REUTERS/Lintao Zhang/Pool |
Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο πρεσβευτής των BRICS της Νότιας Αφρικής, Anil Sooklal, είπε σε δημοσιογράφους στο Γιοχάνεσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα ότι «είκοσι δύο χώρες έχουν προσεγγίσει επισήμως τις χώρες BRICS για να γίνουν πλήρη μέλη». Ανέφερε επίσης υπάρχουν περισσότερες από 40 χώρες που θέλουν να ενταχθούν στους BRICS. Ενώ αξιωματούχοι από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν, την Αίγυπτο και πολλοί άλλοι συμμετείχαν στη συνάντηση συμβούλων εθνικής ασφάλειας των BRICS στις 25 Ιουλίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, η εκπροσώπηση της Τουρκίας περιορίστηκε σε έναν μόνο βουλευτή από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, τον Arif Demirkıran, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση κατόπιν συμβουλής Ρώσου αντιπροσώπου. Ο Ρώσος διπλωμάτης Αντρέι Κλίμοφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον διάλογο BRICS Political Parties Plus στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 18 Ιουλίου ότι βρίσκονταν στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν φτάσουν στο Γιοχάνεσμπουργκ για να διαπραγματευτούν τις εξαγωγές σιτηρών με την Ουκρανία, στις οποίες συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, κάλεσαν τον εκπρόσωπο του AKP στη συνάντηση των BRICS στη Νότια Αφρική.
Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους BRICS έγκειται στην προσωπική σχέση του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ασκεί ισχυρή επιρροή στον οργανισμό μαζί με την Κίνα και δεν είναι συνέπεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν διαφορετικές αντιμαχόμενες ομάδες στη Λιβύη, τη Συρία και την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία που αντιτίθεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και οι δύο χώρες έχουν συμμετοχές σε διμερείς στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Blue Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ο Πυρηνικός σταθμός Akkuyu στην τουρκική επαρχία της Μερσίνης. Παραμένει σημαντικό για τον Πούτιν να διατηρήσει μια στρατηγική σχέση με τον Ερντογάν για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διεξήγαγε κοινές στρατιωτικές περιπολίες με τις ρωσικές δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία. Το κύριο μέλημα του Ερντογάν στη Συρία είναι να αποτρέψει τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής παρόμοιας με την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία υποστηρίζουν ομάδες όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με επικεφαλής τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί το YPG συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης ομάδας που μάχεται εναντίον της Τουρκίας από το 1984, με στόχο τη δημιουργία ενός αυτόνομου ή ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας με κουρδική πλειοψηφία. Ο Ερντογάν πιστεύει πως δεδομένου ότι ο Πούτιν δεν υποστηρίζει απαραίτητα κουρδικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, η Τουρκία μπορεί να μπορέσει να αποτρέψει την ίδρυση μιας κουρδικής οντότητας στη Συρία με τη βοήθεια του Πούτιν.
Παρά τις σημαντικές κρίσεις όπως η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Andrei Karlov το Δεκέμβριο του 2016 στην Άγκυρα και η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία τον Νοέμβριο του 2015, ο Ερντογάν και ο Πούτιν ανέπτυξαν εκπληκτικά ισχυρές «προσωπικές σχέσεις». Μετά από αυτά τα περιστατικά, το AKP του Ερντογάν αγόρασε ακόμη και ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 παρά την έντονη κριτική από τα μέλη του ΝΑΤΟ και τις προειδοποιήσεις για πιθανές κυρώσεις. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία υποστήριξαν ότι ο Πούτιν υποστήριξε τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, και ως αποτέλεσμα, η Τουρκία μετατόπισε τον άξονα της εξωτερικής της πολιτικής προς τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από Τούρκους αξιωματούχους ή μέλη των BRICS πως η Τουρκία είναι μεταξύ των 22 χωρών που έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS, Τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να προσπαθήσουν να πιέσουν την Άγκυρα να μη γίνει μέρος του οργανισμού. Επιπλέον, η Τουρκία αγόρασε τους πυραύλους S-400 αλλά δεν τους έχει ακόμη χειριστεί.
Ο Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν κατ' ιδίαν συναντήσεις κατά τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2018. Πριν από μια δεκαετία, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη να σώσει την Άγκυρα από «τα προβλήματα» της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ επιτρέποντας στην Τουρκία να εισέλθει στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Ωστόσο, η περίοδος του μήνα του μέλιτος μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς ο Πούτιν έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό μετά την εξέγερση του αρχηγού της Wagner, Yevgeny Prigozhin εναντίον του. Επιπλέον, ο Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους στις 11 Ιουλίου, μετά από ένα χρόνο μπλοκαρίσματος της κίνησης. Αυτό δείχνει ότι η Άγκυρα κλίνει προς τον δυτικό άξονα. Ο κύριος στόχος του Ερντογάν με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι να πείσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 για τον τουρκικό στρατό.