MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Και δημιούργησε κάποια σύγχυση, αλλά μόνο στιγμιαία. Η Νότια Αφρική γνωρίζει ότι με την κατάσταση των διμερών σχέσεών της με τις ΗΠΑ να είναι αυτή που είναι, οι εξαιρετικές προσωπικές εξισώσεις του Προέδρου Cyril Rampaphosa με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η παραμονή των BRICS στο μονοπάτι της «αποδολαριοποίησης» και η επέκτασή τους, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τον εποικοδομητικό ρόλο του Μόντι για να γίνει η επερχόμενη εκδήλωση στο Γιοχάνεσμπουργκ ιστορικό ορόσημο στην παγκόσμια πολιτική του 21ου αιώνα.
Η απλή ομιλία του Νοτιοαφρικανού υπουργού Εξωτερικών Naledi Pandor για την αναφορά του Reuters είναι επίκαιρη. Ο Πάντορ είπε: «Μίλησα με διάφορους συναδέλφους στην κυβέρνηση και εκτός, και όλοι έμειναν έκπληκτοι από αυτή τη φήμη. Νομίζω πως κάποιος που προσπαθεί να χαλάσει τη σύνοδο κορυφής μας δημιουργεί κάθε λογής ιστορίες που υποδηλώνουν ότι δεν θα έχει επιτυχία.
«Ο πρωθυπουργός της Ινδίας δεν είπε ποτέ πως δε θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών Jaishankar. Δεν το έχει πει ποτέ αυτό. Οι σέρπα μας είναι σε επαφή και δεν το έχουν πει ποτέ. Έτσι, όλοι προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε αυτή τη βελόνα σε μια θημωνιά που ξεκίνησε αυτή τη φήμη».
Υπήρξε μια εποχή πριν από λίγο καιρό που η Δύση συνήθιζε να χλευάζει τους BRICS ως μια αναποτελεσματική πεταλούδα που χτυπούσε τα φτερά της στο κενό σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχούσε η G7. Αλλά το «φαινόμενο της πεταλούδας» γίνεται αισθητό σήμερα στην ανακατασκευή της παγκόσμιας τάξης.
Με απλά λόγια, η καταρρακτώδης ροή των γεγονότων τον περασμένο χρόνο στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια τον υπαρξιακό αγώνα της Ρωσίας έναντι των ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της πυροδότησε μια τεκτονική αλλαγή στο διεθνές τοπίο, μια μετασχηματιστική πτυχή όπως είναι η άνοδος του Παγκόσμιου Νότου και τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο του στη διεθνή πολιτική.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα περίμενε ότι μια πόλωση για την απομόνωση της Ρωσίας και της Κίνας θα κατέληγε έτσι. Παραδόξως, ο «διπλός περιορισμός» της Ρωσίας και της Κίνας από την Ουάσιγκτον, όπως κατοχυρώνεται στην Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Κυβέρνησης Μπάιντεν, σηματοδότησε την αρχή της απόσχισης του Παγκόσμιου Νότου από τον έλεγχο των μεγάλων δυνάμεων, επανατοποθέτησης της διεθνούς θέσης και του ρόλου τους και αναζήτησης στρατηγικής αυτοπεποίθηση και αυτονομία.
Η Σαουδική Αραβία είναι ένα αστρικό παράδειγμα - υποθέτοντας μια ανεξάρτητη τροχιά σε περιφερειακά hot spots όπως το Σουδάν ή η Συρία, βαθμονομώντας την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μέσω του σχήματος OPEC Plus αντί να υπακούει στις επιταγές της Ουάσιγκτον και αναζητώντας ένταξη στις BRICS.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες αποκτούν χώρο ελιγμών στο παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων και η πολιτική τους επιρροή έχει αυξηθεί ραγδαία. Η διπλωματική τους ανεξαρτησία και η στρατηγική αυτονομία τους στο πλαίσιο της κρίσης της Ουκρανίας επιτάχυναν την άνοδό τους ως αναδυόμενη δύναμη στην παγκόσμια πολιτική σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό που ωθεί τις 23 μη δυτικές χώρες να επιδιώξουν επίσημα την ένταξη στις BRICS - αν και ο όμιλος δεν έχει καν γραμματεία - είναι επειδή ο όμιλος θεωρείται σήμερα ως η κύρια πλατφόρμα του Παγκόσμιου Νότου που υποστηρίζει μια δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και, ως εκ τούτου, έχει μια προσπάθεια με το πεπρωμένο της ανθρωπότητας.
Από την ίδρυσή της, οι BRICS ήταν αρκετά έξυπνοι ώστε να μην εισάγιυν κανέναν «αντιδυτικό» στην ατζέντα τους — στην πραγματικότητα, κανένα από τα ιδρυτικά μέλη τους δεν έχει «νοοτροπία μπλοκ». Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Δύση να αισθάνεται πως απειλείται. Στην πραγματικότητα, αυτή η αντίληψη της απειλής πηγάζει από έναν νοσηρό φόβο εξαφάνισης ότι η δυτική κυριαρχία των 4 αιώνων της πολιτικής και οικονομικής τάξης και του διεθνούς συστήματος πλησιάζει στο τέλος της.
Ο νεομερκαντιλισμός, ο οποίος είναι κρίσιμος για την αναχαίτιση της παρακμής των δυτικών οικονομιών, αμφισβητείται μετωπικά, όπως βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο στο Νίγηρα. Χωρίς τη μαζική μεταφορά πόρων από την Αφρική, η Δύση αντιμετωπίζει ένα αμυδρό μέλλον. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell ξεκαθάρισε σε μια αδύναμη στιγμή ότι η Δύση, ένας περιποιημένος κήπος, που απειλείται από τη ζούγκλα. Οι αταβιστικοί φόβοι και τα ένστικτα που υπονοούνται στη μεταφορά του Borrell είναι απλά εκπληκτικά.
Εξ ου και τέτοιος παροξυσμός για την εξάντληση των BRICS, για την αποδυνάμωση της αποφασιστικότητάς τους, για την αμαύρωση της εικόνας και της υπόστασης τους και για την αποτροπή της από το να αποκτήσει ορμή. Δυστυχώς, η ίδια παλιά αποικιακή νοοτροπία «διαίρει και βασίλευε» λειτουργεί για να ενισχύσει τις διαφορές και τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών των BRICS.
Η διαμάχη σχετικά με την στάση της Ινδίας για την επέκταση των BRICS μπορεί να φανεί μόνο έτσι. Την περασμένη εβδομάδα, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησε το Reuters, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών ένιωσε υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσει εκ νέου: «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω. Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας στο παρελθόν. Όπως ειπώθηκε από τους ηγέτες πέρυσι, τα μέλη των BRICS συζητούν εσωτερικά τις κατευθυντήριες αρχές, τα πρότυπα, τα κριτήρια και τις διαδικασίες για τη διαδικασία επέκτασης των BRICS στη βάση πλήρους διαβούλευσης και συναίνεσης. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών μας, το προσεγγίζουμε αυτό με ανοιχτό μυαλό και θετική προοπτική. Έχουμε δει κάποιες αβάσιμες εικασίες… ότι η Ινδία έχει επιφυλάξεις κατά της επέκτασης. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Επιτρέψτε μου λοιπόν να το θέσω πολύ ξεκάθαρα από αυτό».
Όσον αφορά το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Μόντι σχεδίαζε να παραλείψει το ταξίδι στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Ινδός εκπρόσωπος αντέδρασε, «Θα σας προέτρεπα να μην περάσετε από κερδοσκοπικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Όταν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε, να ανακοινώσουμε τέτοιες επισκέψεις υψηλού επιπέδου, σίγουρα θα το κάνουμε και θα ξέρετε ότι αυτή ήταν η πρακτική μας. Προς το παρόν, θα σας παροτρύνω όλους να κάνετε απλώς υπομονή και να το ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή».
Ομοίως, η αγγλοαμερικανική συνωμοσία πίσω από το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Πούτιν είναι αυτονόητη. Η Ρωσία ήταν πρωτοπόρος στο BRIC και η πρώτη σύνοδος κορυφής του ομίλου έλαβε χώρα στην Αικατερινούπολη το 2008 [η οποία, παρεμπιπτόντως, εξέδωσε κοινή δήλωση προειδοποιώντας ενάντια στην παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα]
Ο Πούτιν αγωνίζεται ακούραστα για την «αποδολαριοποίηση» και είναι η πιο ηχηρή φωνή σήμερα σε αυτό το θέμα στη διεθνή σκηνή. Η πρόγνωση του Πούτιν έχει κερδίσει ευρεία αποδοχή στον Παγκόσμιο Νότο, όπως φαίνεται από την έξοδο των χωρών που επιλέγουν τα εθνικά νομίσματα για να διακανονίσουν τις αμοιβαίες πληρωμές τους. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για το γεγονός πως μια διαδικασία «αποδολαριοποίησης» κερδίζει έλξη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την υπερβολική στρατιωτικοποίηση των κυρώσεων και την αυθαίρετη κατάσχεση αποθεμάτων σε δολάρια χωρών με τις οποίες δεν τα πάει καλά.
Είναι ενδιαφέρον ότι το Bloomberg παρουσίασε ένα άρθρο σχετικά με τη σύνοδο κορυφής των BRICS με τίτλο «Αυτός ο σύλλογος δεν είναι αρκετά μεγάλος τόσο για την Κίνα όσο και για την Ινδία». Η θέση του είναι ότι «οι εντάσεις μεταξύ των Ασιατών αντιπάλων πιθανότατα θα αποτρέψουν το μπλοκ των BRICS από το να παρουσιάσει ποτέ μια συνεκτική πρόκληση προς τη Δύση». Είναι μια κακή προσπάθεια να σταθούμε στις αντιφάσεις που υπάρχουν μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας για να βάλουμε σφήνα και να υπονομεύσουμε την ενότητα των BRICS.
Είναι αλήθεια πως η Ινδία μπορεί να έχει ανησυχίες για την κυριαρχία της Κίνας στον όμιλο BRICS. Αλλά τότε, η Κίνα είναι επίσης ισχυρός εκφραστής της επέκτασης των BRICS και της αυξημένης εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό δε δείχνει στρατηγική σύγκλιση;
Βασικά, παρά την ανεπίλυτη συνοριακή τους διαφορά, η Ινδία και η Κίνα έχουν ένα κοινό όραμα πως οι BRICS διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια πολυμερή σκηνή. Και οι δύο χώρες βλέπουν επίσης τους BRICS ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης και επιρροής τους. Αυτή η κοινότητα συμφερόντων είναι που ανησυχεί τη Δύση.
Για την Ινδία, οι BRICS είναι μια ευνοϊκή πλατφόρμα για την υλοποίηση της φιλοδοξίας της να επιτύχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη διεθνή σκηνή. Ως εκ τούτου, η επιτυχία των BRICS μπορεί μόνο να ενισχύσει την εξωτερική πολιτική της Ινδίας — και, ενδεχομένως, να δημιουργήσει ακόμη και κάποια θετική ενέργεια και ατμόσφαιρα στις σχέσεις της με την Κίνα.
Το Reuters μετέδωσε μια εικαστική αναφορά την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ενδέχεται να μην παρευρεθεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ και, επιπλέον, πως η Ινδία δεν ευνοούσε την επέκταση του ομίλου. Παρά τη μακρόχρονη ιστορία του Ρόιτερς για κραιπάλη ψυχρού πολέμου, τα ευκολόπιστα ινδικά μέσα ενημέρωσης τσίμπησαν στην φημολογία.