Οι ΗΠΑ θα ανακηρύξουν το Azov ως «φιλική» νεοναζιστική ομάδα

Σαν να μην αρκούσε η επιβολή ποινής 900 $ σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό για την Ουκρανία, οι Αμερικανοί πολιτικοί μπορεί να μας εκπλήξουν περαιτέρω

Το τάγμα Azov, στο οποίο κάποτε επιβλήθηκαν κυρώσεις, τώρα πλησιάζει στο χείλος του να λάβει προσωπική πολεμική βοήθεια από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, εγείροντας ανησυχίες για τη νομιμοποίηση της τυραννίας του Azov. Η κατάσταση παραμένει σύνθετη και ζοφερή, με μεγάλη κορυφαία εξέλιξη στον ορίζοντα.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η βουλευτής Victoria Spartz, Ρεπουμπλικανή από την Ιντιάνα, έχει προκαλέσει διαμάχη προτείνοντας μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου για το 2024.

Αυτή η τροπολογία επιδιώκει να άρει την απαγόρευση του 2018 για τη χρηματοδότηση του τάγματος Azov, μιας ουκρανικής μονάδας με υποτιθέμενους νεοναζιστικούς δεσμούς.

Η τροπολογία Spartz αποσκοπεί στην εξάλειψη του «τμήματος 8105 του νομοσχεδίου που απαγορεύει τη χρηματοδότηση στο «Τάγμα Azov», σύμφωνα με έγγραφα από τον ιστότοπο της Επιτροπής Κανονισμών της Βουλής.

Αυτή η προτεινόμενη αλλαγή επηρεάζει άμεσα το HR 4365, τον νόμο για τις πιστώσεις του υπουργείου Άμυνας για το επόμενο οικονομικό έτος, που ξεκινά τον Οκτώβριο. Η συζήτηση γύρω από αυτές τις τροπολογίες προσθέτει πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ξένες στρατιωτικές μονάδες.

Οι ΗΠΑ να δεχτούν το Azov

Η δημοσιογράφος Άιντα Τσάβες επέστησε την προσοχή σε αυτή την τροπολογία μεταξύ πολλών που προτάθηκαν από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι κατέχουν μια στενή πλειοψηφία στη Βουλή. Εάν γίνει αποδεκτό, θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθεύσει απευθείας πυρομαχικά στο τάγμα Azov.

Μια τέτοια κίνηση θα αντιπροσώπευε μια προαισθανόμενη και σκοτεινή αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εγείροντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις και τις συνέπειές της στη διεθνή σκηνή.
Για να μάθετε γιατί, πρέπει να καταλάβετε γιατί το Azon Battalion θεωρείται νεοναζιστική ομάδα. Αυτή η παραστρατιωτική οργάνωση στην Ουκρανία έχει προσελκύσει φήμη και κριτική λόγω των ισχυρισμών πως φιλοξενεί ακροδεξιές, εξτρεμιστικές ή νεοναζιστικές τάσεις στις τάξεις της.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Ουκρανία, ιδιαίτερα κατά των Ρώσων. Μερικά μέλη του τάγματος Azov έχουν υποστηρίξει ανοιχτά ακροδεξιές, εθνικιστικές και ιδεολογίες λευκής υπεροχής.

Έχουν παρατηρηθεί να συμμετέχουν σε χαιρετισμούς, να φορούν εμπνευσμένα σύμβολα και να υποστηρίζουν εξτρεμιστικές πεποιθήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις νεοναζιστικές αρχές. 

Μια εξτρεμιστική οργάνωση

Το τάγμα Azov έχει δεχθεί πυρά για τη χρήση εικόνων και συμβόλων που σχετίζονται με το Ναζιστικό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του εμβλήματος Wolfsangel, το οποίο υιοθετήθηκε από μια σειρά μεραρχιών των Ναζί SS κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό έχει πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με τους δεσμούς της ομάδας με τον ναζισμό σε ιδεολογικό επίπεδο.

Νωρίτερα, το τάγμα Azov ήταν μια εθελοντική πολιτοφυλακή που σχηματίστηκε για την καταπολέμηση των αυτονομιστών που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Andriy Biletsky, του οποίου οι απόψεις έχουν συνδεθεί με τον εξτρεμισμό, ίδρυσε την οργάνωση.

Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις ακροδεξιές σχέσεις του Τάγματος Azov, οδηγώντας σε περιορισμούς στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για να αποτραπεί η άμεση υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων.

Είναι ενδιαφέρον πως ήταν μόνο οι Δημοκρατικοί, που κατέχουν σήμερα την εξουσία στις ΗΠΑ, που αρχικά ζήτησαν κυρώσεις.

Στα τέλη του 2019, 40 Δημοκρατικοί της Βουλής υπέβαλαν αίτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας το Αζόφ ως μια «βίαιη λευκή υπεροχή» οργάνωση που αγκάλιασε ανοιχτά τους νεοναζί. Σε απάντηση, το Αζόφ τους κατηγόρησε πως είναι κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, γρήγορα προς τα εμπρός μέχρι το 2023, και η δυναμική έχει αλλάξει σημαντικά. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον υποστηρίξει την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αρνητική προσοχή στο Αζόφ. Αυτή η αλλαγή υπογραμμίζει την εξελισσόμενη και πολύπλοκη φύση της διεθνούς πολιτικής και των συμμαχιών.

Ο Πρόεδρος Zelensky αγκάλιασε ανοιχτά το τάγμα Azov ως Ουκρανούς πολεμιστές και η ομάδα έχει ενσωματωθεί πλήρως στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ακόμη και ως μέρος της 3ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Εφόδου που επισκέφτηκε ο Zelensky στο μέτωπο του Donbas.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ δείχνουν τώρα ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν ανεξάρτητα το Azov, μια κίνηση που θεωρείται αποκαρδιωτική και υποκριτική δεδομένων των προηγούμενων ανησυχιών για τις ακροδεξιές σχέσεις της ομάδας. Η κατάσταση υπογραμμίζει τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες και πολιτικές στο συνεχιζόμενο γεωπολιτικό τοπίο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαθούν το Αζόφ και τα εμπάργκο εναντίον τους φαίνονται έτοιμα να αρθούν, υποδηλώνοντας μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική. Εάν συμβεί αυτό, ο Μπάιντεν θα διαπράξει αναμφισβήτητα ένα μεγάλο αμάρτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail