«Η Ρωσία είναι ο ξεκάθαρος νικητής», η WSJ χαρακτηρίζει τον πόλεμο κυρώσεων του ΝΑΤΟ άχρηστο

Σε μια μεγάλη επίδειξη ειρωνείας, η Wall Street Journal (WSJ) έριξε μια ματιά στο μεγεθυντικό φακό στο συνεχιζόμενο πόλεμο κυρώσεων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, μόνο για να ανακηρύξει τη Ρωσία τον αδιαμφισβήτητο νικητή σε αυτό το παιχνίδι οικονομικού σκακιού υψηλού κινδύνου. Αν η στρατηγική του ΝΑΤΟ ήταν τόσο αποτελεσματική όσο η μεγαλειώδης ρητορική του.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr 

Η κατάρα των αυτοτραυματισμών

Οι Financial Times ανέφεραν πρόσφατα ότι το ευρωπαϊκό θέατρο αυτής της οικονομικής αναμέτρησης έχει γίνει κάτι σαν τραγική κωμωδία, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να χάνουν ένα εκπληκτικό ποσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία. Φαίνεται πως ενώ ο κόσμος περίμενε ανυπόμονα την οικονομική πτώση της Ρωσίας, τα πραγματικά θύματα αποδείχτηκαν οι εταιρείες και οι οικονομίες της ίδιας της Ευρώπης.

Εταιρείες ενέργειας όπως η BP, η Shell και η Total Energies δέχθηκαν το πιο σκληρό πλήγμα, χάνοντας συνολικά 40,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο όνομα των κυρώσεων.

Χορεύοντας με τη διπλωματία: Κυρώσεις vs. Λογική

Σε έναν τραγικό χορό της διπλωματίας, φαίνεται ότι οι βιομηχανίες της ΕΕ έχουν μείνει με δύο αριστερά πόδια. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει επιβαρυνθεί από την έναρξη των κυρώσεων, και φαίνεται πως οι βιομηχανίες της Ευρώπης είναι οι απρόθυμοι εταίροι σε αυτό το κακογραμμένο ταγκό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) υποδεικνύει τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο ευρωπαϊκό μπλοκ ως τον ένοχο πίσω από την κρίση.

Τα δεινά της Ευρώπης για την εξουσία δεν σταματούν στα οικονομικά προβλήματα. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών, μια ανησυχητική βουτιά 3%. Οι ένοχοι; Τα δεινά της βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ και μια απροσδόκητη πτώση της παραγωγής της Γερμανίας, μιας χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.

Η συμφωνία των κυρώσεων: Μια ασύμφωνη μελωδία

Καθώς το κρεσέντο της οικονομικής ταλαιπωρίας της Ευρώπης φτάνει σε νέα ύψη, εγείρεται το ερώτημα: γιατί να επιμείνουμε σε κυρώσεις που αυτο-σαμποτάρουν; Ακόμη και η WSJ παραδέχτηκε ότι η στόχευση της ρωσικής οικονομίας ήταν περίπου τόσο αποτελεσματική όσο μια πόρτα με οθόνη σε ένα υποβρύχιο. Με το ΔΝΤ να προβλέπει την ανάπτυξη της Ρωσίας στο 1,5% έως το 2023 και τους ειδικούς να επιβεβαιώνουν τη ματαιότητα της απομόνωσης ενός έθνους τέτοιας κλίμακας, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί εάν η Δύση έπρεπε να είχε αφιερώσει λίγο χρόνο για να συμβουλευτεί ένα βιβλίο οικονομίας προτού επιβάλει κυρώσεις.

Ακλόνητη Αποφασιστικότητα της Ρωσίας

Κι όμως, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες και τις οικονομικές προβλέψεις, η Ρωσία παραμένει αλώβητη. Ενάμιση χρόνο μετά την ώθηση των πανίσχυρων κυρώσεων του ΝΑΤΟ, η ρωσική οικονομία παραμένει ανθεκτική, αν όχι απόλυτα ακμάζουσα. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη βρίσκεται βυθισμένη στην ειρωνεία ότι συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη δική της οικονομική πτώση. Τα τραύματα που προκάλεσαν οι ίδιοι έχουν αφήσει πολλούς να αναρωτιούνται εάν το μεγάλο πείραμα της Ευρώπης για τις κυρώσεις μοιάζει περισσότερο με μια κωμωδίας παρά με έναν στρατηγικό οικονομικό ελιγμό. Η μπουνιά; Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να είναι αυτή που γελάει μέχρι την τράπεζα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail