Δεκάδες πλοία σιτηρών μπλοκαρίστηκαν στο Δούναβη μετά από επιθέσεις ρωσικών drones

Freepen.gr - Δεκάδες πλοία έχουν καθηλωθεί στον ποταμό Δούναβη στον απόηχο των επιδρομών ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε υποδομές θαλάσσιων εξαγωγών της Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία πλοήγησης, γράφει το rmx.news.

Αυτό έρχεται αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καταστροφή λιμένων, σιλό σιτηρών και άλλων κρίσιμων εξαγωγικών υποδομών μετά την έξοδο της Μόσχας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ποταμός και οι εκβολές του είναι οι τελευταίες εναπομείνασες ασφαλείς διαδρομές εξαγωγής σιτηρών μέσω νερού στην Ουκρανία. Τουλάχιστον 30 πλοία έχουν αγκυροβολήσει γύρω από τον κόλπο Musura της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος οδηγεί στο κανάλι Sulina του Δούναβη, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης από την εταιρεία αναλύσεων MarineTraffic την Τρίτη.

Άλλα 20 πλοία έχουν αγκυροβολήσει στο πέρασμα που οδηγεί στο ουκρανικό λιμάνι Izmail και τουλάχιστον 20 εμπορικά πλοία περιμένουν κοντά στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας.

Πριν η Ρωσία αποσυρθεί από τη συμφωνία τον Ιούλιο, το ένα τέταρτο των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας πραγματοποιούνταν στη διαδρομή του Δούναβη, αλλά αυτό θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά τώρα που είναι η μόνη βιώσιμη οδός.

Η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία που εγγυάται τις προμήθειες σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και απείλησε να καταστρέψει οποιοδήποτε πλοίο με προορισμό την Ουκρανία ως εχθρικό στόχο. Το εμπόλεμο έθνος συνέχισε να επιτίθεται στην υποδομή εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας από τότε που η συμφωνία τερματίστηκε βομβαρδίζοντας τακτικά τα δύο μεγαλύτερα εναπομείναντα ουκρανικά λιμάνια, την Οδησσό και το Μικολάιβ.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν ήδη καταστρέψει 60.000 τόνους σιτηρών, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail