Η ΕΕ αναμένεται να εισάγει όγκο ρεκόρ LNG από τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εισάγει όγκο ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία φέτος, παρά την πρόθεση του μπλοκ να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. Αυτή η αποκάλυψη από τους Financial Times έρχεται καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε πως προειδοποίησε Ουκρανία ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις στις ενεργειακές προμήθειες της Ουγγαρίας από τη Ρωσία θα οδηγούσαν σε πόλεμο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με  ανάλυση  των στοιχείων της ενεργειακής βιομηχανίας από την Global Witness, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, το Βέλγιο και η Ισπανία ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι πιο σημαντικοί αγοραστές ρωσικού LNG, πίσω μόνο από την Κίνα, αύξηση πολύ υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 6 % από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Οι εισαγωγές LNG από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, κυρίως επειδή το ευρωπαϊκό μπλοκ βασιζόταν στις προμήθειες από ρωσικούς αγωγούς πριν ξεκινήσει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός πως οι χώρες της ΕΕ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό ορυκτό αέριο που διοχετεύεται με σωλήνες μόνο για να το αντικαταστήσουν με το αντίστοιχο που αποστέλλεται», δήλωσε στους FT ο ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα, Jonathan Noronha- Gant. «Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή σκάφος – σημαίνει ακόμα πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του [Βλαντιμίρ] Πούτιν».

Σύμφωνα με το outlet, οι περισσότεροι ρωσικοί όγκοι προέρχονται από την κοινοπραξία Yamal LNG, η οποία ανήκει κυρίως στη ρωσική εταιρεία Novatek. Άλλα μερίδια κατέχουν η TotalEnergies Γαλλίας, η CNPC της Κίνας και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο. Η ανάπτυξη απαλλάσσεται από εξαγωγικούς φόρους αλλά υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Ο ανώτερος αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS, Alex Froley, είπε στους FT ότι «οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές στην Ευρώπη λένε πως θα συνεχίσουν να αποδέχονται συμβατικούς όγκους εκτός εάν απαγορευθούν από πολιτικούς», κάτι που, όπως είπε, θα προκαλούσε διαταραχές στη ναυτιλία καθώς τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα θα πρέπει να αναδιαταχθούν.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επισημάνει μια παγκόσμια προσπάθεια για σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προειδοποίησαν ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών LNG κινδυνεύει να προκαλέσει ενεργειακή κρίση όπως το 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα.

Μια πηγή που ακούστηκε από τους FT είπε πως, παρόλο που οι ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου είχαν πληρωθεί περισσότερο από το 90% πριν από το χειμώνα, υπήρχε ακόμα «πολλή νευρικότητα» σε περίπτωση περαιτέρω περικοπών του εφοδιασμού.

Το ρωσικό LNG αντιπροσώπευε τα 21,6 εκατομμύρια (16%) των συνολικών 133,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων εισαγωγών LNG της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Kepler, καθιστώντας τη Ρωσία ως το δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή του μπλοκ πίσω από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέβηκαν στη θέση μετά την έναρξη των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το Κίεβο μπορεί να προσπαθήσει να σαμποτάρει τις προμήθειες, όπως έκανε στη Γερμανία όταν επιτέθηκε στον αγωγό NordStream 2. Γι' αυτόν τον λόγο, σε συνέντευξή του στον αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υπενθύμισε πως είχε αμέσως χαρακτηρίσει τρομοκρατική ενέργεια τη ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream, χαρακτηρίζοντας την απουσία έντονης αντίδρασης ως το τμήμα της Γερμανίας για την έλλειψη κυριαρχίας. Στη συνέχεια αφηγήθηκε πώς ο ίδιος και οι Σέρβοι ηγέτες προειδοποίησαν την Ουκρανία, χωρίς να κατονομάσει άμεσα τη χώρα, για πόλεμο εάν υπονομευθούν οι ροές ενέργειας.

«Σχετικά με τον αγωγό TurkStream, που φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, είπε ότι μαζί με τον Σέρβο Πρωθυπουργό και τον Σέρβο Πρόεδρο, κατέστησαν σαφές πως αν κάποιος έκανε στον South Stream ό,τι έκανε στο North, θα θεωρούνταν αιτία πολέμου ή τρομοκρατικής επίθεσης και θα αντιδρούσαν αμέσως», είπε ο Όρμπαν.

Δεδομένου πως η Ουκρανία έχει ήδη μια ιστορία δολιοφθοράς των ροών ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη και μετά την έκθεση των FT ότι η ΕΕ αναμένεται να εισάγει όγκο ρεκόρ LNG από τη Ρωσία φέτος, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως το Κίεβο θα σχεδιάσει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις για να διαταράξει τις ροές. Ουκρανοί στρατιώτες πραγματοποιούν ήδη τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία με ταχύπλοα και τα τάνκερ θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ο επόμενος στόχος.

Επιπλέον, το άρθρο των FT υπογραμμίζει την αδυναμία να μπορέσει η ΕΕ να αποχωριστεί από τη ρωσική ενέργεια. Η απόπειρα αποσύνδεσης οδήγησε μόνο στην περαιτέρω παρακμή της ευρωπαϊκής οικονομίας και, όπως φαίνεται, η διαφορά καλύπτεται τώρα με το LNG.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail