Roscongress: το σοβιετικό μεταβιβάσιμο ρούβλι μπορεί να γίνει πρωτότυπο για το νόμισμα BRICS

RIA Novosti / Grigory Sysoev
Freepen.gr - Η σοβιετική εμπειρία στη χρήση του μεταβιβάσιμου ρουβλίου θα είναι χρήσιμη για τη δημιουργία της λογιστικής μονάδας BRICS, σύμφωνα με τη μελέτη του Roscongress "Money for BRICS +: from the account of the unit of the two-circuit currency system", η οποία είναι διαθέσιμη στο RIA Novosti.

«Οι χώρες BRICS+ μπορούν να επωφεληθούν από τη σοβιετική εμπειρία και να επιστρέψουν σε ένα νομισματικό σύστημα διπλού κυκλώματος, όταν η μία νομισματική μονάδα χρησιμοποιείται μόνο για τις συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου και η άλλη μόνο στην εγχώρια αγορά», πιστεύουν οι συντάκτες της μελέτης.

Το μεταβιβάσιμο ρούβλι που εμφανίστηκε το 1963, ήταν συνδεδεμένο με χρυσό και χρησιμοποιήθηκε μόνο για συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου χωρίς μετρητά μεταξύ σοσιαλιστικών χωρών. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, είναι ακριβώς ένα τέτοιο σύστημα, στο οποίο τα μεταβιβάσιμα ρούβλια χρησίμευαν μόνο ως μέσο διεθνών διακανονισμών και τα μετρητά εξασφάλιζαν τη λειτουργία της οικονομίας εντός της χώρας, που ταιριάζει καλύτερα στους BRICS.

Ωστόσο, οι ειδικοί παραδέχονται πως ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να μην ταιριάζει σε όλα τα μέλη της ένωσης. «Η ιδέα ενός νομισματικού συστήματος διπλού κυκλώματος είναι κοντά στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία, των οποίων η εξαγωγική δομή βασίζεται σε πρώτες ύλες. Όταν εφαρμοστεί, η αξία του εθνικού νομίσματος θα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τις τιμές συναλλάγματος για το πετρέλαιο, μέταλλα ή αγροτικά προϊόντα», αναφέρει η έκθεση.

«Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ινδίας, που εξάγουν αγαθά σε σημαντικούς όγκους με μεγαλύτερο μερίδιο προστιθέμενης αξίας, παράγονται, μεταξύ άλλων, από εισαγόμενα εξαρτήματα ή πωλούν ενεργά υπηρεσίες για εξαγωγή (για παράδειγμα, ανάπτυξη λογισμικού), δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την πρόταση για αναβίωση του μεταβιβάσιμου ρουβλίου.σε νέα τεχνολογική βάση», παραδέχονται οι συγγραφείς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail