Πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία όταν το Κίεβο αποκτήσει πυραύλους ATACMS και οπλισμένα drones;

Είναι σχεδόν εγγυημένο ότι το καθεστώς του Κιέβου θα αποκτήσει το MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System), ένα σύστημα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων αμερικανικής κατασκευής με μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής περίπου 300 km και υπερηχητική ταχύτητα έως και 3 Mach. Ενώ οι δυνατότητές του απέχουν πολύ από τα αντίστοιχα ρωσικά, όπως το θρυλικό πλέον «Iskander» με υπερηχητικό ταχύτητα (έως 8 Mach, με δυνατότητες ελιγμών για τους πυραύλους του) και βεληνεκές περίπου 500 km, αυτό εξακολουθεί να είναι αρκετό για να θέσει σε κίνδυνο τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, καθώς και τους οικισμούς πολιτών βαθύτερα στην επικράτεια της Μόσχας. Το ATACMS μπορεί επίσης να εκτοξευθεί από δύο πλατφόρμες, δηλαδή το M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) και το τροχοφόρο M142 HIMARS (Σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας), και τα δύο έχουν παραδοθεί στις νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας ένα χρόνο πριν.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Όταν συνδυαστεί με επαρκή μέσα ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης), τα οποία το ΝΑΤΟ διαθέτει εκτενώς, ιδιαίτερα κοντά στα ρωσικά σύνορα, το ATACMS μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η απόδοσή του στο πεδίο μάχης μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά μέσω της αποτελεσματικής χρήσης δεδομένων ISR σε πραγματικό χρόνο που ουσιαστικά λειτουργεί ως κύριος πολλαπλασιαστής δύναμης. Εδώ είναι που οι νομικές «γκρίζες ζώνες» του πολέμου γίνονται ακόμη πιο περίπλοκες. Συγκεκριμένα, η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει το πεδίο εφαρμογής του SMO εντοπισμένο, αλλά το ΝΑΤΟ συνεχίζει να κλιμακώνει, όπως αποδεικνύεται από την αναζωπυρωμένη παρουσία των πλατφορμών ISR γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, ιδιαίτερα στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταρρίψει ορισμένες από τις πλατφόρμες ISR του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα αρκετούς μήνες παύσης των πτήσεων κοντά στη ζώνη του SMO. Ωστόσο, η εμπόλεμη συμμαχία επανεκκίνησε πρόσφατα αυτή την εξαιρετικά αποσταθεροποιητική πρακτική.

Η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική Δύση ελέγχει την στόχευση του καθεστώτος του Κιέβο , εκδίδοντας ακόμη και εντολές επί των ρωσικών assets. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ρωσία δεν απάντησε καταρρίπτοντας όλες τις πλατφόρμες ISR του ΝΑΤΟ στη σχετική γειτνίαση των δυνάμεών της είναι πως θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ωστόσο, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση το βλέπει αυτό ως αδυναμία και μια ευκαιρία να πλήξει τη Ρωσία, γιατί ο τρόπος που διεξάγεται η ουκρανική σύγκρουση είναι ιδιαίτερα επωφελής για το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική Δύση εμπλέκεται σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία θα ήταν απλώς αδύνατος σε έναν πόλεμο με τη Μόσχα. Ο λόγος είναι αρκετά απλός. Ένας από τους πρώτους στόχους για τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS) θα ήταν οι πλατφόρμες ISR του ΝΑΤΟ. Ακριβώς αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειονότητα των δεδομένων που διαβιβάζονται στο καθεστώς του Κιέβου.

Καθώς η Ουκρανία συνορεύει με τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ, αυτό δίνει στην εμπόλεμη συμμαχία μια μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ISR. Και ενώ η πολιτική Δύση υποστηρίζει πως αυτά είναι «απόλυτα νόμιμα» και ότι τα αεροσκάφη «απλώς συλλέγουν παθητικά πληροφορίες», ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων τους κάθε άλλο παρά «παθητικός» είναι. Οι πλατφόρμες ISR του ΝΑΤΟ είναι άμεσα υπεύθυνες όχι μόνο για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Ρώσων στρατιωτικών, αλλά και αμάχων. Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) και η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) είναι τα πιο ενεργά μέλη του ΝΑΤΟ από αυτή την άποψη, ιδιαίτερα με τα αεροσκάφη Boeing RC-135V/W SIGINT (πληροφορίες σημάτων) που πετούν τακτικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία ISR της εμπόλεμης συμμαχίας και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κατασκοπεία των ρωσικών δυνάμεων καλύπτοντας τη συλλογή ELINT (ηλεκτρονική νοημοσύνη) και COMINT (επικοινωνιακή ευφυΐα).

Αυτά χρησιμοποιούνται για να βρουν κενά στη ρωσική άμυνα (ιδιαίτερα κάλυψη ραντάρ) τα οποία στη συνέχεια αναφέρονται στις νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές με πυραύλους κρουζ προέλευσης του ΝΑΤΟ. Αυτό καθιστά τα αεροσκάφη ISR πολύ πιο θανατηφόρα από τους δορυφόρους που απλά δεν μπορούν να περιπλανηθούν σε μια περιοχή για να παρέχουν σταθερή παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Τα αεροσκάφη SIGINT του NATO περιπλέκουν επίσης σημαντικά τις ρωσικές επικοινωνίες, καθώς οι στρατιωτικές μονάδες αναγκάζονται να διατηρήσουν σιωπή ασυρμάτου ή να χρησιμοποιήσουν κρυπτογράφηση, η οποία επιβραδύνει τον συντονισμό στο πεδίο της μάχης, υποβαθμίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές της Μόσχας πρέπει απλώς να δώσουν μεγάλη προσοχή στο τι είδους πληροφορίες θα καταλήξουν στα χέρια του ΝΑΤΟ, καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων αντίμετρων κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Το τεράστιο μέγεθος των δεδομένων ISR που συλλέγονται από τα αεροσκάφη SIGINT βοήθησαν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι αρκετά για να δημιουργήσουν συνθήκες για να νικήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, συχνά αρκεί να φέρουμε τις τόσο απαραίτητες «νίκες» δημοσίων σχέσεων που αποτελούν κρίσιμο μέρος του συνολικού προπαγανδιστικού πολέμου. Εντούτοις, με την παράδοση του ATACMS, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο περίπλοκα, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του SMO. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι είναι ένα επίγειο πυραυλικό σύστημα, το ATACMS είναι υλικοτεχνικά πολύ λιγότερο επίπονο από το γαλλο-βρετανικό "Storm Shadow/SCALP EG" ή το γερμανο-σουηδικό "Taurus", τα οποία εκτοξεύονται από αέρος και περιορίζονται από τον αριθμό των αεροσκαφών μεταφοράς (στην περίπτωση της νεοναζιστικής χούντας, αυτός θα ήταν το Su-24 της σοβιετικής εποχής), καθώς και τα logistics για το εν λόγω αεροσκάφος. Για να μην πω τίποτα για την πιθανότητα να καταρριφθούν.

Από την άλλη πλευρά, η εκτόξευση ενός ενιαίου ATACMS όχι μόνο είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα, αλλά το όπλο είναι επίσης αρκετές φορές ταχύτερο από τους πύραυλους κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος, πράγμα που σημαίνει πως η ρωσική αεροπορική και πυραυλική άμυνα έχουν πολύ λιγότερο χρόνο για να ανταποκριθούν. Αυτό αλλάζει το λογισμό για τη Μόσχα, καθώς τα κύρια περιουσιακά της στοιχεία θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν, προκαλώντας σημαντικές απώλειες που δε θα είναι εύκολο να αντικατασταθούν, ενώ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος ο εντοπισμός και η καταστροφή των εκτοξευτών ATACMS. Για άλλη μια φορά, θα ήταν αδύνατο για το ΝΑΤΟ να διεξαγάγει έναν άμεσο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με αυτόν τον τρόπο, καθώς οι VKS θα έστελναν απλώς τα μαχητικά τους αεροσκάφη, όπως το υπεργρήγορο, υψηλής πτήσης αναχαιτιστικό MiG-31BM ή το υπερσύγχρονο Su-35S, καθώς αμφότερα φέρουν ασυναγώνιστους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (AAM), όπως ο R-37M εμβέλειας 400 km, γνωστός για την ικανότητά του να ελίσσεται με υπερηχητική ταχύτητα (6 Mach).

Τέτοια AAM θα ​​χρησιμοποιούνται για την εύκολη καταστροφή οποιουδήποτε αεροσκάφους ISR και άλλων υποστηρικτικών στοιχείων εκατοντάδες χιλιόμετρα γύρω από τα ρωσικά σύνορα. Το να έχει η νεοναζιστική χούντα να κάνει όλα τα βαριά και να πεθαίνει για «μια αποστολή του ΝΑΤΟ», ενώ η εμπόλεμη συμμαχία συλλέγει δεδομένα από το πεδίο της μάχης είναι τέλειο για την πολιτική Δύση, αλλά μόνο εφόσον μπορούν να διατηρήσουν μια εύλογη άρνηση ανάμειξης. Ωστόσο, καθώς η Μόσχα χάνει την υπομονή για αυτού του είδους την αυθάδεια, η σύγκρουση που εξακολουθεί να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία θα μπορούσε αναπόφευκτα να κλιμακωθεί, καθώς η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να επαναπροσδιορίσει νομικά τι συνιστά άμεση εμπλοκή. Προς το παρόν, ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να αποφασίσει να καταρρίψει μη επανδρωμένα περιουσιακά στοιχεία SIGINT, όπως το RQ-4B "Global Hawk". Αυτό έγινε ήδη μια φορά, όταν ένα ρωσικό Su-27SM3 κατέρριψε αριστοτεχνικά ένα USAF MQ-9 "Reaper" το Μάρτιο.

Επιπλέον, η πολιτική Δύση είναι κοντά στο να εγκρίνει τις παραδόσεις τέτοιων drones και συγκεκριμένα του MQ-9 και του μεσαίου βεληνεκούς MQ-1C «Grey Eagle». Ωστόσο, σχεδιάστηκαν για την καταπολέμηση εχθρών χαμηλής τεχνολογίας, που σημαίνει ότι είναι εντελώς άχρηστοι απέναντι σε αντιπάλους όπως η Ρωσία, η οποία κατέρριψε πάνω από 100 «Bayraktars» μέχρι τον Απρίλιο. Και ενώ ορισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR, όπως το RQ-4B είναι εξαιρετικά ακριβά και στρατηγικά σημαντικά, το «Global Hawk» εξακολουθεί να είναι απλώς μια μηχανή, σε αντίθεση με το RC-135, το οποίο επανδρώνεται από έως και 30 άτομα πλήρωμα. Ωστόσο, εάν η πολιτική Δύση αποφασίσει να συνεχίσει την κλιμάκωση ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, τότε η Μόσχα θα αναγκαστεί να καταρρίψει όλα τα σκάφη ISR του ΝΑΤΟ, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια παγκόσμια θερμοπυρηνική αντιπαράθεση. Εάν ο εμπόλεμος πόλος εξουσίας πιστεύει ότι αξίζει να ρισκάρει τη μοίρα του κόσμου γι' αυτό, τότε ας είναι, καθώς η Μόσχα έχει χορτάσει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail