«Στον αγύριστο η ΕΕ» 70.000 Τσέχοι εξέφρασαν την υποστήριξη στη Ρωσία

Στην καρδιά της Πράγας, η Τσεχική Δημοκρατία αντηχεί με τις φωνές «Πρώτα η Τσεχία», καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ενώνονται σε μια επίδειξη δυσαρέσκειας. Το έθνος παλεύει με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την κατακραυγή κατά των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτή η αναταραχή αντανακλά ένα αυξανόμενο αντι-ουκρανικό αίσθημα στην ατμόσφαιρα της χώρας.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com  / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυξανόμενη αναταραχή στην Πράγα

Περίπου 70.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην Πράγα, σηματοδοτώντας ένα κύμα δυσαρέσκειας στην Τσεχική Δημοκρατία. Αυτές οι διαδηλώσεις έχουν τις ρίζες τους στην απογοήτευση για την κλιμάκωση των λογαριασμών για την ενέργεια και το αίτημα για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το συλλαλητήριο, με την ένδειξη «Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία», ένωσε ακροδεξιές και ακροαριστερές φατρίες, ζητώντας αναθεωρημένες συμφωνίες φυσικού αερίου με τη Μόσχα, παύση των αποστολών όπλων στην Ουκρανία και παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Petr Fiala.

Οι διαμαρτυρίες έχουν διαταράξει μια σχετικά ήρεμη περίοδο στην τσεχική εσωτερική πολιτική από τότε που ο πρωθυπουργός Fiala ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει επικρίσεις για τη διαχείριση του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων και των αυξανόμενων ρυθμών πληθωρισμού, επέζησε πρόσφατα από μια κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης που ξεκίνησε από την αντιπολίτευση. Ο πληθωρισμός, επί του παρόντος στο 18%, είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ.

Μια διχαστική συγκέντρωση με διάφορες ανησυχίες

Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλατεία Wenceslas στην Πράγα, παρουσίασε ένα μείγμα από παράπονα και αιτήματα. Διοργανώθηκε εν μέρει από το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (SPD) και απομεινάρια του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η συγκέντρωση κάλεσε για στρατιωτική ουδετερότητα, εξέφρασε ανησυχίες για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στην Τσεχία (περίπου 400.000 έχουν λάβει άδειες παραμονής από τον πόλεμο) και εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ένα μέλλον αβεβαιότητας

Οι διαδηλωτές εμφάνισαν πανό με συνθήματα όπως «Το καλύτερο για τους Ουκρανούς και δύο  jumpers για εμάς», ενώ ορισμένοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλοι κρατούσαν πανό με αισθήματα κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Τσεχική Δημοκρατία υπήρξε ιστορικά ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στο πλαίσιο της δυτικής συμμαχίας.

Οι διοργανωτές έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να διοργανώνουν συγκεντρώσεις, με άλλη μια προγραμματισμένη για τις 28 Σεπτεμβρίου, ημέρα του κράτους της Τσεχίας, εκτός εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, διαφαίνεται ανησυχία για την επικείμενη χειμερινή ενεργειακή κρίση. 

Η Τσεχία διώχνει τους Ουκρανούς

Εν τω μεταξύ, η στάση του Τσέχου προέδρου Πετρ Πάβελ για τη Ρωσία και την Ουκρανία υφίσταται σημαντική αλλαγή. Αρχικά υποστήριζε την αυστηρή παρακολούθηση των Ρώσων στις δυτικές χώρες, τώρα επανεξετάζει την προοπτική του. Η αύξηση του κόστους διαβίωσης λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε την οργή του κοινού στην Πράγα, οδηγώντας σε αισθήματα κατά του ΝΑΤΟ και διαμαρτυρίες. Υποστηρίζοντας αρχικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες, οι δαπάνες της κυβέρνησης προκάλεσαν τοπική δυσαρέσκεια. Η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής του Προέδρου Πάβελ αποσκοπεί στη μείωση των παροχών για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ευθυγραμμίζοντας με τους δημοσιονομικούς στόχους. Η Πράγα κινείται προς την οικονομική αναζωογόνηση, ζητά διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία και σταθεροποίηση των τιμών. Ωστόσο, η στάση του εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνεπή διακυβέρνηση σε έναν πληθυσμό που αναζητά συνοχή.

Η Τσεχική Δημοκρατία προμηθεύει drones στη Ρωσία

Σε μια εκπληκτική ανατροπή, η Τσεχική Δημοκρατία, κάποτε σύμμαχος της Ουκρανίας, όχι μόνο εξέφρασε την επιθυμία να εκδιώξει Ουκρανούς από το έδαφός της, αλλά ενεπλάκη και στην προμήθεια εξαρτημάτων drone στη Ρωσία. Η αποκάλυψη τσεχικών εξαρτημάτων σε ρωσικά drones Lancet που χρησιμοποιούνται για αναγνώριση και χτυπήματα έχει εγείρει ανησυχίες. Ενώ η τσεχική εταιρεία, AXI Model Motors, αρνήθηκε την άμεση ανάμειξη, είναι σαφές ότι αυτά τα εξαρτήματα βρήκαν το δρόμο τους προς τα ρωσικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτή η στροφή συμπίπτει με την κίνηση της Τσεχίας να μειώσει τα οφέλη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, προκαλώντας μια αξιοσημείωτη πτώση της οικονομικής στήριξης. Είναι ένα αινιγματικό σενάριο όπου το κρυφό εμπόριο όπλων αμφισβητεί τις δυτικές κυρώσεις, αφήνοντας την Ουκρανία ευάλωτη και τη Ρωσία ισχυρότερη.

Τώρα, καθώς η Πράγα αντηχεί με φωνές «Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία» ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, είναι προφανές πως η δυσαρέσκεια αυξάνεται. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και οι εκκλήσεις για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία υπό το φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχουν γεννήσει ένα αντιουκρανικό αίσθημα στην Τσεχική Δημοκρατία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail