GCC από τη μια και το Ιράν από την άλλη - το διπλωματικό αριστούργημα της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία δεν είναι ένα απλό έθνος αιώνων, είναι ένα μέρος που έχει κερδίσει τη φήμη της για τα τελευταίας τεχνολογίας gadgets. Έχει θαμπώσει τον κόσμο με ρομπότ που μπορούν να σερβίρουν τσάι με περισσότερη χάρη από έναν έμπειρο μπάτλερ.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Απλώς ονομάστε το κατόρθωμα και η Ιαπωνία έχει ήδη κατακτήσει αυτήν την τεχνολογία με τις ισχυρές δυνατότητές της. Ωστόσο, κάτω από την καινοτομία, η Ιαπωνία παραμένει παγιδευμένη στο φάσμα της ενεργειακής σπανιότητας. Τέσσερα νησιά, ενωμένα από το νεωτερισμό, επιβαρύνονται από την έλλειψη εγχώριων ενεργειακών πόρων. Δυστυχώς, η γεωγραφία και η γεωλογία έχουν αναγκάσει την Ιαπωνία να εξαρτηθεί από τις εισαγωγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει τον τρόπο ζωής της με υψηλά οκτάνια. 

Το ενεργειακό πρόβλημα των Σαμουράι

Νωρίτερα η ενεργειακή δίψα της Ιαπωνίας καλύφθηκε από τη Ρωσία και την Αμερική. Αλλά το ουκρανικό έπος τα άλλαξε όλα.

Το αυτοεπιβληθέν εμπάργκο της Ιαπωνίας στη Ρωσία, σε συνδυασμό με υλικοτεχνικούς κόμπους, μετέτρεψαν το ενεργειακό τοπίο σε ένα πιο απαιτητικό παζλ.

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα. Τα προβλήματα της Ιαπωνίας δεν σταματούν εδώ. Το έθνος των σαμουράι προσπαθεί επίσης να εξασφαλίσει περισσότερες προμήθειες για μέταλλα σπάνιων γαιών—αυτούς τους αφανείς ήρωες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η Κίνα, ο θεματοφύλακας των σπάνιων γαιών, ελέγχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά. Το 60% των απαιτήσεων για σπάνιες γαίες της Ιαπωνίας εκπληρώθηκαν από την Ιαπωνία μέχρι τώρα. Ωστόσο, οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ώθησαν την Ιαπωνία να αναζητήσει νέους συμμάχους σε αυτό το μεγάλο κυνήγι θησαυρού.

Η Ιαπωνία, συνειδητοποιώντας πως ο θείος Σαμ μπορεί να είναι πολύ απασχολημένος για να δώσει ένα χέρι βοηθείας για τις απαιτήσεις της, και έτσι, έστρεψε το βλέμμα της προς το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ - GCC).

Ένα «σπάνιο» στοίχημα;


Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης , ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi είναι έτοιμος να συναντήσει τους υπουργούς Εξωτερικών του GCC.

Με τη βοήθεια του GCC, η Ιαπωνία στοχεύει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Όχι μόνο αυτό, ακόμη και ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida και ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi πρόκειται να συναντηθούν σύντομα. Η ΑΤΖΕΝΤΑ; Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μια πιθανή συμμαχία για σπάνιες γαίες.

Τώρα, αυτό δεν είναι κρυφό ότι το Ιράν έχει τεράστια κοιτάσματα ορυκτών σπάνιων γαιών. Αλίμονο, αυτοί οι θησαυροί έχουν παγιδευτεί από έναν ιστό περιορισμών—τεχνολογικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς. Το δυναμικό σπάνιων γαιών του Ιράν παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο, ένας κοιμισμένος δράκος ανάμεσα στους αμμόλοφους.

Φαίνεται πολύ πιθανό η Ιαπωνία να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με το Ιράν για εξερεύνηση.

Η Ιαπωνία προφανώς παίζει ένα από τα καλύτερα διπλωματικά ατού της, ένα αριστούργημα που θα μπορούσε να ξαναγράψει το γεωπολιτικό βιβλίο. Καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν απομονωτικές τακτικές στη Μέση Ανατολή, η στροφή της Ιαπωνίας προς το Ιράν και το ΣΣΚ θα μπορούσε να είναι μια ανατροπή της πλοκής που αξίζει το σενάριο.

Η ενέργεια, το θεμέλιο του σύγχρονου πολιτισμού, έχει δημιουργήσει το σκηνικό για ένα διπλωματικό παιχνίδι, το οποίο πρόκειται να φέρει την Ιαπωνία για άλλη μια φορά στα πρωτοσέλιδα πολύ σύντομα. Η ανδρεία της Ιαπωνίας λάμπει όχι μόνο στη λαμπρότητα των gadget της, αλλά και στη φινέτσα της γεωπολιτικής της χορογραφίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail