Η Ρωσία δεν πρέπει να ενθαρρύνει τη Σαουδική Αραβία να ενταχθεί στους BRICS

Φωτογραφία: watanserb.com
Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να πραγματοποιήσει αντιρωσική διάσκεψη για την Ουκρανία. Οι Σαουδάραβες θέλουν να ενταχθούν στους BRICS, αλλά η Μόσχα πρέπει να περιμένει λίγο με την έγκριση.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Αντιρωσική ατζέντα της διάσκεψης στην Τζέντα

Οι προσκλήσεις για το συνέδριο στη Τζέντα στις 5-6 Αυγούστου στάλθηκαν σε σχεδόν 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων της Ρωσίας στους BRICS όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική. Το συνέδριο, λένε οι διοργανωτές, έχει στόχο να κερδίσει υποστήριξη για το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σχέδιο αποκλείει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από ουκρανικά εδάφη συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας εντός των συνόρων του 1991. Ο Ζελένσκι επιμένει επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, ενώ η ηγεσία της πρέπει να δικαστεί για «εγκλήματα πολέμου» προτού πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις.

Ορισμένες χώρες αρνήθηκαν αμέσως την πρόσκληση. Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε πως τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι αβάσιμες χωρίς τη Ρωσία.
 
Η Βραζιλία υποβαθμίζει την εκπροσώπηση

Οι Ρώσοι, φυσικά, ενδιαφέρονται για τους εταίρους της Ρωσίας BRICS, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να αντισταθεί στην παγκοσμιοποίηση των ΗΠΑ και αναπτύσσει ένα κοινό νόμισμα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ.

Ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Χοσέ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν θα πήγαινε στη συνάντηση. Η Βραζιλία θα εκπροσωπηθεί από τον προεδρικό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής Σέλσο Αμορίμ (μέσω σύνδεσης βίντεο), αναφέρει το TASS. Ο Αμορίμ υπενθύμισε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση για την Ουκρανία σε παρόμοια συνάντηση στην Κοπεγχάγη, καθώς το Κίεβο ήθελε να συζητήσει μόνο τη δική του φόρμουλα ειρήνης εκεί.

"Τα συμφέροντα της Ρωσίας για την ασφάλεια δεν μπορούν να αγνοηθούν. Είναι πραγματικά. Ή προσπαθείτε να προκαλέσετε τη Ρωσία;" αναρωτήθηκε ο Αμορίμ.

Όσον αφορά την Κίνα, οι εκπρόσωποί της δεν εμφανίστηκαν στη συνάντηση στην Κοπεγχάγη. Μπορεί να αγνοήσουν τη συνάντηση και στη Σαουδική Αραβία, αν και δυτικοί αναλυτές πιστεύουν πως η κινεζική αντιπροσωπεία θα παραστεί στην εκδήλωση καθώς η Σαουδική Αραβία είναι στενός εταίρος της Κίνας.
  • λόγοι άρνησης ή υποβάθμισης της εκπροσώπησης των χωρών του Παγκόσμιου Νότου:Το σχέδιο του Ζελένσκι είναι αβάσιμο και όλοι το ξέρουν, γιατί να χάνουμε χρόνο;
  • θέλουν να αποφύγουν την πίεση των ΗΠΑ στα παρασκήνια καθώς αναμένεται να παρευρεθεί ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
  • ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα και η Ουκρανία δεν είναι προτεραιότητα. Η Βραζιλία φιλοξενεί αυτές τις μέρες το διεθνές φόρουμ του Αμαζονίου και ο Λούλα παρευρίσκεται σε αυτό. 
 
Η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με Αμερικανούς

Η Σαουδική Αραβία μοιάζει με ξένο σώμα σε αυτή τη γιορτή θανάτου για την Ουκρανία, καθώς το Ριάντ έκανε πρόσφατα αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Δύση πως περαιτέρω προσπάθειες διάδοσης της ουκρανικής ατζέντας δεν είναι ρεαλιστικές. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, σίγουρα θα πήγαινε ο Λούλα, όπως και οι Κινέζοι.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι δυτικές χώρες, μαζί με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ενδέχεται να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον Ζελένσκι να εγκαταλείψει όλες τις απαιτήσεις του από τη Ρωσία.

«Θα το πετάξουν (το σχέδιο) από το παράθυρο», είπε ο συνταξιούχος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Σκοτ ​​Ρίτερ.

Μπορεί κανείς να πει ότι όλα έχουν ήδη κριθεί με τους Αμερικανούς. Αν ναι, οι Σαουδάραβες αναμφίβολα θα κερδίσουν ως ειρηνευτικές δυνάμεις με ουδέτερη διατύπωση στο ψήφισμα της διάσκεψης.

Εάν το σχέδιο του Zelensky αφεθεί να προχωρήσει, τότε η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS θα πρέπει να καθυστερήσει. Οι υποθέσεις πετρελαίου εντός του ΟΠΕΚ+ δε θα υποφέρουν με κανέναν τρόπο: η Σαουδική Αραβία, όχι λιγότερο από τη Ρωσική Ομοσπονδία, θέλει να διατηρήσει σταθερές τις τιμές του πετρελαίου.

Οι BRICS έχουν ήδη την Ινδία να έχει εμμονή με την ιδέα να ξεπεράσει την Κίνα με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε στον Ζελένσκι να «κάνει το καλύτερο δυνατό» για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι προμήθειες φθηνού πετρελαίου στην Ινδία από τη Ρωσία άρχισαν να μειώνονται αμέσως μετά. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τη Μόσχα και να μην ντρεπόμαστε γι' αυτό — αυτό πρέπει να είναι η ρητορική του Κρεμλίνου αυτές τις μέρες. Η Μόσχα έχει τον μοχλό της: τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια,

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους αφρικανικών χωρών τον Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, αλλά η Ουκρανία αποφάσισε ξαφνικά να αποσυρθεί από τις συνομιλίες υπό την πίεση της Δύσης.

Η μπάλα είναι στο πλευρό του Κιέβου, είπε ο Πούτιν, αλλά πρέπει να λάβει κανείς υπόψη τη νέα πραγματικότητα ούτως ή άλλως: η Ρωσία έχει πάρει τέσσερις περιοχές της πρώην Ουκρανίας σύμφωνα με το «νόμο του νικητή στον πόλεμο». Εάν η Ουκρανία δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό, η Ρωσία θα αποδείξει την άποψή της στο πεδίο της μάχης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail