Η τσεχική κυβέρνηση καλεί για ταπεινότητα καθώς οι Ουκρανοί βιάζουν Τσέχες

Φωτογραφία: krimi-plzen.cz
Στην Τσεχία, Ουκρανοί βίασαν νεαρές γυναίκες, αλλά οι αρχές προτρέπουν να μην καταφύγουν οι πολίτες στην αρχή της συλλογικής ενοχής.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Τσεχία εξοργίστηκε από δύο περιπτώσεις βιασμού


Πολίτες της Ουκρανίας είναι ύποπτοι για βιασμό και απόπειρα δολοφονίας στο Πίλσεν και την Πράγα, αναφέρουν τσεχικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία αρνήθηκε να αποκαλύψει την εθνικότητα των υπόπτων, αλλά ο δήμαρχος του Πίλσεν, Roman Zarzycky και το τοπικό μέσο ενημέρωσης Krimi-Plzen επιβεβαίωσαν ότι ήταν Ουκρανοί πολίτες που διέπραξαν τα εγκλήματα.

Ένας 18χρονος Ουκρανός ονόματι Βίκτορ Βέσελσκι, γεννημένος το 2004, συνελήφθη στο Πίλσεν. Ο άνδρας ζει αρκετά χρόνια στην Τσεχία και έχει ήδη ποινικό μητρώο. Βίασε μια 15χρονη σε πάρκο, της επέφερε τραύματα, την περιέλουσε με βενζίνη, την τύλιξε σε μια πλαστική σακούλα, την πέταξε σε μια χαράδρα και έφυγε. Το κορίτσι επέζησε προσποιούμενη πως πέθανε.

Στις 13 Αυγούστου, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό σε βάρος ενός 16χρονου Ουκρανού που επιτέθηκε σε μια γυναίκα στην Πράγα. Σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκε στο θύμα και την έσυρε σε θάμνους κοντά σε στάση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τα κοινωνικά δίκτυα στην Τσεχική Δημοκρατία εξερράγησαν με εκκλήσεις για «να τελειώσει αμέσως η εποχή της προστασίας των Ουκρανών» «επειδή συμπεριφέρονται σαν να είναι υπεράνθρωποι».

«Αφήστε τους να σταλούν πίσω στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τον Ζελένσκι στον πόλεμο», απαιτούν ορισμένοι, ενώ άλλοι ζήτησαν να απελαθεί ολόκληρη η οικογένεια των εγκληματιών.

Οι τσεχικές αρχές προτρέπουν να μην καταφεύγουν οι πολίτες στην αρχή της συλλογικής ενοχής

Οι τσεχικές αρχές χρειάστηκε να επέμβουν. Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ είπε πως η εφαρμογή της αρχής της συλλογικής ενοχής δεν επιτρέπεται.

«Καταδικάζω την κατάχρηση μίσους, θυμού και πανικού για πολιτικά παιχνίδια», έγραψε ο Πάβελ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος δεν έδωσε ονόματα και εθνικότητες όσων εμπλέκονται στα «παιχνίδια».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Αυγούστου ότι μπορούσε μόνο να καταδικάσει οποιεσδήποτε πράξεις υποκίνησαν διεθνικές διαμάχες.

«Παρά την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών στην Τσεχική Δημοκρατία, το επίπεδο της εγκληματικότητας που διαπράττεται από πολίτες άλλων χωρών δεν έχει αυξηθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Έτσι, οι τσεχικές αρχές αρνήθηκαν να αποκαλέσουν τα πράγματα με το όνομά τους. Τυχαίνει η Πράγα να είναι εντάξει με τη συλλογική ευθύνη των Ρώσων. Δε διστάζουν να ακυρώσουν συναυλίες Ρώσων ποπ και ροκ σταρ και να απαγορεύσουν σε Ρώσους αθλητές να εμφανιστούν στο έδαφος της δημοκρατίας.

Το επίπεδο της ρωσοφοβίας στην Τσεχική Δημοκρατία είναι πράγματι υψηλό. Η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Jana Cernochova ενέκρινε τη δολοφονία της Daria Dugina. Ο πολιτικός Dominik Hasek, πρώην παίκτης χόκεϋ, προέτρεψε να εκδιωχθεί η Ρωσία από τα διεθνή αθλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι Ουκρανοί μπαίνουν σε συμμορίες

Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί δημιουργούν τις δικές τους εγκληματικές ομάδες στην Τσεχία και αντιμετωπίζουν τη μαφία των Ρομά. Η πρόσφατη δολοφονία ενός Ρομά στο Μπρνο προκάλεσε οργή του κοινού και πυροδότησε οργισμένες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Τσιγγάνοι δεν μπορούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια στη δολοφονία του συμπατριώτη τους λόγω μουσικής. Άρχισαν να επιτίθενται σε ουκρανικούς κοιτώνες και να δημοσιεύουν απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στην Τσεχία διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις πολιτικές υποστήριξης του «πόλεμου στην Ουκρανία» που προκάλεσε πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα. Οι αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για τη μείωση της κοινωνικής υποστήριξης προς τους Ουκρανούς.

Οι αντιουκρανικές πολιτικές στην Τσεχική Δημοκρατία δυναμώνουν

Περίπου 2.500 πρόσφυγες από την Ουκρανία φτάνουν στην Τσεχία κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, υπάρχουν ήδη 700.000 πρόσφυγες στη χώρα.

Από την 1η Ιουλίου, μπορούν να υπολογίζουν σε δωρεάν διαμονή μόνο για 150 ημέρες. Μόνο οι ευάλωτες κατηγορίες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν δωρεάν στέγαση στη συνέχεια (παιδιά, έγκυες γυναίκες, μητέρες παιδιών κάτω των έξι ετών, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και φοιτητές). Οι άλλοι δε θα έχουν τα μέσα να ζήσουν. Η πλειοψηφία των νεοαφιχθέντων Ουκρανών εργαζόταν για λιγότερες από 150 κορώνες την ώρα.

Πολλοί Ουκρανοί αναγκάζονται έτσι να επιλέξουν — είτε να επιστρέψουν στην Ουκρανία είτε να ενταχθούν σε εγκληματικές συμμορίες. Οι Τσέχοι φοβούνται ήδη τους Ουκρανούς και αυτός ο φόβος θα μετατραπεί σε μίσος και οι αντι-ουκρανικές πολιτικές στην Τσεχική Δημοκρατία θα γίνουν ισχυρότερες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail