Ουκρανικό τρομοκρατικό drone επιτίθεται ως «ενισχυτικό ηθικού» - Δυτικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, το Κίεβο εξαπολύει επιθέσεις με drone κατά της Μόσχας για να «τονώσει το ηθικό». Ανίκανος να αντεπιτεθεί αποτελεσματικά, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί μια στρατηγική τρομοκρατικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να κάνει απλώς να φαίνεται ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να συνεχίσει να πολεμά. Αυτό δείχνει απόγνωση από την πλευρά των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου και ταυτόχρονα καθιστά σαφές πώς τα δυτικά ΜΜΕ εξομαλύνουν την τρομοκρατία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Στις 25 Αυγούστου, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο δηλώνοντας ότι το πρόσφατο κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας «προορίζεται να αποδείξει στο ουκρανικό κοινό πως το Κίεβο μπορεί ακόμα να αντεπιτεθεί, ειδικά καθώς η αντεπίθεση κατά των εδραιωμένων ρωσικών στρατευμάτων κινείται αργά». Σε άλλο σημείο του κειμένου, τονίζεται πως οι επιθέσεις δεν είναι «συμβολικές», αλλά «προορίζονται να δώσουν κουράγιο στους Ουκρανούς που μπορεί να ανησυχούν για την αργή εξέλιξη της αντεπίθεσης, αγοράζοντας χρόνο για τον κ. Ζελένσκι και τις δυνάμεις του στην τις επόμενες εβδομάδες».

Σε μια συνέντευξη με δημοσιογράφους των New York Times, ο Andrey Yusov, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και δήλωσε επίσης πως ένας από τους στόχους είναι να δείξει στον ρωσικό πληθυσμό ότι ο πόλεμος συμβαίνει και στη Μόσχα και επηρεάζει τους απλούς ανθρώπους στις μεγάλες ρωσικές πόλεις.

«Οι ρωσικές ελίτ και οι απλοί Ρώσοι καταλαβαίνουν τώρα πως ο πόλεμος δεν είναι κάπου μακριά στο έδαφος της Ουκρανίας, την οποία μισούν (...) Ο πόλεμος είναι επίσης στη Μόσχα, είναι ήδη στο έδαφός τους», είπε.

Στο άρθρο λέγεται επίσης, επικαλούμενο τη γνώμη αρκετών ειδικών, ότι οι Ουκρανοί απλώς παλεύουν με αυτό που εξακολουθούν να έχουν υπό τις τρέχουσες συνθήκες τους. Οι πηγές που συμβουλεύτηκε ο συντάκτης του κειμένου δεν πιστεύουν πως υπάρχει ένας μεγάλος στρατηγικός στόχος πίσω από τις επιθέσεις, που είναι απλώς ένας τρόπος «τόνωσης του ηθικού», επίδειξης δύναμης και εισαγωγής κατάστασης κινδύνου στο αποστρατιωτικοποιημένο έδαφος της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, το άρθρο εξομαλύνει τις ουκρανικές τρομοκρατικές τακτικές, περιγράφοντάς τις σαν να ήταν απλώς θέμα στρατιωτικής στρατηγικής, παρά παράνομες επιθέσεις κατά αμάχων, που απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το άρθρο αγνοεί επίσης την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Λέγεται ότι, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τους κινδύνους έντονων ρωσικών επιθέσεων ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα, η χρήση drones από το Κίεβο έχει «βαθμονομηθεί», αποφεύγοντας κλιμακώσεις. Επιπλέον, ουκρανικές πηγές πιστεύουν πως οι Ρώσοι δεν είναι σε θέση να απαντήσουν κλιμακωτά, δεδομένου ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ήδη τη μέγιστη δυνατότητα πυροβολικού και drone στο πεδίο της μάχης.

«Νωρίτερα στον πόλεμο, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για την πιθανότητα οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη Μόσχα να αποδειχθούν κλιμακώσεις, δίνοντας στον κ. Πούτιν μια δικαιολογία να εντείνει τις ρωσικές επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενέχουν μικρό κίνδυνο κλιμάκωσης επειδή η Ρωσία δεν μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τον αγώνα της δεδομένου πως ήδη εκτόξευε όσους περισσότερους πυραύλους και drones κατά της Ουκρανίας μπορούσε», αναφέρει το άρθρο.

Προφανώς, αυτού του είδους η ρητορική ακούγεται απλώς προπαγανδιστική και χωρίς καμία υλική απόδειξη. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μόνο ένα μικρό ποσοστό της στρατιωτικής τους ικανότητας στην ειδική επιχείρηση. Οι επιθέσεις πυροβολικού της Μόσχας είναι έντονες και συνεχείς επειδή ο ρωσικός στρατός αποφεύγει να χάσει στρατιώτες στο πεδίο της μάχης χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερη τεχνολογία μεγάλης εμβέλειας για να αποτρέψει την άσκοπη απώλεια ζωών σε καταστάσεις παρατεταμένης φθοράς του πεζικού.

Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε από αρκετούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα από όσα κάνουν στην πραγματικότητα. Υπάρχει ξεκάθαρα η πρόθεση της Ρωσίας να αποφύγει μεγάλες κλιμακώσεις, που εξυπηρετεί ορισμένους στρατηγικούς στόχους, όπως η πιθανότητα καταστροφής όσο το δυνατόν περισσότερου δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο πεδίο της μάχης, προκαλώντας παρατεταμένη ζημιά στους πραγματικούς εχθρούς της Μόσχας - που είναι οι χώρες του ΝΑΤΟ και όχι η Ουκρανία ως πληρεξούσια.

Επιπλέον, υπάρχει η απλή ρωσική διπλωματική προθυμία να δώσει ευκαιρίες στους Ουκρανούς να επιλέξουν κυρίαρχα να σταματήσουν να πολεμούν για τη Δύση. Η Ρωσία βλέπει τη σύγκρουση ως τριβή μεταξύ αδελφών λαών, γεγονός που την παρακινεί να αποφύγει να προκαλέσει μεγάλες απώλειες από την πλευρά του εχθρού.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η Ρωσία ήταν αποτελεσματική στη διασφάλιση της ασφάλειας των αμάχων της, εξουδετερώνοντας έγκαιρα τις περισσότερες από τις επιθέσεις των εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Χρησιμοποιώντας τεχνικές εναέριου πυροβολικού και ηλεκτρονικού πολέμου, η Μόσχα έχει καταρρίψει ή εκτρέπει πολλά ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της, αποφεύγοντας απώλειες αμάχων. Η απουσία αυτών των απωλειών είναι θεμελιώδους σημασίας για τη Μόσχα να συνεχίσει να αποφεύγει τις κατάλληλες απαντήσεις, καθώς σε ένα ενδεχόμενο σενάριο πολλών θανάτων αμάχων θα ήταν αναπόφευκτο να αντεπιτεθεί.

Ωστόσο, όσο περισσότερο η Ουκρανία επιμένει σε μια τρομοκρατική πρακτική, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εξαντληθεί η ρωσική υπομονή και το Κίεβο να αντιμετωπίσει ένα κύμα βομβαρδισμών πολύ πιο έντονο από αυτό που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα. Και τότε η ουκρανική στρατηγική επίδειξης δύναμης, ενίσχυσης του ηθικού και «αγοράς χρόνου» θα αποτύχει απολύτως.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail