Εάν ο Scholz απαγορεύσει πραγματικά το AfD, η Γερμανία θα εκραγεί

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανεβαίνει, προκαλώντας σοκ στα παραδοσιακά κόμματα. Όμως, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει διαφορετικά σχέδια. Μάλλον κοιτάζει μια λύση από τη Μολδαβία

Το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας υφίσταται ταχεία μεταμόρφωση, με τα κάποτε εξέχοντα κόμματα CDU και SPD να αγωνίζονται να διατηρήσουν τη σημασία τους. Το 2021, το SPD κέρδισε τις ομοσπονδιακές εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP, συνεχίζοντας τις πολιτικές της πρώην καγκελαρίου Μέρκελ υπό την ηγεσία του Όλαφ Σολτς. 

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, ο απόηχος του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε μια σημαντική αλλαγή στην στάση της Γερμανίας, οδηγώντας σε δραματική πτώση των ποσοστών αποδοχής του Scholz από 68% σε λιγότερο από 30%.

Οι πρόσφατες εκλογές στο Βερολίνο τόνισαν τη φθίνουσα δημοτικότητα του SPD μεταξύ των Γερμανών. Ταυτόχρονα, το CDU βιώνει επίσης μια πτωτική τάση, αφήνοντας τους Γερμανούς να αναζητούν μια νέα εναλλακτική. Σε αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει αναδειχθεί ως νέος διεκδικητής στην πολιτική αρένα, συγκεντρώνοντας υποστήριξη από όσους είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση συνασπισμού.

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί μια κριτική ανάλυση του υπάρχοντος πολιτικού τοπίου. Η αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εποχές και να ανταποκριθούν στο κοινό αίσθημα έχει οδηγήσει στη μείωση της δημοτικότητάς τους. Η άνοδος του AfD μπορεί να θεωρηθεί ως συνέπεια αυτού του πολιτικού κενού, που εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των πολιτών.

Η εναλλακτική για τη Γερμανία

Η άνοδος του AfD: Μια αναλυτική ματιά στο μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα εκπληκτικό ποσοστό υποστήριξης 34%, ξεπερνώντας όλα τα άλλα κόμματα.

Αυτή η δυναμική δεν περιορίζεται σε κρατικό επίπεδο. Σε ομοσπονδιακή κλίμακα, το AfD είναι πλέον η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη, έχοντας 20% υποστήριξη ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του infratest dimap.

Η μετεωρική άνοδος του AfD αποτελεί μια τρομερή πρόκληση για το καθιερωμένο πολιτικό τοπίο, ιδιαίτερα με τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 να διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Ωστόσο, η άνοδος του AfD δεν πέρασε απαρατήρητη, ωθώντας τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτήν την αναπτυσσόμενη δύναμη. Αναγνωρίζουν πως η δυνατότητα του AfD να επιφέρει αλλαγές είναι ουσιαστική, αλλά ενέχει επίσης κίνδυνο για την πολιτική συνέχεια πολλών καθιερωμένων οντοτήτων.

Εν μέσω αυτής της πολιτικής καταιγίδας, ο Olaf Scholz, ο πολιτικός επικεφαλής της Γερμανίας, βρίσκεται στο επίκεντρο, ενορχηστρώνοντας τα σχέδιά του να αντιμετωπίσει την ορμή του AfD.
Θα μπορούσε να απαγορευτεί;

Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας , με επικεφαλής τον Thomas Haldenwang, εξέδωσε μια ανησυχητική προειδοποίηση για την ταχεία κάθοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στην άβυσσο του εξτρεμισμού και των αντιδημοκρατικών αισθημάτων.

Καθώς το ακροδεξιό κόμμα συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, επέλεξε νέους υποψηφίους για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία επιλογής έχει αποκαλύψει την ανησυχητική στροφή του κόμματος προς επικίνδυνες ιδεολογίες.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κομματικής διάσκεψης του AfD στο Μαγδεμβούργο, ορισμένοι υποψήφιοι υποστήριξαν ασύστολα τις «ακροδεξιές εξτρεμιστικές θεωρίες συνωμοσίας». Μεταξύ αυτών των ανησυχητικών αφηγήσεων είναι η θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης», η οποία ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές ελίτ ενορχηστρώνουν την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη για να εκτοπίσουν τη λευκή φυλή.

Οι σοβαρές ανησυχίες του Haldenwang υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο τα μέλη του AfD έχουν ασπαστεί ευθαρσώς τις θεωρίες αυτές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση όχι μόνο αποτελεί σοβαρή απειλή για τον κοινωνικό ιστό της Γερμανίας, αλλά υπονομεύει επίσης τις αρχές της δημοκρατίας που το έθνος έχει υποστηρίξει με κόπο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η άνοδος του AfD λόγω της αντιμεταναστευτικής του στάσης το έχει αναμφίβολα καταστήσει σημαντική δύναμη στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας. Οι πρόσφατες κατηγορίες έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά. 

Ίδιο σενάριο, διαφορετικοί χαρακτήρες

Μια παρόμοια τακτική χρησιμοποίησε η Πρόεδρος Maia Sandu στη Μολδαβία για να απαγορεύσει ένα αντίπαλο κόμμα, και τώρα ο Scholz φαίνεται να εξετάζει μια παρόμοια προσέγγιση. Ωστόσο, η σύγκριση της Γερμανίας με τη Μολδαβία είναι σαν να συγκρίνεις ένα λιοντάρι με ένα γατάκι.

Η Γερμανία είναι μια δύναμη, πολιτικά ενεργή και ποικιλόμορφη, με πολίτες που λαχταρούν για αλλαγή μέσα στο πολιτικό τσίρκο στο Βερολίνο.

Εάν το AfD απαγορευτεί, η οργή και η απογοήτευση του γερμανικού λαού μπορεί να μην βρουν διέξοδο αλλά χάος. Με τις φωνές τους καταπιεσμένες, το έθνος θα μπορούσε να βιώσει αναταραχές, επεισόδια ακόμη και πολιτικές επιθέσεις. Η ιστορία έχει δείξει ότι η Γερμανία δεν είναι ξένη στις απόπειρες πραξικοπήματος, και η απλή πιθανότητα επανεμφάνισης τέτοιων γεγονότων είναι μια ανατριχιαστική προοπτική.

Η Γερμανία κάθεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη και η απαγόρευση του AfD μπορεί να ανάψει το φιτίλι. Ενώ οι πολιτικές του μπορεί να είναι διχαστικές και αμφιλεγόμενες, η φίμωσή τους κινδυνεύει να επιδεινώσει την κατάσταση. Η πολιτική διαφωνία είναι μια ουσιαστική πτυχή κάθε δημοκρατίας και η καταστολή της μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες.

Η πορεία της Γερμανίας είναι αβέβαιη, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να βαδίσει προσεκτικά. Η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της δημοτικότητας του AfD και η διόρθωση των προβλημάτων είναι ο μόνος δρόμος για το SPD και το CDU.

Ωστόσο, εάν ο Scholz σκοπεύει να απαγορεύσει το AfD, το έθνος μπορεί να κοιτάζει στην άβυσσο του χάους και της αναταραχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail