«Μάθε πρώτα αγγλικά και μετά ονειρεύσου τα F-16» λέει η Δύση στον Ζελένσκι

Οι αγώνες του Κιέβου να εδραιώσει τη θέση του στη Ρωσία πήραν μια ενδιαφέρουσα τροπή όταν ο Ζελένσκι δοκίμασε την τύχη του με ένα αίτημα για μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δύση. Η έκκληση αντηχεί στον αέρα εδώ και μήνες. Και η ανταπόκριση; Μια χορωδία απορρίψεων.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στη συνέχεια, όμως, η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ολλανδία φάνηκε να φέρνει μια αχτίδα ελπίδας. Με μια θριαμβευτική άνθηση, διακήρυξε ότι η Ουκρανία επρόκειτο επιτέλους να πάρει στα χέρια της όχι ένα, ούτε δέκα, αλλά 42 F-16. Η Δανία αποφάσισε μάλιστα να συμμετάσχει κι αυτή στην παρέλαση των F-16.

«Ευχαριστώ, Ολλανδία! Ευχαριστώ όλους όσους βοηθούν!» αναφώνησε ο Ζελένσκι. Μόλις οι επευφημίες άρχισαν να αντηχούν, η Δύση έδωσε ένα χαστούκι τόσο ηχηρό που θα μπορούσε να ακουστεί στο διάστημα.

Ανισορροπία της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο νέος ενθουσιασμός του Volodymyr Zelensky με τα F-16 έχει αφήσει πολλούς να ξύνουν τα κεφάλια τους. Αλλά ίσως υπάρχει μια μέθοδος για την τρέλα. Ο αγώνας της Ουκρανίας να επιβληθεί στους ουρανούς ήταν χειροπιαστός και ο Zelensky φαίνεται να πιστεύει πως τα F-16 κρατούν τη μυστική συνταγή για να κερδίσουν το πάνω χέρι.

Με τα F-16 στο οπλοστάσιό του, το Κίεβο θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακτήσει τον έλεγχο των ουρανών. Οι στρατιωτικοί στρατηγοί της Global Firepower υποστήριξαν ότι στην αρχή του έτους, η Ουκρανία διέθετε έναν πενιχρό στόλο με λιγότερα από 190 επιχειρησιακά αεροσκάφη, ενώ η Ρωσία παρουσίαζε πάνω από 2.000. Σε αυτήν την κατάσταση των Δαβίδ και Γολιάθ, τα F-16 μπορεί απλώς να είναι η σφεντόνα που χρειάζεται το Κίεβο για να στοχεύσει τις ρωσικές δυνάμεις, μια προοπτική που σίγουρα κάνει τον Zelensky να χαμογελάει από το ένα αυτί ως το άλλο.

Εμφανής απουσία της βοήθειας του αεροσκάφους

Τα ένθερμα όνειρα για τα F-16 της Ουκρανίας έχουν συναντήσει περισσότερες αρνήσεις από ό,τι εσύ ή εγώ στο κολέγιο. Τι νόημα έχει να έχεις φιλοδοξίες αν αντιμετωπίζονται μόνο με «Όχι»;

Είναι σχεδόν σαν ένα σκληρό αστείο, πραγματικά. Ανάμεσα στα λίγα αεροσκάφη που κατάφεραν να φτάσουν στην Ουκρανία ήταν λιγότερο «έτοιμα για μάχη» και πιο «κωμικά ανακούφιση». Η Σλοβακία, σε μια πράξη αλληλεγγύης, δώρισε ελαττωματικά αεροσκάφη MiG-29 - το αεροπορικό ισοδύναμο της παράδοσης ενός σκασμένου ελαστικού για ένα οδικό ταξίδι.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, φαίνεται να έχει τελειοποιήσει την τέχνη του ghosting. Αποφεύγει τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη με τη φινέτσα ενός έμπειρου παίκτη ντότζμπολ.

Οι ΗΠΑ και οι φίλοι τους παίζουν επίσης σκληρά για να αποκτήσουν αυτά τα F-16. Ευνόητα ανήσυχοι για το να ρίξουν λάδι στη φωτιά –ή μάλλον, καύσιμο αεροσκαφών σε μια ήδη εμπρηστική κατάσταση– απέρριψαν την ιδέα, φοβούμενοι πως η δωρεά F-16 στην Ουκρανία θα μπορούσε απλώς να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση με τη Ρωσία, της οποίας η κατάσταση στον πυρηνικό εξοπλισμό δεν είναι ακριβώς κάτι με το οποίο θα θέλατε να μπλέξετε.

Η ολλανδική απόδραση του Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι ξεκίνησε μια αποστολή στην Ολλανδία, κρατώντας την τελευταία του λάμψη ελπίδας. Και ξέρεις τι, επέστρεψε με μια ανακοίνωση που έσταζε θετικότητα, ένα πραγματικό φτερό στο διπλωματικό του σκουφάκι. Η μεγάλη διακήρυξη; Ένας τεράστιος αριθμός 42 F-16 θα βρει σύντομα το νέο τους σπίτι στο Κίεβο.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ τραγούδησαν ωσαννά στην Ολλανδία, επαινώντας τη για αυτή τη μνημειώδη χειρονομία. Εκτός από αυτό, η πραγματικότητα έπαιξε ένα κακό παιχνίδι σύλληψης. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έσπευσε να διώξει τον καπνό και τους καθρέφτες. Κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι.

Αποδεικνύεται ότι αυτά τα 42 F-16 δεν ήταν παρά ένας αντικατοπτρισμός, μια φανταστική δημιουργία. Ο Ρούτε ξεκαθάρισε ήρεμα ότι η Ολλανδία, με όλες της τις δυνάμεις, διαθέτει μόνο 42 αεροσκάφη F-16, συνολικά.

Στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, φαίνεται ότι η κίνηση του Ζελένσκι ήταν περισσότερο ένα παιχνίδι πίεσης, ένα θεατρικό τέχνασμα για να στριμώξει τη Δύση σε δράση. Αλλά δυστυχώς, στο τέλος, ήταν απλώς μια ακόμη πράξη στην τραγική κωμωδία της γεωπολιτικής, αφήνοντας τα F-16, σαν τα όνειρα του Zelensky, να κρέμονται επισφαλώς στον αέρα.

Η απάντηση της Ολλανδίας

Η Ολλανδία και η Δανία παίζουν ένα κλασικό παιχνίδι "Let's Make a Deal" με τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για F-16, και αποδεικνύεται πως οι συνθήκες δεν είναι τόσο απλές όσο ένα απευθείας εμπόριο. Η αγωνία τελικά λύθηκε όταν το Πεντάγωνο αποκάλυψε τη μεγάλη κατάσταση.

Κρατήστε τα καπέλα πιλότου σας, γιατί η προϋπόθεση για να αποκτήσετε αυτά τα πολυπόθητα F-16 δεν είναι άλλη από ένα μάθημα αγγλικών. Ναι, το διάβασες σωστά. Λέγεται στους Ουκρανούς πιλότους να αφήσουν κάτω το μπορς τους και να πάρουν ένα αγγλικό βιβλίο, επειδή αυτά τα αεροσκάφη έχουν μια απαίτηση γλώσσας.

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Γραμματέα Τύπου Sabrina Singh, αυτό δεν είναι μόνο ο μέσος όρος των αγγλικών τύπου «πώς είσαι» – όχι, αυτό είναι μια ολόκληρη «σημαντική» γλωσσική εκπαίδευση. Φαίνεται ότι θέλουν οι πιλότοι τους να μπορούν να συνομιλούν για την αεροπορία πίνοντας τσάι με τα παιδιά του ΝΑΤΟ. Αλλά μη βιαστείτε ακόμα στον διάδρομο, γιατί η εκμάθηση των Αγγλικών Αεροπορίας «θα πάρει λίγο χρόνο». Έτσι, τα όνειρα για τα F-16 της Ουκρανίας εκτινάσσονται πλέον όχι μόνο στους ουρανούς, αλλά και στη σφαίρα των γλωσσικών επιτευγμάτων. 

Εκπαίδευση: βασικός παράγοντας που θα πάρει χρόνο

Η φρενίτιδα των F-16 έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι διεθνούς σημασίας, με την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ φαινομενικά να συμμετέχουν στη δράση. Αλλά οι συνθήκες του ΝΑΤΟ κάνουν τα όνειρα F-16 του Zelensky να κρέμονται σαν άλμπατρος στο λαιμό του. Το κρίσιμο πρόβλημα; Εκπαίδευση πιλότων, μια διαδικασία που αποδεικνύεται τόσο γρήγορη όσο μια νωθρότητα στα ηρεμιστικά. Προσθέτοντας μια δόση ειρωνείας, τα ίδια τα τζετ είναι vintage, πιθανότατα πιο κοντά στην ηλικία της συλλογής βινυλίων του παππού και της γιαγιάς σας παρά στη σύγχρονη αεροπορία. Έτσι, ενώ ο κόσμος παίζει F-16 hοt potato, ο Zelensky έχει κολλήσει με παλιά αεροπλάνα και ένα χρονοδιάγραμμα εκπαίδευσης που παίρνει τη γλυκιά του ώρα – μια κλασική περίπτωση του «γρήγορα και περίμενε».

Το ΝΑΤΟ είπε ξανά «Όχι» για τα F-16;

Από την πρώτη μέρα του πολέμου, το Κίεβο στριμώχνει τη χορωδία του F-16 για να αντιμετωπίσει την αεροπορία της Ρωσίας. Ωστόσο, το τραγούδι των αρνήσεων έχει γίνει ο ύμνος της Ουκρανίας. «Περιμένετε μέχρι το Φθινόπωρο», τους λένε, λες και αυτά τα F-16 είναι ισοδύναμα με εποχιακά latte μπαχαρικών κολοκύθας. Το νεύμα του Τζο Μπάιντεν; Αυτό είναι πιο σπάνιο θέαμα από έναν μονόκερο σε ένα πάρτι στην παραλία. Και εδώ είμαστε πάλι, τα όνειρα F-16 του Zelensky πετάχτηκαν στην άκρη σαν τα χθεσινά νέα, με την ευγένεια της πάντα γενναιόδωρης Δύσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail