Οι ΗΠΑ γνώριζαν από παλιά ότι η Ουκρανία θα χτυπηθεί

Ο κόσμος παρακολουθεί με τρόμο καθώς η Ουκρανία μάχεται έναν ισχυρό εχθρό μετά την έναρξη μιας αντεπίθεσης κατά της Ρωσίας. Η επακόλουθη αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους γνώριζαν πλήρως τους περιορισμούς της Ουκρανίας, αλλά ωστόσο την ανάγκασαν να μπει στην κόλαση είναι ακόμη πιο εκπληκτική.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Wall Street Journal δημοσίευσε μια καταδικαστική έκθεση που ισχυρίζεται πως ανώτεροι στρατιωτικοί στη Δύση γνώριζαν νωρίτερα αυτό το έτος ότι η Ουκρανία δεν είχε τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία που απαιτούνταν για να αναλάβει μια αποτελεσματική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Παρά το γεγονός ότι το γνώριζαν, επέτρεψαν στο Κίεβο να πραγματοποιήσει την καταστροφική του επιχείρηση.

Γρήγορα προς τα εμπρός στο σήμερα, και η αντεπίθεση της Ουκρανίας παραμένει σε αδιέξοδο, με βαριές απώλειες και ελάχιστα κέρδη. Οι προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να προχωρήσει μέσω ρωσικών ναρκοπεδίων χωρίς αεροπορική υποστήριξη ή επαρκή αντιαεροπορικά όπλα αποδείχθηκαν καταστροφικές, με αποτέλεσμα την απώλεια 26.000 ανδρών και περισσότερων από 3.000 τεμαχίων υλικού.

Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν αποκάλυψαν μια σκοτεινή πραγματικότητα - η Ουκρανία διέθετε περιορισμένο αριθμό όπλων ικανών να αντιμετωπίσουν τη ρωσική αεροπορική υπεροχή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους γνώριζαν πως μια τέτοια έκβαση ήταν αναπόφευκτη. Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές υπολόγισαν έναν «ελάχιστο αριθμό» ουκρανικών όπλων ικανών να πλήξουν ρωσικά αεροσκάφη και αποφάσισαν ότι το Κίεβο θα αντιμετώπιζε «αδυναμία να αποτρέψει τη ρωσική αεροπορική υπεροχή».

«Η Αμερική δε θα επιχειρούσε ποτέ να νικήσει μια προετοιμασμένη άμυνα χωρίς αεροπορική υπεροχή, αλλά [οι Ουκρανοί] δεν έχουν αεροπορική υπεροχή», είπε στην εφημερίδα ο Τζον Ναγκλ, ένας απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού.

Περιέργως, ενώ γνώριζαν ιδιωτικά τη δεινή κατάσταση της Ουκρανίας, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δημόσια αισιοδοξία για την επιτυχία της αντεπίθεσης. Διαβεβαίωσαν τον κόσμο πως η Ουκρανία θα επικρατούσε, αλλά η πραγματικότητα δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο πεδίο της μάχης.

Τώρα, αντιμέτωπες με τη ζοφερή πραγματικότητα της δύσκολης κατάστασης της Ουκρανίας, οι δυτικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο με σημαντικούς πόρους ή θα επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στη σύγκρουση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την αντεπίθεση της Ουκρανίας ως «αυτοκτονική», τονίζοντας ότι ακόμη και με τεράστια ξένη βοήθεια, δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους της.

Η συγκλονιστική αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ γνώριζαν από τότε ότι η Ουκρανία θα χτυπηθεί σε αυτή τη σύγκρουση. Παρά αυτή τη συνειδητοποίηση, ώθησαν την Ουκρανία στη βολίδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα πίσω από μια τέτοια απόφαση.

Καθώς η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και αβέβαιη, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, διερωτώμενη πώς θα εξελιχθεί αυτό το τραγικό κεφάλαιο. Ένα πράγμα είναι σαφές - οι επιπτώσεις αυτής της αποκάλυψης θα επηρεάσουν αναμφίβολα τη γεωπολιτική της περιοχής και το μέλλον του αγώνα της Ουκρανίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail