Ένας ιός με ποσοστό θανάτου από 40 ως 75 τοις εκατό μολύνει και σκοτώνει ανθρώπους στην Ινδία

pixabay
Για χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρούσε τον ιό Nipah ως «παθογόνο προτεραιότητας», επειδή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία. Ευτυχώς, μέχρι αυτό το σημείο δεν έχει συμβεί, αλλά τώρα ένα ξέσπασμα στην Ινδία γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Δύο θύματα έχουν ήδη πεθάνει και υπάρχουν άλλα τέσσερα που βρέθηκαν θετικά. Μια ζώνη περιορισμού πέντε χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί γύρω από τα σπίτια των δύο ανδρών που έχασαν τη ζωή τους ενώ σχολεία και επιχειρήσεις στην περιοχή αναγκάζονται να κλείσουν. Οι αρχές ελπίζουν ότι τέτοια ακραία μέτρα θα σταματήσουν αυτή την επιδημία προτού μπορέσει πραγματικά να ξεκινήσει. Αλλά όπως θα δείτε παρακάτω, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο.

MICHAEL SNYDER - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το CDC, αυτός ο ιός ανακαλύφθηκε αρχικά στην Ασία το 1999. Από τότε υπήρξαν και άλλα κρούσματα και κατά τη διάρκεια αυτών των εστιών υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο:

Ο ιός Nipah (NiV) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1999 μετά από ξέσπασμα ασθένειας σε χοίρους και ανθρώπους στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Αυτό το ξέσπασμα είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 300 ανθρώπινα κρούσματα και περισσότερους από 100 θανάτους και προκάλεσε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις καθώς περισσότεροι από 1 εκατομμύριο χοίροι θανατώθηκαν για να επιτευχθεί ο έλεγχος της επιδημίας.

Ενώ δεν έχουν υπάρξει άλλες γνωστές επιδημίες NiV στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη από το 1999, κρούσματα έχουν καταγραφεί σχεδόν ετησίως σε ορισμένες περιοχές της Ασίας από τότε - κυρίως στο Μπαγκλαντές και την Ινδία. Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδεται από άτομο σε άτομο σε αυτά τα κρούσματα, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ο NiV να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία.

Οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου, και έτσι υπήρχε πάντα μια τεράστια ανησυχία πως θα μπορούσε να εμφανιστεί ένα στέλεχος που θα μπορούσε να περάσει πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στα ζώα. Τα παρακάτω προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

Ο ιός Nipah (NiV) είναι ένας ζωονοσογόνος ιός (μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο) και μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων ή απευθείας μεταξύ ανθρώπων. Σε μολυσμένα άτομα, προκαλεί μια σειρά ασθενειών από ασυμπτωματική (υποκλινική) λοίμωξη έως οξεία αναπνευστική νόσο και θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα. Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ζώα όπως οι χοίροι, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους αγρότες.

Επομένως, μόνο η ανίχνευση οποιουδήποτε ανθρώπου που μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό δε θα είναι αρκετή για να τον περιορίσει.

Μπορεί να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά μεταξύ των χοίρων και οι νυχτερίδες είναι επίσης γνωστό ότι είναι φορείς.

Μόλις ένας άνθρωπος μολυνθεί, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν παρά μόνο 4 έως 14 ημέρες μετά την αρχική έκθεση:

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε 4-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Η ασθένεια αρχικά εμφανίζεται ως 3-14 ημέρες με πυρετό και πονοκέφαλο και συχνά περιλαμβάνει σημεία αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα, πονόλαιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να ακολουθήσει μια φάση διόγκωσης του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), όπου τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία, αποπροσανατολισμό και ψυχική σύγχυση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε κώμα μέσα σε 24-48 ώρες.

Έτσι, θα μπορούσατε ενδεχομένως να διαδώσετε τον ιό σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους πριν καν συνειδητοποιήσετε πως είστε άρρωστος.

Σε αντίθεση με τον COVID, όσοι μολύνονται είναι πολύ πιθανό να πεθάνουν.

Στην πραγματικότητα, το CDC λέει ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τον ιό Nipah κυμαίνεται μεταξύ 40 και 75 τοις εκατό:

Ο θάνατος μπορεί να συμβεί στο 40-75% των περιπτώσεων. Μακροπρόθεσμες παρενέργειες σε επιζώντες της μόλυνσης από τον ιό Nipah έχουν σημειωθεί, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων σπασμών και των αλλαγών της προσωπικότητας.

Λοιμώξεις που οδηγούν σε συμπτώματα και μερικές φορές σε θάνατο πολύ αργότερα μετά την έκθεση (γνωστές ως λανθάνουσες ή λανθάνουσες λοιμώξεις) έχουν επίσης αναφερθεί μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την έκθεση.

Σκεφτείτε μόνο αυτό.

Ο κόσμος μας παρέλυσε για χρόνια από μια ασθένεια που είχε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν ο ιός Nipah αρχίσει να εξαπλώνεται παγκοσμίως και εκατομμύρια άνθρωποι πεθάνουν;

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές ανησυχούν για ένα τέτοιο σενάριο εδώ και πολύ καιρό.

Όπως ανέφερα παραπάνω, ο ΠΟΥ το έχει προσδιορίσει στην πραγματικότητα ως «παθογόνο προτεραιότητας»:

Ο ΠΟΥ έχει ορίσει το Nipah ως παθογόνο προτεραιότητας για επείγουσα έρευνα και ανάπτυξη, μια από τις μόλις 10 ασθένειες που αναφέρει ο οργανισμός πως έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει την επόμενη πανδημία για την οποία έχουμε λίγα έως καθόλου αντίμετρα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό Nipah, και επομένως ας ελπίσουμε ότι αυτό το ξέσπασμα θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα.

Καθώς γράφω αυτό το άρθρο, υπήρξαν συνολικά έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δύο από τα θύματα είναι νεκρά και άλλα τέσσερα νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή:

Με το Kozhikode της Κεράλα να αναφέρει άλλο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Nipah την Παρασκευή, η πολιτειακή κυβέρνηση κήρυξε αργίες για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Η Ινδία πρόκειται να προμηθευτεί άλλα 20 φιαλίδια με εμβόλια αντισωμάτων για τη θεραπεία των μολυσμένων, ανακοίνωσε το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR).

Την Παρασκευή, ένα ακόμη κρούσμα μόλυνσης από τον ιό Nipah επιβεβαιώθηκε στην περιοχή Kozhikode της Κεράλα, αφού το δείγμα ενός 39χρονου άνδρα βγήκε θετικό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε έξι. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε τέσσερα αφού δύο άνθρωποι πέθαναν λόγω της μόλυνσης.

Η πολιτεία της Κεράλα έχει ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βλέπουμε εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός:

Η πολιτεία Κεράλα της νότιας Ινδίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον αγώνα της ενάντια στον ιό Nipah, μια σπάνια και θανατηφόρα ασθένεια που έχει ήδη στοιχίσει δύο ζωές.

Σχολεία, γραφεία και μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Οι Ινδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν εφαρμόσει διάφορες ζώνες περιορισμού για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Μια ζώνη περιορισμού πέντε χιλιομέτρων δημιουργήθηκε γύρω από τις κατοικίες των δύο ανδρών που πέθαναν από τον ιό Nipah στις 30 Αυγούστου, ενός άνδρα 47 ετών και στις 11 Σεπτεμβρίου, ενός άνδρα 40 ετών, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Veena George.

«Από το απόγευμα της Πέμπτης, ο Συλλέκτης της Περιφέρειας Kozhikode A Geetha είχε κηρύξει 53 πτέρυγες ως ζώνες περιορισμού σε εννέα panchayat (ένα συμβούλιο του χωριού). Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν αναφερθούν περισσότερα θετικά κρούσματα του ιού τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τους Hindustan Times.

Εάν αυτό το πράγμα χαλαρώσει και αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, θα δημιουργήσει έναν τεράστιο φόβο.

Στην πραγματικότητα, θα έκανε αυτό που περάσαμε με τον COVID να μοιάζει με κυριακάτικο πικνίκ.

Μιλώντας για τον COVID, είναι ακόμα μαζί μας.

Σε αυτό το στάδιο, μας λένε πως ο τρέχων αριθμός μολύνσεων στην πραγματικότητα «κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα της πρώτης κορύφωσης της πανδημίας το 2020»:

Οι λοιμώξεις από τον COVID στις ΗΠΑ κυμαίνονται κοντά στα επίπεδα της πρώτης κορύφωσης της πανδημίας το 2020 και πλησιάζουν στην κορυφή του Δέλτα στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την επιτήρηση και τη μοντελοποίηση των λυμάτων.

Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι ενώ η επίσημη κατάσταση πανδημίας μπορεί να έχει τελειώσει, οι μέρες του COVID απέχουν πολύ από αυτό.

Τα επίπεδα των ιικών λυμάτων δεν είναι πολύ πίσω από όλες τις κορυφές της πανδημίας το 2020, εκτός από μία - την αρχική κορύφωση του Μαρτίου 2020, την οποία έχουν ήδη ξεπεράσει. Και υστερούν ελάχιστα σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη θανατηφόρα αιχμή της Δέλτα στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την Biobot Analytics, η οποία παρακολουθεί τέτοια δεδομένα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μετά από όλα όσα έχουμε περάσει, δεν μπόρεσαν ποτέ να νικήσουν τον COVID.

Και τώρα είναι θέμα χρόνου η επόμενη μεγάλη πανδημία να σαρώσει τον πλανήτη.

Όπως έχω προειδοποιήσει ξανά και ξανά τους αναγνώστες μου, έχουμε εισέλθει σε μια εποχή μεγάλων επιδημιών.

Η ικανότητά μας να δημιουργούμε και να χειριζόμαστε θανατηφόρες ασθένειες υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητά μας να τις περιορίζουμε, και όπως έχουμε δει μόλις κάτι βγει έξω, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ας ελπίσουμε πως αυτό το νέο ξέσπασμα στην Ινδία έχει εντοπιστεί εγκαίρως.

Γιατί αν δεν έχει, θα μπορούσαμε σύντομα να έχουμε άλλη μια κολοσσιαία κρίση στα χέρια μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail