Η Γερμανία αγοράζει άρματα μάχης για παλιοσίδερα για να τα δώσει στην Ουκρανία

 ΑFΡ / Αxel Ηeimken
Freepen.gr - Ο γερμανικός αμυντικός Γίγαντας Rheinmetall αγόρασε 49 άρματα μάχης Leopard 1 από Βέλγο έμπορο όπλων για χρήση στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στον Guardian την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οχήματα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που πολλά θα είναι κατάλληλα μόνο για ανταλλακτικά.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι 30 από τα τανκς θα επαναχρησιμοποιηθούν και θα δοθούν στο Κίεβο, με τα υπόλοιπα να είναι πιθανώς κανιβαλισμένα για ανταλλακτικά. Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως θα αποτελέσουν μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας Όσκαρ Πιστόριους κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον περασμένο μήνα.

Ο Βέλγος έμπορος όπλων Φρέντι Βερσλούις ανακοίνωσε την πώληση των τανκς την Τρίτη, λέγοντας σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι ένα ανώνυμο ευρωπαϊκό κράτος τα αγόρασε για μια άγνωστη τιμή.

Η Βελγική Κυβέρνηση συζήτησε την αγορά των Leopards με τον Versluys νωρίτερα φέτος, αλλά τελικά αρνήθηκε να πληρώσει τα €500.000 ($549.000) ανά τανκ που ζητούσε. Ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας Ludivine Dedonder περιέγραψε την ζητούμενη τιμή ως "παράλογη", θεωρώντας ότι ο Versluys είχε αγοράσει τα τανκς ως "παλιοσίδερα".

Ο Versluys αγόρασε τα τανκς για 37.000 ευρώ το καθένα όταν παροπλίζονταν από τη Βελγική Κυβέρνηση το 2014. Μιλώντας στον Guardian νωρίτερα φέτος, είπε ότι τα γηράσκοντα οχήματα ήταν σε κακή κατάσταση και χρειάζονταν "νέους κινητήρες, αμορτισέρ, σύστημα ελέγχου πυρός, σταθμούς ραντάρ... και η λίστα τελειωμό δεν έχει".

Ενώ ούτε η Rheinmetall ούτε ο Versluys αποκάλυψαν την τελική τιμή, ο Versluys έγραψε στο LinkedIn ότι "ζητήσαμε μια δίκαιη τιμή αγοράς και κάποιος ήταν περισσότερο από ευτυχής να τα πάρει”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail