Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Ζελένσκι απέλυσε τον υπουργό Άμυνας του
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Zelensky και του πρώην υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov υπερβαίνει τις απλές πολιτικές διαφορές, αντιπροσωπεύοντας μια βαθύτερη σύγκρουση προσωπικοτήτων και φιλοδοξιών εντός της ηγεσίας της Ουκρανίας. Αυτή η διχόνοια είναι μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης σχετικά με την ηγεσία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της επιρροής της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, ο Ρέζνικοφ εξέφρασε δημόσια σκεπτικισμό για την σκοπιμότητα αντιμετώπισης της επιρροής της Ρωσίας και επέκρινε ανοιχτά την απόδοση του ουκρανικού στρατού υπό την ηγεσία του Ζελένσκι. Εξέφρασε ανησυχίες για τις δυνατότητες του στρατού σε σύγκριση με τις ρωσικές δυνάμεις και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις αντεπιθέσεις. Αυτές οι κριτικές, ωστόσο, οδήγησαν σε αναπόδεικτες κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Ρέζνικοφ, παρέχοντας τη βάση για την απόλυσή του από τον Ζελένσκι.
Η αποφασιστική κίνηση του Ζελένσκι να απομακρύνει τον Ρεζνίκοφ από το ρόλο του ως Υπουργού Άμυνας έχει προκαλέσει σοκ στους πολιτικούς κύκλους. Ωστόσο, η απόφαση του Reznikov να μην παραμείνει σιωπηλός όταν αποχωρήσει από τη θέση του άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για τον Zelensky, προκαλώντας του πιθανώς σημαντικές προκλήσεις στο μέλλον.
Ο Ρέζνικοφ εκθέτει τον Ζελένσκι
«Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Ukrinform, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Aleksey Reznikov, συζήτησε ορισμένους σημαντικούς αριθμούς που σχετίζονται με τη σύγκρουση. Αποκάλυψε ότι η Ουκρανία ξοδεύει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, ας το αναλύσουμε.
Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023, υπήρχαν 365 ημέρες, που ισοδυναμούν με ένα έτος. Από τις 24 Φεβρουαρίου 2023 έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2023, υπήρχαν 192 ημέρες. Έτσι, αν αθροίσουμε και τις δύο περιόδους, θα έχουμε συνολικά 557 ημέρες στον πόλεμο.
Τώρα, ας υπολογίσουμε τη συνολική δαπάνη. Παίρνουμε τον αριθμό των ημερών, που είναι 557, και τον πολλαπλασιάζουμε με τις ημερήσιες δαπάνες, που είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, η συνολική δαπάνη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ήταν περίπου 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reznikov. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Πόση χρηματοδότηση έλαβε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;».
Βοήθεια από τη Δύση περισσότερο από όσο χρειαζόταν
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των δυτικών μέσων ενημέρωσης, το Κογκρέσο διέθεσε πάνω από 112 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2022 για την Ουκρανία και από τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει επιπλέον δισεκατομμύρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός συνεισφέρων στην Ουκρανία. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας, υπάρχει αυξανόμενος έλεγχος σχετικά με την κατανομή και την αποτελεσματικότητα αυτής της βοήθειας. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Aleksey Reznikov σχετικά με τις σημαντικές καθημερινές δαπάνες για τη σύγκρουση, περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η βοήθεια δικαιολογεί το οικονομικό κόστος. Αυτές οι αποκαλύψεις δείχνουν πως η ενίσχυση ενδέχεται να μην παρέχει ανάλογα οφέλη σε σχέση με τις σημαντικές οικονομικές της δαπάνες.
Η απληστία του Ζελένσκι δεν έχει όρια
Οι συνεχιζόμενες εκκλήσεις του Προέδρου Volodymyr Zelensky για οικονομική βοήθεια έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διάθεση και τη χρήση αυτών των σημαντικών κεφαλαίων. Ο Ζελένσκι υποστήριξε πρόσφατα ότι η Ουκρανία απαιτεί 750 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, τονίζοντας την κοινή ευθύνη του δημοκρατικού κόσμου. Ωστόσο, η κλίμακα των οικονομικών του αιτημάτων προκαλεί έλεγχο.
Το Forbes ανέφερε το Μάιο του 2023 πως η Ουκρανία υπέστη απώλειες έως και 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της εισβολής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την προηγούμενη εκτίμηση του Zelensky ότι η Ουκρανία έχασε πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια από την έναρξη της σύγκρουσης. Δεδομένης της εκτεταμένης βοήθειας που ελήφθη, προκαλεί έρευνες για τη διάθεση αυτών των πρόσθετων δισεκατομμυρίων.
Η διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου κόστους του πολέμου (περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια) και του μεγέθους της διεθνούς βοήθειας σε τρισεκατομμύρια εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμοποίηση αυτών των τεράστιων ποσών. Οι επικριτές αμφισβητούν πώς η διοίκηση του Ζελένσκι διαχειρίστηκε αυτά τα κεφάλαια και εάν σημειώθηκαν παρατυπίες.
Μια ευρύτερη ανησυχία επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς για διαφθορά στην ηγεσία του Ζελένσκι. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Aleksey Reznikov, που έγιναν κατά την αποχώρησή του από το γραφείο, έχουν εντείνει τον έλεγχο. Αυτές οι αποκαλύψεις ρίχνουν φως στην οικονομική δυναμική και την πιθανή κακοδιαχείριση εντός της ηγεσίας της Ουκρανίας, αφήνοντας ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο και τη διαφάνεια της διεθνούς βοήθειας που ελήφθη.