μέχρι τώρα, ουδείς από τους αρμοδίους φαίνεται αποφασισμένος να σταματήσει την εγκληματική βία των χούλιγκαν.
Είναι η ώρα της συνεργασίας μεταξύ ΓΓΑ και ειδικού οργάνου της αστυνομίας που θα γνωρίζει, όπως οι ομάδες, τις λέσχες των οπαδών. Θα υπάρχει σε πρώτο στάδιο έλεγχος σε κάθε ενεργό μέλος και κάθε φίλαθλος θα πηγαίνει σε συγκεκριμένη θύρα και θα εισέρχεται ονομαστικά, μέχρι οι σύνδεσμοι φιλάθλων να κλείσουν, κάτι το οποίο φαίνεται αναπόφευκτο στον αγώνα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.
Όλοι γνωρίζουν σε κάθε ομάδα ποια άτομα έχουν επιδείξει παραβατικές συμπεριφορές, όμως όλο και περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας, ενώ συνεργάζονται και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.
Προτάσεις της ΝΙΚΗΣ για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας:
1: Άμεση κατάργηση των συνδέσμων φιλάθλων.
O έλεγχός της νόμιμης λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων είναι αδύνατος: Αν οι όροι ίδρυσης και λειτουργίας τους είναι αυστηροί, όπως και πρέπει να είναι (λευκό ποινικό μητρώο για κάθε μέλος που επιθυμεί να συμμετέχει, έλεγχος από την αστυνομία των «γραφείων» τους κλπ), απαιτείται μια διαρκής, κοπιαστική και χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου, που καταλήγει πρακτικά ανέφικτη. Αν οι όροι είναι χαλαροί και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, τα προβλήματα διαιωνίζονται, με αποτέλεσμα να παρέχεται μια επίπλαστη νομιμοφάνεια στη λειτουργία τους, όσο παραβατική κι αν είναι.
2: Αυστηροποίηση του πλαισίου κυρώσεων εις βάρους των υπαιτίων των ομάδων και προσωπικά εις βάρος των διοικούντων.
Ο νομοθέτης μπορεί να καταργήσει το σημερινό δύσοσμο άβατο των συνδέσμων φιλάθλων, αποθέτοντας την ευθύνη εκεί που πρέπει, δηλαδή στις ομάδες, οι οποίες σήμερα εμφανίζονται υποκριτικά να νίπτουν τας χείρας των για τη λειτουργία των συνδέσμων των δικών τους οπαδών, για την οποία μάλιστα έχουν δώσει τη ρητή συναίνεσή τους. Εφεξής, εκείνες θα αποφασίζουν, εφόσον επιθυμούν, ποιοι από τους φιλάθλους τους έχουν τα εχέγγυα να μπορούν, εξ ονόματός τους, να οργανώνονται σε σωματεία ή οντότητες οποιασδήποτε νομικής μορφής ή και άτυπες, αναλαμβάνοντας οι ίδιες την πλήρη ευθύνη.
3: Ευαισθητοποίηση της δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, με δημιουργία εξειδικευμένου τμήματος.
Αν δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια ειδικά Τμήματα δικαστών, είναι σημαντικό αυτό σε κάποιον τουλάχιστον βαθμό, να υπάρχει σε επίπεδο Εισαγγελίας. Ο θεσμός του αθλητικού Εισαγγελέα έχει αποδειχθεί στην πράξη πολύ χρήσιμος, γι' αυτό και πρέπει να ενδυναμωθεί, ενδεχομένως με δύο αθλητικούς Εισαγγελείς (Νότιας με Βόρειας Ελλάδας), αποκλειστικής ίσως μάλιστα απασχόλησης. Αλλά και, επιπροσθέτως, η θέσπιση ενός εποπτεύοντος αυτούς Αθλητικού Εισαγγελέα Εφετών, πανελλαδικής αρμοδιότητας, είναι κάτι επίσης που θα μπορούσε να συνδράμει δραστικά στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και εν γένει εγκληματικότητας.
Ελπίζουμε τα επεισόδια να σταματήσουν εδώ και να μην υπάρξει νέος κύκλος αίματος μεταξύ των φιλάθλων. Η ΝΙΚΗ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγρίως δολοφονημένου νέου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παρακαλάμε ο αγαθός Θεός να δώσει δύναμη στους γονείς και τους οικείους του 29χρονου Μιχάλη που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του. O Θεός να τον αναπαύσει.