Η άνοδος του ISIS στη Συρία και το Ιράκ — ξανά

Το ISIS δεν μπορεί να νικηθεί από τον αντικρουόμενο αστερισμό των ξένων δυνάμεων και φατριών που αφήνουν πίσω τους κενά ασφαλείας για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Δεν έχει λειτουργήσει. Αυτός ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει από μια ενιαία κεντρική διοίκηση, με επικεφαλής τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη.


Σε μια έντονη υπενθύμιση της αναβίωσής του στην πολιτική σκηνή και την ασφάλεια, το ISIS εξαπέλυσε μια οδυνηρή επίθεση στις 3 Αυγούστου, με στόχο ένα λεωφορείο του συριακού στρατού στην έρημο Al-Mayadeen στην ανατολική έκταση της επαρχίας Deir Ezzor. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές, αφήνοντας δεκάδες θύματα και τραυματίες στις τάξεις του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA).
Mohammed Alloush - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η τολμηρή επίθεση σηματοδότησε το τρίτο σε μια σειρά επιθέσεων της τρομοκρατικής ομάδας εναντίον συριακών στρατιωτικών δυνάμεων από τις αρχές Αυγούστου και αντιπροσωπεύει την πιο θανατηφόρα επίδειξη βίας από τη στρατιωτική ήττα του ISIS το 2019 στο al-Baghouz, μια στρατηγική πόλη στο Deir Ezzor. . Σαφώς, η οργάνωση έχει εντείνει τις τρομοκρατικές της εκστρατείες, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να αποκαταστήσει την ενεργό παρουσία και την εντεινόμενη απειλή στη Συρία.

Έχοντας τον έλεγχο των απομακρυσμένων περιοχών της συριακής Badia (αραβική λέξη για την έρημο) και των νοτιοανατολικών εδαφών, το ISIS είχε πρόσφατα στρέψει το ενδιαφέρον του σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στα δυτικά τμήματα της χώρας, καθώς και κατά μήκος της όχθης του ποταμού Ευφράτη στο Deir Ezzor.

Αυτή η ανησυχητική επέκταση των στόχων χρησιμεύει ως οδυνηρή υπενθύμιση πως η εξάλειψη του αρχηγού της, του τέταρτου «χαλίφη» Abu al-Hussein al-Husseini al-Quraishi, τον περασμένο Απρίλιο από τις τουρκικές δυνάμεις, δεν κατέστρεψε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ομάδας.

Αλλαγές ηγεσίας στο ISIS


Οι προτιμώμενοι στόχοι του οργανισμού είναι στρατηγικές τοποθεσίες, όπως υποδομές πετρελαίου και περιοχές υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η τολμηρή επίθεση στην κεντρική φυλακή Al-Hasakah στις 20 Ιανουαρίου 2022. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης σύγκρουσης 10 ημερών εναντίον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι μαχητές του ISIS κατάφεραν να απελευθερώσουν περισσότερους από 500 των ηγέτες και των μέλη του, με ζοφερό απολογισμό περίπου 500 ζωών που χάθηκαν κατά την επιχείρηση.

Στις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, οι SDF αντιμετωπίζουν την πρόκληση να κρατούν περίπου 70.000 άτομα που είναι ύποπτα για σχέσεις με το ISIS, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Επιπλέον, είναι υπεύθυνες για τη φύλαξη περισσότερων από 10.000 φυλακισμένων αγωνιστών. Σε αυτή την προσπάθεια, οι κουρδικές πολιτοφυλακές ενισχύονται από την κρίσιμη αεροπορική υποστήριξη, την ανταλλαγή πληροφοριών και την αναγνωριστική βοήθεια που παρέχεται από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ως απάντηση σε αυτήν την αυξημένη απειλή του ISIS, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν έναν αριθμό 313 επιθετικών επιχειρήσεων που στόχευαν την ομάδα εντός του Ιράκ και της Συρίας μέχρι το τέλος του 2022. Μεταξύ αυτών, μια επιδρομή υψηλού προφίλ στόχευσε τον Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi, τον δεύτερο χαλίφης του ISIS, στις 3 Φεβρουαρίου νωρίτερα εκείνο το έτος. Επιπλέον, οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατάφεραν να εξουδετερώσουν ή να συλλάβουν τουλάχιστον έξι ανώτερους ηγέτες εντός της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του διαδόχου του Abu al-Hasan al-Hashemi al-Quraishi.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο εκπρόσωπος του ISIS Abu Omar al-Muhajir ανακοίνωσε την επιλογή του Abu al-Hussein ως τέταρτου χαλίφη, κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα για την προστασία του, αλλά και αυτός χάθηκε σε συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία. Στις 3 Αυγούστου, η οργάνωση ανακοίνωσε τον διορισμό ενός ακόμη διαδόχου.

Ο φυλακισμένος στρατός του ISIS

Το 2022, η αξιολόγηση του Πενταγώνου έριξε φως στις συντονισμένες προσπάθειες του ISIS να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, εκμεταλλευόμενο τα τρωτά σημεία ασφαλείας και ανασυγκροτώντας τις μαχητικές του ικανότητες. Στην περιεκτική ανασκόπησή της για εκείνο το έτος, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ τόνισε μια ανησυχητική πραγματικότητα: το ISIS έχει ουσιαστικά συγκεντρώσει έναν «στρατό υπό κράτηση» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Επί του παρόντος, περισσότεροι από 10.000 ηγέτες και μαχητές του ISIS κρατούνται σε εγκαταστάσεις κράτησης σε όλη τη Συρία, ενώ ο αριθμός ξεπερνά τις 20.000 στο Ιράκ.

Αν και δε διοικεί πλέον εκτεταμένες εκτάσεις εδαφών του Ιράκ και της Συρίας, η διαρκής απειλή του ISIS παραμένει εμφανής στις προσπάθειές του να απελευθερώσει έγκλειστα μέλη από τα συριακά σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ η εδαφική του δυνατότητα μπορεί να έχει αποδυναμωθεί, ο οργανισμός εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για μια ομάδα 10.000 έως 30.000 μαχητών εντός της Συρίας και του Ιράκ. Αυτά τα άτομα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένα σε ελάχιστα ασφαλή κέντρα κράτησης, όπου η στρατηγική της ομάδας βασίζεται σε μια διττή προσέγγιση: απελευθέρωση των δικών τους από την αιχμαλωσία και στρατολόγηση νέων μαχητών.

Παρόλα αυτά, η επιχειρησιακή ισχύς της ομάδας παραμένει μέτρια, περιορίζοντας την ικανότητά της να ενορχηστρώνει περίπλοκες αποστολές. Αντίθετα, ο τρόπος λειτουργίας του περιστρέφεται κυρίως γύρω από την εκμετάλλευση φευγαλέων ευκαιριών που οφείλονται σε κενά ασφαλείας, αναδυόμενες ευπάθειες ή έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων.

Στην ετήσια αξιολόγηση απειλών, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι:

«Ενώ το ISIS και η Κάιντα υπέστησαν μεγάλες απώλειες ηγεσίας το 2022, υποβαθμίζοντας τις εξωτερικές επιχειρήσεις και τις δυνατότητες, τα παρακλάδια και των δύο οργανισμών συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις τοπικές συγκρούσεις και την ευρύτερη πολιτική αστάθεια για να επιτύχουν εδαφικά και επιχειρησιακά κέρδη».

«Ακόμη και μετά την απώλεια πολλών βασικών ηγετών του ISIS το 2022, η εξέγερση του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστεί καθώς η ομάδα επιδιώκει να ανοικοδομήσει τις ικανότητές της και να αναπληρώσει τις τάξεις της», αναφέρει η έκθεση.

Τα τρωτά σημεία που έχουν εδραιωθεί στη βορειοανατολική Συρία είναι αναμφισβήτητα: άνοδος της δραστηριότητας του ISIS, επισφαλής σταθερότητα στο Deir Ezzor και υπερπλήρη στρατόπεδα και φυλακές που κατακλύζονται χωρίς επαρκή προστασία. Το πιο ανησυχητικό είναι ο καταυλισμός Al-Hol, όπου στεγάζονται περίπου 68.000 άτομα που σχετίζονται με την τρομοκρατική ομάδα, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Μια «ωρολογιακή βόμβα»

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στις ΗΠΑ φοβούνται ότι οι σκληρές συνθήκες μέσα στο στρατόπεδο θα μπορούσαν να γίνουν μεταστάσεις σε πρόσφορο έδαφος για εξτρεμιστικές ιδεολογίες, εάν τα προληπτικά μέτρα αποτύχουν να αποπρογραμματίσουν τους κρατούμενους από την επιρροή του ISIS. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την προώθηση της συμφιλίωσης της κοινότητας στις περιοχές ενδεχόμενης επιστροφής τους, την καλλιέργεια κοινωνικών δεσμών, την ενστάλαξη της αίσθησης του ανήκειν και την απονομή δικαιοσύνης και λογοδοσίας.

Επιπλέον, τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κουρδικής δύναμης παλεύουν με τις εθνοτικές εντάσεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των κυρίως αραβικών φατριών που αντιτίθενται στην κουρδική κυριαρχία. Τα τελευταία χρόνια, οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με τη διοίκηση των SDF, φωνάζοντας για τις υπηρεσίες της, τις αυθαίρετες συλλήψεις, την ευνοιοκρατία, την αναγκαστική στράτευση και την εθνοτική περιθωριοποίηση. Αυτά τα παράπονα δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς, με αποκορύφωμα ένα αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας.

Οι επιθέσεις του ISIS σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους φαίνεται να έχουν ως στόχο να απειλήσουν τους τοπικούς αραβικούς πληθυσμούς κατά της συνεργασίας με τις SDF, οδηγώντας στην κατάρρευση των τοπικών οργάνων διακυβέρνησης και στερώντας από τις SDF την πρόσβαση στις επίγειες πληροφορίες που απαιτούνται για αποτελεσματικές προσπάθειες κατά της εξέγερσης. Τον Μάρτιο του 2019, ο εκπρόσωπος του ISIS Abu al-Hasan al-Muhajir κάλεσε τους Άραβες στην ανατολική Συρία να αποσυρθούν από τις τάξεις των «άθεων Κούρδων» και να «μετανοήσουν» πριν είναι πολύ αργά.

Η αναζωπύρωση του ISIS μπορεί να αποδοθεί σε μια σύγκλιση παραγόντων, ο καθένας από τους οποίους παίζει έναν ξεχωριστό ρόλο στην αναβίωσή του. Βασικός καταλύτης υπήρξε η μείωση των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης, σε μεγάλο βαθμό λόγω της παγκόσμιας ενασχόλησης με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτή η αλλαγή εστίασης απέσυρε την προσοχή και τους πόρους από την αντιμετώπιση του ISIS, επιτρέποντας στην ομάδα να εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας που προέκυψε.

Περιπλέκοντας τα πράγματα, η παύση του ρωσο-αμερικανικού συντονισμού στη Συρία -που προκλήθηκε από τη διαφωνία τους για την ουκρανική κρίση- έχει υπονομεύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για τον περιορισμό του ISIS. Η διχόνοια μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων στο συριακό θέατρο έχει εμποδίσει την αποτελεσματική συνεργασία ενάντια στην κοινή απειλή. Η χώρα έχει γίνει επίσης αρένα για την εκκολαπτόμενη συμμαχία Μόσχας-Τεχεράνης.

Επιπλέον, η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας συνέβαλε στην ανάπαυση των επιχειρήσεων από τις SDF, οι οποίες ήταν βασική αντιδύναμη κατά του ISIS. Καθώς οι δύο γείτονες κινούνται προς την εξομάλυνση, η εστίαση των SDF έχει μετατοπιστεί, παρέχοντας δυνητικά χώρο ανάσας στο ISIS για να ανακτήσει τη βάση του.

Στρατηγική των ΗΠΑ και περιφερειακά συμφέροντα

Στη βάση αυτής της αναζωπύρωσης βρίσκονται στους αδρανείς πυρήνες εντός της Συρίας. Αυτά τα μυστικά στοιχεία, ικανά για ανεξάρτητες επιχειρήσεις χωρίς κεντρικό συντονισμό, έχουν εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά το χάος και τα κενά ασφαλείας, επιτρέποντας στην οργάνωση να εκτελεί επιθέσεις και να εδραιώνει μια ανανεωμένη παρουσία.

Επιπλέον, η ανάδυση μιας νέας ηγεσίας εντός του ISIS διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Ανυπομονώντας να εδραιώσει την αξιοπιστία και την επιρροή της, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, αυτή η ηγεσία επιθυμεί να επιδείξει την ικανότητά της στην καθοδήγηση των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Εν μέσω αυτής της περίπλοκης δυναμικής, η περιοχή του Ανατολικού Ευφράτη είναι ένα καζάνι εντάσεων, που αποδεικνύεται κυρίως από την τριβή μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών. Αυτή η εχθρότητα πηγάζει από πολύπλευρους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων των ΗΠΑ να διεκδικήσουν τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και να δημιουργήσουν μια συνεχή σύνδεση μεταξύ της περιοχής Al-Tanf και του Al-Bukamal, δημιουργώντας ουσιαστικά μια συνεχόμενη γραμμή κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ιράκ για να περιορίσει την επιρροή του Ιράν.

Στο επίκεντρο αυτών των στρατηγικών κινήσεων βρίσκεται η ανησυχία της Ουάσιγκτον ότι οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειες περιορισμού όχι μόνο του ISIS αλλά και των εξτρεμιστικών τζιχαντιστικών πολιτοφυλακών. Μια τέτοια εισβολή θα ανάγκαζε τις SDF να μετατοπίσουν την εστίασή τους από τις επιχειρήσεις κατά του ISIS στην αντιμετώπιση των τουρκικών δυνάμεων, διαβρώνοντας την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών περιορισμού.

Παραδόξως, οι στόχοι των ΗΠΑ στη Συρία δε φαίνεται να είναι η εξάλειψη του ISIS. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον στοχεύει να περιορίσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης σε μια ελεγχόμενη σφαίρα, επιτρέποντάς της να χειραγωγεί και να διοχετεύει τις ενέργειες του ISIS για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα τόσο στη Συρία όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ασίας. Η κλοπή των φυσικών πόρων της Συρίας (πετρέλαιο και σιτάρι) και η παρεμπόδιση των κερδών των κινημάτων αντίστασης υπέρ του Ιράν, δεν είναι παρά δύο τέτοια παραδείγματα.

Αλλαγή των στρατηγικών του ISIS

Από τότε που έχασε το τελευταίο του προπύργιο στη Συρία, «η δραστηριότητα του ISIS έχει μειωθεί σημαντικά. Αλλά τόσο σε επίπεδο απειλής όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, παρέμεινε αρκετά αποτελεσματικό», λέει ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Μάθιου Χίνμαν της Jane's Intelligence στο The Cradle. Η ομάδα έχει διατηρήσει έναν σταθερό ρυθμό βίας σε διάφορα μεγάλα θέατρα επιχειρήσεων, εστιάζοντας στην εκμετάλλευση της περιφερειακής αστάθειας για την κατάληψη εδαφών.

Σε απάντηση στην αδυσώπητη στόχευση της ηγεσίας, η οργάνωση υπέστη μια μετασχηματιστική μετατόπιση από μια γραφειοκρατία από πάνω προς τα κάτω, στρατιωτικά δομημένη σε μια πιο διασκορπισμένη και αποκεντρωμένη εξέγερση. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στην υιοθέτηση τακτικών ανταρτοπόλεμου, που οδήγησε σε αύξηση των επιθέσεων κατά των συριακών δυνάμεων και των Κούρδων πολιτοφυλακών.

Πράγματι, η παρουσία του ISIS εντός της Συρίας αντανακλά την πολύπλευρη και αντικρουόμενη δυναμική ισχύος που διαδραματίζεται εντός της χώρας. Η ήττα της ομάδας μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των SDF που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού, του συριακού στρατού που ενισχύεται από το Ιράν και τη Ρωσία και των ανταρτών της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Αντιμετώπιση της απειλής του ISIS

Το εδαφικό τοπίο είναι διαιρεμένο μεταξύ αυτών των φατριών, καθεμία από τις οποίες επιβάλλει τα ξεχωριστά της πλαίσια ασφαλείας, στερείται συγκεντρωτικού ελέγχου και εμποδίζει μια ενοποιημένη στρατηγική ενάντια στην αναζωπύρωση του ISIS. Αυτή η δυναμική άνοιξε το δρόμο για την προσαρμόσιμη επιχειρησιακή προσέγγιση του ISIS που προσαρμόζεται στις συνθήκες σε κάθε περιοχή.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά του ISIS γενικά δίνουν προτεραιότητα στην ταχύτητα έναντι της εδαφικής διατήρησης, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της οργάνωσης να ανασυνταχθεί σε εκκενωμένες περιοχές. Επιπλέον, η στόχευση της ηγεσίας μεσαίου επιπέδου παραμένει σπάνια, επιτρέποντας ενδεχομένως την αναζωπύρωση της επιρροής και των δραστηριοτήτων τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή του ISIS, είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα, η συριακή κυβέρνηση και οι χώρες με επιρροή να δώσουν προτεραιότητα σε τρεις βασικούς τομείς:

Πρώτον, θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη στρατιωτική προσπάθεια για να νικηθεί το ISIS, που θα διευκολύνεται από συντονισμένες επιχειρήσεις και την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών - η οποία, κυρίως, θα πρέπει να ηγείται από τις κυρίαρχες κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ, και όχι ξένες δυνάμεις. Δεύτερον, είναι κρίσιμο να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση που να αποτρέπει τα κενά ασφαλείας που προκύπτουν από τη μη εξουσιοδοτημένη παρουσία ξένων δυνάμεων στο συριακό έδαφος – παραδείγματα περιλαμβάνουν περιοχές που ελέγχονται από τις αμερικανικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία και περιοχές υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων στο βορρά.

Τέλος, η καταπολέμηση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας που προωθεί το ISIS απαιτεί την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών και στρατηγικών μέσων ενημέρωσης που όχι μόνο σέβονται ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών πεποιθήσεων αλλά λαμβάνουν επίσης υπόψη τις πολιτιστικές αξίες της συντηρητικής κοινωνίας στη χώρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail