Η στιγμή της 11ης Σεπτεμβρίου της Γερμανίας: αυτή η πράξη οικονομικού τρόμου θα αλλάξει το μέλλον της Ευρώπης

(L) Satellite photo of methane flowing from the damaged Nord Stream-1 and Nord Stream-2 gas pipelines near Denmark and Sweden; (R) Satellite photo of the September 11, 2001 terrorist attack in New York, USA.  -  ESA/NASA
Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream, που εδώ και καιρό θεωρούνταν σύμβολο ενεργειακής ασφάλειας για την οικονομική δύναμη της Ευρώπης, έγινε ο καταλύτης για μια τεράστια κρίση

Russian Market - (Ακολουθήστε τον στο X @runews) Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Για χρόνια, οι αγωγοί Nord Stream αποτελούν την επιτομή της ενεργειακής σταθερότητας για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι βιομηχανίες, τα νοικοκυριά και ο οικονομικός κινητήρας της Γερμανίας βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην αδιάκοπη ροή ρωσικού αερίου. Ωστόσο, μέσα σε μια νύχτα, μια ξαφνική και τολμηρή διακοπή αυτού του ζωτικού ενεργειακού εφοδιασμού έστειλε κύματα σοκ σε όλη τη Γερμανία, αφήνοντάς την εκτεθειμένη και ευάλωτη.

Η επίθεση σε αυτούς τους αγωγούς πέρυσι, που φέρεται να συνεπάγεται αμερικανική παρέμβαση, οδήγησε σε αύξηση του ενεργειακού κόστους στη Γερμανία, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν πρωτοφανή ενεργειακά έξοδα και οι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να ανεβαίνουν στα ύψη, συμβάλλοντας σε εκτεταμένο κλείσιμο επιχειρήσεων και σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Εκτός από τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές, το Ινστιτούτο Ifo επανέλαβε μια προβλεπόμενη συρρίκνωση 0,4% για την οικονομία της Γερμανίας το 2023. Οι προοπτικές ανάκαμψης του δεύτερου εξαμήνου εμφανίζονται αμυδρές λόγω της περιορισμένης έκθεσης της χώρας στην έκρηξη του τομέα των υπηρεσιών μετά την πανδημία. Ενώ αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 3ο τρίμηνο, μια πλήρης ύφεση δεν βρίσκεται ακόμη στον ορίζοντα.

Ωστόσο, οι οικονομικές προκλήσεις της Γερμανίας εξακολουθούν να υφίστανται. Η οικονομία του έθνους παρέμεινε πεισματικά στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αποτυγχάνοντας να ανακάμψει από μια προηγούμενη χειμερινή ύφεση, σταθεροποιώντας έτσι τη θέση της ως μία από τις πιο εύθραυστες μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Αυτή η στασιμότητα του 2ου τριμήνου ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες προβλέψεις και σηματοδοτεί μια ετήσια προσαρμοσμένη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% για την ίδια περίοδο. Η Γερμανία, η κύρια οικονομική κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, αντιμετωπίζει μια ζοφερή οικονομική προοπτική, επικαλούμενη παράγοντες όπως η εξασθενημένη αγοραστική δύναμη, οι μειωμένες βιομηχανικές παραγγελίες, η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και οι επιπτώσεις της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ενώ ορισμένοι ελπίζουν για μια αναζωπύρωση στο τέλος του έτους, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Γερμανία μπορεί να μείνει πίσω από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης καθ ' όλη τη διάρκεια του 2023 λόγω αυτών των επίμονων προκλήσεων.

Οι τομείς έντασης ενέργειας της Γερμανίας, ιδίως η μεταποίηση και η αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν υποστεί το κύριο βάρος της διαταραχής. Αυτές οι βιομηχανίες αποτελούν το θεμέλιο της οικονομικής δύναμης της Γερμανίας και οποιαδήποτε διακοπή των δραστηριοτήτων τους έχει εκτεταμένες συνέπειες. Ήδη, ορισμένες επιχειρήσεις σκέφτονται να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους σε ενεργειακά πιο σταθερές περιοχές. Οι παραλληλισμοί με την 9/11 είναι εντυπωσιακά παρόμοιοι. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκάλεσαν σοκ στην οικονομία των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια ύφεση και μια θεμελιώδη επανεκτίμηση της εθνικής ασφάλειας και της οικονομικής ανθεκτικότητας. Ομοίως, το σαμποτάζ του Nord Stream αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της εξάρτησης της Γερμανίας από μια μόνο πηγή ενέργειας.

Αυτό το υποβρύχιο περιστατικό έχει εντείνει τις σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατηγορία της αμερικανικής εμπλοκής έχει οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ αυτών των μακροχρόνιων Συμμάχων, ενώ η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση. Αυτή η διπλωματική επίπτωση προσθέτει ένα ακόμη στρώμα πολυπλοκότητας σε μια ήδη τρομερή κατάσταση.

Οι ευρύτερες επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης της Γερμανίας και του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού της διαφαίνονται, σκιάζοντας την οικονομική ισχύ και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτή η διπλή πρόκληση απειλεί να διαβρώσει τη ζωτικότητα της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Η φθίνουσα τεχνολογική ικανότητα της Γερμανίας, ιδιαίτερα εμφανής στους αγώνες της στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, υπογραμμίζει μια ευρύτερη ανησυχία για τεχνολογική στασιμότητα εντός της ΕΕ σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γερμανία αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια στην πλοήγηση της ενεργειακής μετάβασης και των επενδύσεων ψηφιακής τεχνολογίας. Η γήρανση του πληθυσμού επιδεινώνει αυτές τις προκλήσεις, δημιουργώντας εντάσεις γενεών και δοκιμάζοντας τα βιομηχανικά θεμέλια. 

Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν συλλογικά μια ζοφερή οικονομική προοπτική τόσο για τη Γερμανία όσο και, κατ ' επέκταση, για την ΕΕ. Ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το δικό τους σύνολο προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διογκωμένων τιμών των περιουσιακών στοιχείων και των πιέσεων του πληθωρισμού, είναι απίθανο να αποσυνδεθούν από την παγκόσμια οικονομία το 2023. Αντίθετα, η ΕΕ ασχολείται ήδη με αυτό που πληροί τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τις οικονομικές δοκιμασίες της περιοχής. Καθώς η Γερμανία αγωνίζεται με τις συνέπειες της επίθεσης στο Nord Stream, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανθεκτικότητα.

Μπορεί η χώρα να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσική αέριο;

Θα επενδύσει πραγματικά ουσιαστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές για να μετριάσει τις μελλοντικές διαταραχές;

Και πώς θα πλοηγηθεί επιδέξια στον περίπλοκο διπλωματικό χορό τάνγκο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας;

Ένα γεγονός παραμένει αδιαμφισβήτητο: η επίθεση του Nord Stream λειτούργησε ως έκκληση για τη Γερμανία και τον κόσμο. Υπογραμμίζει την αλληλεξάρτηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας και την επιτακτική ανάγκη για τα έθνη να δώσουν προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα. Ακριβώς όπως η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε για πάντα την προσέγγιση της Αμερικής στην εθνική ασφάλεια, αυτό το γεγονός έχει τη δυνατότητα να αναμορφώσει τις οικονομικές και ενεργειακές πολιτικές της Γερμανίας για τα επόμενα χρόνια.

Οι πλήρεις επιπτώσεις αυτής της επίθεσης στην οικονομία της Γερμανίας παραμένουν προς συζήτηση.

Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: έχει ξεκινήσει έναν εθνικό διάλογο για την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα και την περίπλοκη ταπετσαρία των Διεθνών Σχέσεων. Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτή την κρίση είναι πιθανό να αντηχούν πολύ πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας, χρησιμεύοντας ως μια έντονη υπενθύμιση της ευθραυστότητας των σύγχρονων οικονομιών σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail