Από την Μπουχάρα στους BRICS, αναζητώντας το φως στο σκοτάδι της παραφροσύνης

Photo: Public domain
Bukhara The Noble, ο «Θόλος του Ισλάμ», με ιστορία 2.500 ετών, φέρει πάρα πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για να αναφέρουμε: από τη δύο χιλιετιών Κιβωτό, ένα φρούριο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε η πόλη, μέχρι το Kalon ύψους 48 μέτρων μιναρές, που χτίστηκε το 1127, που εντυπωσίασε τόσο τον Τζένγκις Χαν ώστε διέταξε να μην ισοπεδωθεί.

Pepe Escobar - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κομψή, ενιαία τιρκουάζ ταινία κοντά στην κορυφή του μιναρέ είναι το αρχαιότερο παράδειγμα εφυαλωμένου κεραμιδιού σε όλη τη Χάρτλαντ.

Σύμφωνα με το Shanameh, το περσικό έπος, ο ήρωας Siyavush ίδρυσε την πόλη αφού παντρεύτηκε την κόρη του γειτονικού Afrasiab. Ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι Αρχαίοι Δρόμοι του Μεταξιού, η Μπουχάρα ευδοκιμούσε ως σταυροδρόμι καραβανιών – οι πύλες της πόλης της έδειχναν το Merv (στο σημερινό Τουρκμενιστάν), το Χεράτ (στο δυτικό Αφγανιστάν), τη Χίβα και τη Σαμαρκάνδη.

Η ακμή της Μπουχάρα ήταν τον 9ο -10ο αιώνα υπό τη δυναστεία των Σαμανιδών, καθώς μετατράπηκε σε Μέκκα του περσικού πολιτισμού και επιστήμης. Τότε ήταν η εποχή του al-Biruni, του ποιητή Rudaki και φυσικά του Avicenna: όλοι είχαν πρόσβαση στο θρυλικό Treasure of Wisdom, μια βιβλιοθήκη που στον ισλαμικό κόσμο θα συναγωνιζόταν μόνο ο Οίκος της Σοφίας στη Βαγδάτη.

Η Μπουχάρα ισοπεδώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Τζένγκις Χαν και τους Μογγόλους το 1220 (ναι: μόνο ο μιναρές γλίτωσε). Όταν το 1333 την επισκέφτηκε ο μεγάλος Μαροκινός ταξιδιώτης Ibn Battuta, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ήταν ακόμα ερειπωμένο.

Αλλά τότε, το 1318, κάποιος πολύ ιδιαίτερος είχε γεννηθεί στο Kasri Orifon, ένα χωριό έξω από την Μπουχάρα. Στην αρχή ήταν απλώς γνωστός ως Μωάμεθ, από τον πατέρα και τον παππού του, των οποίων η καταγωγή έφτασε στον Χαζράτ Αλί. Αλλά η Ιστορία έκρινε ότι ο Μωάμεθ θα γινόταν τελικά διάσημος σε όλα τα εδάφη του Ισλάμ ως ο άγιος των Σούφι Μπαχαουντίν Νακσμπάντι.

Τι είναι ένα όνομα; Τα πάντα. Bahauddin σημαίνει «το φως της θρησκείας» και Naqshbandi σημαίνει «κυνηγός». Η ανατροφή του εμπλουτίστηκε από αρκετούς Pir («αγίους») και σεΐχηδες που ζούσαν μέσα και γύρω από την Μπουχάρα. Πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή σε αυτές τις οάσεις, πολύ φτωχός και βασιζόμενος πάντα στη δική του χειρωνακτική εργασία, χωρίς σκλάβους και υπηρέτες.

Ο Bahauddin Naqshbandi κατέληξε να ιδρύει μια τάρικα με μεγάλη επιρροή – Ισλαμική σχολή – βασισμένη σε μια πολύ απλή ιδέα: «Απασχολήστε την καρδιά σας με τον Αλλάχ και τα χέρια σας με δουλειά». Η ιδέα αναπτύχθηκε σε άλλους 11 κανόνες, ή rashas («σταγόνες»).

Τι βγαίνει από αυτά τα «πέντε δάχτυλα»

Μια επίσκεψη στο συγκρότημα Bahauddin Naqshbandi έξω από την Μπουχάρα, με επίκεντρο τον τάφο του αγίου των Σούφι του 14ου αιώνα, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο πνευματικός προστάτης της πόλης, είναι μια διαφωτιστική εμπειρία: μια τέτοια ειρηνική ατμόσφαιρα περιβάλλει ένα κατευναστικό δίκτυο ιερών λίθων, «δέντρα ευχών» και η περίεργη θυσία.

Αυτή είναι η ουσία αυτού που θα μπορούσε να οριστεί ως ένα παράλληλο Ισλάμ που εμποτίζει τόσα πολλά γεωγραφικά πλάτη σε όλη την Heartland, συνδυάζοντας ένα ανιμιστικό παρελθόν με επίσημες ισλαμικές διδασκαλίες.

Στο συγκρότημα, συναντάμε δεκάδες υπέροχες, πολύχρωμα ντυμένες γυναίκες του Ουζμπεκιστάν από όλες τις περιοχές και προσκυνητές από όλη την Κεντρική Ασία αλλά και από τη Δυτική και Νότια Ασία. Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Mirzoyoyev, εξαιρετικά δημοφιλής, ήταν εδώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ήρθε κατευθείαν από το κοντινό, ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο.

Αυτή η όαση ειρήνης και διαλογισμού προσφέρει όχι μόνο μια έντονη αντίθεση με την τοξική αναταραχή των καιρών, αλλά μας εμπνέει επίσης να αναζητήσουμε τη λογική ανάμεσα στην τρέλα. Άλλωστε, ένας από τους rashas του Naqshbandi δηλώνει, «ο τρόπος μας είναι η συζήτηση, οι καλές πράξεις βρίσκονται μόνο στην αμοιβαία επικοινωνία, αλλά όχι στην απομόνωση».

Ας εφαρμόσουμε λοιπόν τη σοφία των Σούφι στην επερχόμενη, πιθανώς ρηξικέλευθη στιγμή που θα πρέπει να εδραιώσει την πορεία της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας προς ένα πιο δίκαιο, λιγότερο διαταραγμένο πρότυπο διεθνών σχέσεων: τη 15η σύνοδο κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επινόησε ένα συνοπτικό ορισμό που ενσωματώνει ένα συναρπαστικό μείγμα Κομφουκιανισμού και Σουφισμού: «Οι χώρες των BRICS είναι σαν πέντε δάχτυλα: κοντά και μακριά αν είναι εκτεταμένα, αλλά μια ισχυρή γροθιά αν είναι σφιγμένα μεταξύ τους».

Το πώς να σφίξετε αυτά τα δάχτυλα σε μια δυνατή γροθιά ήταν έργο αρκετών σέρπα κατά την προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής. Σύντομα όμως αυτό δε θα αφορά μια γροθιά, αλλά γροθιές, χέρια, πόδια και μάλιστα ολόκληρο σώμα. Εκεί μπαίνει το BRICS+.

Μεταξύ του δικτύου νέων πολυμερών οργανισμών που εμπλέκονται στην προετοιμασία και την υλοποίηση ενός νέου συστήματος διεθνών σχέσεων, οι BRICS θεωρούνται πλέον ως η κορυφαία πλατφόρμα Global South, ή Global Majority, ή «Global Globe» (copyright Lukashenko).

Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τη μετάβαση προς ένα νέο «παγκόσμιο σύστημα» –για να αναφέρω τον Wallerstein– αλλά χωρίς BRICS ακόμη και τα παιδικά βήματα θα ήταν αδύνατα.

Η Νότια Αφρική θα σφραγίσει τις πρώτες συντεταγμένες για την επέκταση των BRICS+ – η οποία μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Άλλωστε, μεγάλες περιοχές της «Παγκόσμιας Υδρόγειας» έχουν ήδη δηλώσει, επίσημα (23 έθνη) και ανεπίσημα (αμέτρητες «εκδηλώσεις ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής) θέλουν να εισέλθουν.

Η επίσημη λίστα –υπόκειται σε αλλαγές– των χωρών που θέλουν να γίνουν μέλη των BRICS+ το συντομότερο δυνατό είναι ποιος είναι ο Παγκόσμιος Νότος: Αλγερία, Αργεντινή, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Νιγηρία, το κράτος της Παλαιστίνης, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, ΗΑΕ, Βενεζουέλα και Βιετνάμ.

Έπειτα, υπάρχει η Αφρική: τα «πέντε δάχτυλα», μέσω του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Cyril Ramaphosa, κάλεσαν τουλάχιστον 67 ηγέτες από την Αφρική και τον παγκόσμιο Νότο να παρακολουθήσουν τους διαλόγους BRICS-Africa Outreach και BRICS+.

Όλα αυτά διευκρινίζουν ποιο θα ήταν το βασικό rasha των BRICS, για να προκληθεί ο Naqshbandi: πλήρης ενσωμάτωση της Αφρικής και του παγκόσμιου Νότου – όλα τα έθνη συμμετέχουν σε κερδοφόρες συνομιλίες και σέβονται εξίσου την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους.

Οι Πέρσες αντεπιτίθενται

Μπορεί να υποστηριχθεί ότι το Ιράν βρίσκεται σε προνομιακή θέση να γίνει ένα από τα πρώτα μέλη των BRICS+. Βοηθά το γεγονός πως η Τεχεράνη έχει ήδη καθεστώς στρατηγικής εταιρικής σχέσης τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα και είναι επίσης βασικός εταίρος της Ινδίας στο Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά Νότου (INSTC).

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian έχει ήδη δηλώσει πως «η εταιρική σχέση μεταξύ του Ιράν και των BRICS έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένους τομείς. Στον τομέα των μεταφορών, ο μεταφορικός διάδρομος Βορρά-Νότου που συνδέει την Ινδία με τη Ρωσία μέσω Ιράν αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος του μεταφορικού έργου της BRICS».

Παράλληλα με τις καινοτομίες στο BRICS+, τα «πέντε δάχτυλα» θα είναι σχετικά προσεκτικά στο μέτωπο της αποδολαριοποίησης. Οι σέρπα έχουν ήδη επιβεβαιώσει, off the record:, ότι δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για νέο νόμισμα, αλλά για περισσότερο διμερές εμπόριο και πολυμερές εμπόριο με χρήση των νομισμάτων των μελών: προς το παρόν το περιβόητο R5 (renminbi, ρούβλι, real, ρουπία και ραντ).

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Λουκασένκο, ο οποίος επινόησε το «Global Globe» ως σύνθημα τόσο ισχυρό, αν όχι ακόμη πιο σαγηνευτικό από τον Παγκόσμιο Νότο, ήταν ο πρώτος που προκάλεσε ένα κρίσιμο πολιτικό πραξικόπημα που μπορεί να λάβει χώρα πιο κάτω, με τους BRICS+ σε ισχύ: συγχώνευση των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Τώρα ο Λουκασένκο επαναλαμβάνεται δημόσια από τον πρώην πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής Kingsley Makhubela – καθώς και από πολλούς διπλωμάτες και αναλυτές της «Global Globe» off the record: «Στο μέλλον, οι BRICS και το SCO θα ταιριάζουν για να σχηματίσουν μια οντότητα (…) Επειδή το να λειτουργούν οι BRICS και το SCO παράλληλα με τα ίδια μέλη δεν θα είχε νόημα».

Καμία ερώτηση για αυτό. Οι βασικοί οδηγοί των BRICS είναι η Ρωσία και η Κίνα, με την Ινδία να ασκεί ελαφρώς μικρότερη επιρροή για διάφορους περίπλοκους λόγους. Στο SCO, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και το Πακιστάν κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Το επίκεντρο της Ευρασίας του SCO μπορεί εύκολα να μεταμοσχευθεί στοyw BRICS+. Και οι δύο οργανισμοί έχουν επίκεντρο την «Παγκόσμια Υδρόγειο». Οδήγηση προς την πολυπολικότητα. και κυρίως, δέσμευση στην αποδολαριοποίηση σε όλα τα μέτωπα.

Είναι πράγματι δυνατό να έχουμε μια σουφιστική ανάγνωση όλων αυτών των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών τεκτονικών πλακών σε κίνηση. Όσο και αν οι υποστηρικτές του Divide and Rule καθώς και τα διάφορα σκυλιά του πολέμου δεν είχαν ιδέα να επισκεφθούν το συγκρότημα Naqshbandi έξω από την Μπουχάρα, η «Global Globe» μπορεί να βρει όλες τις απαντήσεις που αναζητά καθώς εμπλέκεται σε μια διαδικασία συνομιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Ευλογήστε αυτές τις παγκόσμιες ψυχές – και μακάρι να βρουν γνώση σαν να επισκέπτονταν ξανά τον Θησαυρό της Σοφίας της Μπουχάρα του 10ου αιώνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail