Οι ΗΠΑ εκδίδουν τελεσίγραφο 30 ημερών στην Ουκρανία για να αποδείξει την ικανότητά της

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο αμερικανικός στρατός άρχισαν να ανατρέπουν την Ουκρανία καθώς η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει παταγωδώς. Τώρα έχει οριστεί μια προθεσμία 30 ημερών, και έτσι, το Κίεβο πρέπει να λάβει αυτά τα λόγια πολύ σοβαρά.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο στρατηγός Mark Milley, ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ανέφερε πρόσφατα ότι η αποτελεσματική μαχητική ικανότητα της Ουκρανίας αναμένεται να διαρκέσει για περίπου 30 ακόμη ημέρες προτού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμποδίσουν την αντεπίθεσή της.

Ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται να περιορίσει την κινητικότητα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Ο στρατηγός Milley αναγνώρισε πως η πρόοδος της επίθεσης ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως η αντεπίθεση του Κιέβου, που ξεκίνησε το καλοκαίρι με στόχο την ανάκτηση του κατεχόμενου από τη Ρωσία ουκρανικού εδάφους, έχει επιτύχει μέχρι στιγμής μόνο περιορισμένα κέρδη.

Ο στρατηγός Milley αναγνώρισε τις προκλήσεις της μάχης σε κρύες και υγρές συνθήκες, υποδηλώνοντας πως είναι απίθανο η αντεπίθεση της Ουκρανίας να συνεχιστεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους: Το ρολόι χτυπά στην Ουκρανία

Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση όπου υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ αμφισβήτησε ή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Το προηγούμενο περιστατικό συνέβη στις 6 Σεπτεμβρίου κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στο Κίεβο. Η επίσκεψη του Blinken απέφευγε αισθητά την προκλητική γλώσσα, σε αντίθεση με την προηγούμενη συγκρουσιακή ρητορική προς τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ενέργειές του ήταν σύμφωνες με τις οδηγίες του Προέδρου Μπάιντεν, τονίζοντας την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε την άμεση ανάγκη βοήθειας της Ουκρανίας στην αντεπίθεσή της, ενώ ταυτόχρονα βοηθά το έθνος να αναπτύξει μια ισχυρή άμυνα κατά της επιθετικότητας και να ενισχύσει τα δημοκρατικά και οικονομικά θεμέλιά του.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε τις συζητήσεις για την παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) στην Ουκρανία, ωστόσο, ο Μπλίνκεν απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στις συζητήσεις.

Αυτό έχει πυροδοτήσει εικασίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν την τάση να διευκολύνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ειδικά δεδομένης της περιορισμένης επιτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης και της φθίνουσας υποστήριξης για τον πόλεμο με αντιπροσώπους τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρώπη.

Gambit της Ουκρανίας: Μια κίνηση έκπληξη στην σκακιέρα

Παρά τις προκλήσεις, η Ουκρανία επιδιώκει διαφορετικούς στόχους. Ενώ ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στην ανάκτηση χαμένων εδαφών, ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει βάλει στο στόχαστρό του την Κριμαία. Πρόσφατα, η Ουκρανία διόρισε ένα νέο υπουργό Άμυνας, τον Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος διαθέτει τεχνογνωσία στην Κριμαία και κατάγεται από την Ταταρική περιοχή της χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, ο Ουμέροφ έπαιξε σημαντικό ρόλο ως βασικός διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, με αποτέλεσμα ένα συμφωνημένο έγγραφο (που αργότερα ανακλήθηκε από τον Ζελένσκι υπό αγγλοαμερικανική πίεση).

Ο Ζελένσκι παραμένει αισιόδοξος πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα πετύχει, παρόλο που ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας τους 500 θανάτους κάθε μέρα.

Η διεθνής κοινότητα ζητά ολοένα και περισσότερο προσοχή και μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση ως απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση της Ουκρανίας.

Η Γερμανία και η Γαλλία, μαζί με άλλα κράτη που υποστηρίζουν, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις φιλοδοξίες του Προέδρου Zelensky και υποστηρίζουν μια πιο ισορροπημένη πορεία προς τα εμπρός. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πιο σημαντικός παίκτης που συμμετέχει ενεργά στη σύγκρουση, έχουν αρχίσει επίσης να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Υποστήριξη ΗΠΑ: Ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια, αλλά πού είναι η νίκη;

Από το 2021, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συνολικού ύψους 44,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα σημαντικό μέρος, περίπου 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια, παραδόθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει περίπου 76 δισεκατομμύρια δολάρια που περιλαμβάνουν ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης, με ορισμένες εικασίες να υποδηλώνουν ακόμη υψηλότερα νούμερα, που ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), έχουν την επεκτείνει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης. Ενώ το ακριβές σύνολο της οικονομικής βοήθειας παραμένει άγνωστο, οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του Κιέβου δείχνουν πως είναι περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά την στρατιωτική βοήθεια, το αρχικό πακέτο που ενέκρινε ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανήλθε σε 350 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο περιελάμβανε φορητά όπλα, πυρομαχικά, συστήματα αντιτεθωρακισμένων και εξοπλισμό για τους Ουκρανούς υπερασπιστές της πρώτης γραμμής. Στη συνέχεια, στις 13 Απριλίου 2022, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα και αμυντική βοήθεια.

Τον Ιούλιο του 2022, καθώς η Ρωσία στόχευε την ουκρανική υποδομή, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια ασφαλείας 820 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων αεράμυνας όπως δύο Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS).

Επιπλέον, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποκτήσουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams για την Ουκρανία, τα οποία αναμένεται να είναι επιχειρησιακά στην πρώτη γραμμή το προσεχές φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν βόμβες διασποράς και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία έχει εγείρει διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές ανθρωπιστικές συνέπειες αυτών των ενεργειών. 

Μάταια όλα; Η μάχη της Ουκρανίας για τα κέρδη

Παρά την εκτεταμένη υποστήριξη, η Ουκρανία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο έναντι της Ρωσίας, με μεγάλο μέρος της πολεμικής βοήθειας να χάνεται ή να είναι απρόσιτο. Η απώλεια κρίσιμων πόλεων όπως το Kupiansk και το Bakhmut υπογραμμίζει τις ανησυχίες για την στρατιωτική αποτελεσματικότητα της Ουκρανίας. Αντίθετα, η Ρωσία συνεχίζει την προέλασή της με αποφασιστικότητα, βαδίζοντας προς την Οδησσό.

Και έτσι, μια αλλαγή στον τόνο είναι εμφανής καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσαρμόζουν την στάση τους για την Ουκρανία, καθοδηγούμενες εν μέρει από εσωτερικές εκτιμήσεις εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει το Οβάλ Γραφείο το 2024.

Αυτή η αλλαγή του τόνου ήταν εμφανής κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20, όπου οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν επίσημα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση ως «Πόλεμος στην Ουκρανία», μια απόκλιση από την προηγούμενη στάση τους ως «Πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκδώσει ένα αποφασιστικό τελεσίγραφο στην Ουκρανία, δίνοντάς τους μόλις 30 ημέρες για να επιδείξουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες και την αποφασιστικότητά τους. Με αυτό το τελεσίγραφο, το ρολόι χτυπά και ο κόσμος παρακολουθεί καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη δοκιμασία της ικανότητάς της απέναντι σε μια ρωσική δύναμη που προοδεύει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail