pixabay / Military_Material |
Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Δανία και η Ολλανδία θα μεταφέρουν μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας στις 20 Αυγούστου. Υπάρχουν τρεις βασικοί όροι για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά:
- Οι Ουκρανοί πιλότοι πρέπει να εκπαιδευτούν για να πετούν με αυτό το αεροσκάφος,
- Απαιτείται νομική άδεια των ΗΠΑ για τη μεταφορά,
- θα πρέπει να προετοιμαστεί η κατάλληλη υποδομή για το αεροσκάφος στην Ουκρανία.
Η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, δήλωσαν Δανοί αξιωματούχοι. Οι ένοπλες δυνάμεις του βασιλείου θα μπορούν έτσι να αλλάξουν ομαλά από F-16 στα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 (θα παραδοθούν τον Οκτώβριο και η Δανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη μετάβαση στο F-35 έως 2025).
Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση: η Ουκρανία θα επιτρέπεται να πετάει αεροσκάφη F-16 μόνο πάνω από τη δική της επικράτεια.
"Μεταφέρουμε τα όπλα με την προϋπόθεση πως χρησιμοποιούνται για να διώξουν τον εχθρό από την Ουκρανία. Αυτές είναι οι συνθήκες, είτε πρόκειται για τανκς, μαχητικά αεροσκάφη ή κάτι άλλο", δήλωσε ο Δανός υπουργός Άμυνας Jakob Ellemann-Jensen.
Η είδηση για τη μεταφορά του στρατιωτικού αεροσκάφους ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ολλανδία και τη Δανία στις 20-21 Αυγούστου. Η Κοπεγχάγη υποσχέθηκε 19 και το Άμστερνταμ 42 αεροσκάφη. Την ίδια στιγμή, ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αρνήθηκε να διευκρινίσει τον αριθμό των μαχητικών, ανέφερε το Reuters. Η Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας διαθέτει μόνο 42 μαχητικά F-16. Είκοσι τέσσερα από αυτά είναι λειτουργικά (προγραμματίζεται να παροπλιστούν μέχρι τα μέσα του 2024) και άλλα 18 είναι προς πώληση.
Το F-16 Fighting Falcon είναι ένα ελαφρύ υπερηχητικό μονοθέσιο μαχητικό τέταρτης γενιάς των ΗΠΑ. Είναι ικανό να εκτελεί αποστολές αέρος-αέρος, να παρέχει υποστήριξη πυρός, να καταστέλλει τις αντιαεροπορικές άμυνες του εχθρού, να αναχαιτίζει, να διεξάγει αεροπορικές αναγνωρίσεις, να εξαπολύει τακτικά πυρηνικά όπλα και χτυπήματα σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Περίπου 3.000 τέτοια αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία σε 25 χώρες. Το F-16 παράγεται κυρίως από τη Lockheed Martin, μια αμυντική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Επίσης, κατασκευάζεται στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Η τιμή του φτάνει τα 63 εκατομμύρια δολάρια.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον θα εγκρίνει επισήμως τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
"Γράφω για να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία όσο και για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από ειδικευμένους εκπαιδευτές F-16. Παραμένει κρίσιμο η Ουκρανία να είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας και παραβίασης της κυριαρχίας της», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε εγγυητική επιστολή προς τη Δανία και την Ολλανδία.
Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, η Ολλανδία και η Σουηδία ξεκίνησαν τον λεγόμενο Συνασπισμό F-16 για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για μαχητικά F-16. Ο συνασπισμός περιλαμβάνει έντεκα χώρες - Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία.
Η Ρωσία αντιδρά στα F-16 για την Ουκρανία
Μιλώντας στην ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τον Ιούνιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν είπε πως το ΝΑΤΟ σίγουρα εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Εάν τα μαχητικά F-16 αναπτυχθούν σε αεροπορικές βάσεις εκτός Ουκρανίας και χρησιμοποιηθούν στη μάχη, η Μόσχα θα πρέπει να σκεφτεί πώς και πού να τα χτυπήσει, είπε ο Πούτιν.
«Τα τανκς καίγονται <...>. Τα F-16 θα καούν επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε ο Πούτιν.
Η ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη σχολίασε τη δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Δανίας για την προμήθεια F-16 στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βλαντιμίρ Μπάρμπιν δήλωσε πως η μεταφορά στρατιωτικών αεροσκαφών «οδήγησε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης».
"Η Δανία, με τις πράξεις και τα λόγια της, προσπαθεί να μην αφήσει στην Ουκρανία άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Μια τέτοια θέση ωθεί την Ουκρανία στην άβυσσο και καταδικάζει τον πληθυσμό της σε νέα θύματα. Δε θα υπάρξει άλλο αποτέλεσμα από την απόφαση της Δανίας να μεταφέρει το F-16 στην Ουκρανία», είπε ο Μπάρμπιν.
Το Κίεβο αναμένει να λάβει συνολικά 100 μαχητικά. Σύμφωνα με τον Yuri Ignat, εκπρόσωπο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Ουκρανία χρειάζεται έως και 100 μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσει πλήρως τον σοβιετικό στόλο και να αποκτήσει υπεροχή στον αέρα.
Ο χρόνος παράδοσης παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, είπε πως η Ουκρανία δε θα λάβει μαχητικά F-16 τουλάχιστον μέχρι το 2024. Επιπλέον, η επανεκπαίδευση ακόμη και εκπαιδευμένων πιλότων για αυτά τα αεροσκάφη μπορεί να διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια.
Η ρωσική κοινότητα ειδικών πιστεύει ότι η μεταφορά των μαχητικών F-16 στην Ουκρανία είναι περισσότερο ένα πολιτικό βήμα.
Ο Alexander Ermakov, ερευνητής στο IMEMO RAS, θεωρεί πως η μεταφορά μαχητικών F-16 στην Ουκρανία έχει ορισμένες δυσκολίες.
Πρώτον, είναι το ανεπαρκές επίπεδο πτητικής ικανότητας και προσωπικού εδάφους.
«Ένας κακός πιλότος και τεχνικός αεροσκαφών μπορεί εύκολα να κάνει ζημιά στο αεροπλάνο ακόμα και σε καιρό ειρήνης, ενώ είναι ακόμα δύσκολο για έναν ανίκανο μηχανικό να απενεργοποιήσει ένα τανκ ή ένα τεθωρακισμένο όχημα», είπε.
Δεύτερον, υπάρχουν πολλές χώρες που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, υπάρχει ένα γλωσσικό εμπόδιο.
"Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί θα σταλούν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, μετά θα πάνε στη Γαλλία για πτητική εκπαίδευση και μετά θα πάνε στη Δανία, την Ολλανδία ή τη Ρουμανία. Αυτό το σχέδιο δύσκολα μπορεί να ονομαστεί βέλτιστο" είπε ο ειδικός.