Η Βόρεια Κορέα παίρνει στα σοβαρά τις μονάδες επιφανείας - Μια ματιά στην ικανότητα πυραύλων Cruise της νέας κλάσης Amnok Corvette

Freepen.gr - Η Βόρεια Κορέα επέδειξε για πρώτη φορά τις ικανότητες κρούσης πυραύλων κρουζ του πιο ικανού πολεμικού πλοίου επιφανείας της, της κορβέτας κλάσης Amnok, με μια δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Hwasal-2 από ένα από τα πλοία. Η κλάση πυραύλων και το στενά συνδεδεμένο Hwasal-1 είδαν πρόσφατα να εκτοξεύονται από κινητά οχήματα εδάφους τον Μάρτιο και παρέχουν ένα ισχυρό συμπλήρωμα στην τεράστια και ολοένα πιο εξελιγμένη σειρά τάξεων βαλλιστικών πυραύλων για την εκτέλεση τόσο συμβατικών όσο και πυρηνικών επιθέσεων, γράφει το militarywatchmagazine.com

Το κρατικό κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση από την κλάση Amnok είχε σκοπό να βελτιώσει τη «μαχητική λειτουργία του πλοίου και τα χαρακτηριστικά του πυραυλικού συστήματος του», βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα του προσωπικού να εκτελεί μια «αποστολή επίθεσης σε πραγματικό πόλεμο». «Το πλοίο χτύπησε γρήγορα τον στόχο χωρίς καν λάθος», πρόσθεσε. 

Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είδε προσωπικά τη δοκιμαστική εκτόξευση και επαίνεσε τη νέα κλάση πλοίων για την «υψηλή κινητικότητα, την ισχυρή κρουστική ισχύ και τη συνεχή ετοιμότητα για μάχη για την αντιμετώπιση ξαφνικών καταστάσεων». Ο πύραυλος πιστεύεται ότι έπληξε στόχο περίπου 200 χλμ μακριά.

Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη της κορβέτας κλάσης Amnok είναι μια αξιοσημείωτη απόκλιση από την ακραία εστίαση που έχει δώσει το Ναυτικό του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στις υποβρύχιες δυνάμεις του σε σχέση με τις επιφανειακές δυνάμεις του, με την υπηρεσία να διαθέτει περισσότερα υποβρύχια από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο, κυρίως για παράκτιες επιχειρήσεις για την ασύμμετρη αντιμετώπιση απειλών από τον πολύ μεγαλύτερο αμερικανικό και συμμαχικό στόλο. 

Η ανάπτυξη κορβετών ικανών να φέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας, οι οποίοι στα περισσότερα ναυτικά αναπτύσσονται μόνο από υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης ή πλοία μεγέθους αντιτορπιλικών, αντικατοπτρίζει μια παρόμοια προσέγγιση που ακολούθησε η Ρωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για να αντισταθμίσει την ανικανότητά της να αναπτύξει ένα μεγάλο στόλο σύγχρονων αντιτορπιλικών ή καταδρομικών σκαφών. 

Ικανότητα επίθεσης πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας από πλοία μεγέθους κορβέτας κατείχε προηγουμένως μόνο το ρωσικό ναυτικό και επιδείχθηκε για πρώτη φορά το 2015 κατά τη διάρκεια επιθέσεων εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία. Η επένδυση της Βόρειας Κορέας σε κορβέτες με παρόμοιες δυνατότητες έχει τη δυνατότητα να περιπλέξει περαιτέρω σημαντικά τα σχέδια των πιθανών αντιπάλων για πόλεμο στη χερσόνησο και να παρέχει τη δυνατότητα εμπλοκής πολύ μεγαλύτερων ναυτικών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για υποστήριξη άλλων πόρων, όπως συστοιχίες παράκτιων πυραύλων κρουζ. Τα πλοία εικάζεται επίσης από δυτικές πηγές πως μπορούν να εξαπολύσουν πυρηνικά πλήγματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμο πλεονέκτημα για να χτυπήσουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία.

Δύο κορβέτες κλάσης Amnok βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Ναυτικό του Λαϊκού Στρατού της Κορέας και φαίνεται να είναι τα πρώτα που κατασκευάστηκαν με σύγχρονους εκτοξευτές πυραύλων κρουζ. Ωστόσο, η έλλειψη έστω και μεσαίου βεληνεκούς αεράμυνας δείχνει ότι τα πλοία προορίζονται να λειτουργούν εντός εμβέλειας του τεράστιου δικτύου πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος της χώρας ή πιθανώς με κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη. Αυτή η ανεπάρκεια θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να αντισταθμιστεί με κοινές επιχειρήσεις με μεγαλύτερα πλοία από γειτονικές χώρες που μπορούν να παρέχουν κάλυψη έναντι αεροπορικών επιθέσεων, όπως η κατηγορία αντιτορπιλικών 052D που ανέπτυξε η Κίνα. 

Παραμένει αβέβαιο εάν η Βόρεια Κορέα θα επενδύσει στην παραγωγή περαιτέρω κορβετών κλάσης Amnok για τον στόλο επιφανείας της, με ισχυρά επιχειρήματα πως στοιχεία όπως οι συστοιχίες παράκτιας άμυνας και τα υποβρύχια πυραύλων κρουζ παρέχουν πολύ πιο οικονομικά περιουσιακά στοιχεία τόσο όσον αφορά την παραγωγή όσο και το συνολικό κόστος ζωής. Η ικανότητα επιβίωσης του μικρού στόλου σκαφών επιφανείας της σε περίπτωση μεγάλου πολέμου αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail