Το B στους BRICS σημαίνει Oil Barrels (Βαρέλια Πετρελαίου)

Για σχεδόν ένα χρόνο, η παγκόσμια προσοχή στράφηκε σταθερά σε πηγές ειδήσεων και άρθρα που προφήτευαν έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό που διαφαινόταν σε όλο τον κόσμο: Η επέκταση των BRICS.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι BRICS, μια διάσημη οικονομική κοινοπραξία με σημασία λόγω της συνδυασμένης οικονομικής τους ισχύος, στρατολογεί τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Ο σημαντικός πληθυσμός και το ΑΕΠ αυτών των εθνών αναδιαμορφώνουν συλλογικά το παγκόσμιο εμπόριο και τα δημοσιονομικά συστήματα.

Οι άφθονες πόροι τους, οι διάφορες αγορές και η γεωπολιτική τους επιρροή λειτουργούν ως αντίβαρο στη δυτική υπεροχή.

Με επίκεντρο την καινοτομία, αυτός ο σύνδεσμος λειτουργεί ως πυρήνας για το εμπόριο, την έγχυση κεφαλαίων και τα τεχνολογικά βήματα. Αυτός ο συνασπισμός αποτελεί την επιτομή της συνεργασίας μεταξύ των εθνών του Παγκόσμιου Νότου, παρουσιάζοντας ένα υποκατάστατο για την καθιερωμένη ηγεμονική δυναμική και ενισχύοντας ένα πιο πολυκεντρικό παγκόσμιο τοπίο.

Οι BRICS έχουν νέους Συμμάχους

Την περασμένη εβδομάδα επιτέλους συνέβη η πολυαναμενόμενη εξέλιξη. Οι συνιστώσες των BRICS απηύθυναν πρόσκληση σε έξι επιπλέον έθνη να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία BRICS ξεκινώντας το 2024, δημιουργώντας μια γεωπολιτική ισορροπία έναντι της G7 και δημιουργώντας ενδεχομένως μια δομή για να περιορίσει την εξάρτηση από τα δυτικά δημοσιονομικά πλαίσια.

Η κολεκτίβα αποφάσισε να συμπεριλάβει την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως ολοκληρωμένα συστατικά στοιχεία της συνάθροισης, τα οποία θεωρούνται ευρέως ως αντίβαρο στη δυτική κυριαρχία.

Επί του παρόντος, η κοινοπραξία BRICS διοικεί ένα αξιοσημείωτο τμήμα 41 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, που υποστηρίζεται από μερίδιο 24 τοις εκατό στο παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), συνοδευόμενο από ένα επακόλουθο ενδιαφέρον 16 τοις εκατό στην παγκόσμια εμπορική αρένα.

Ωστόσο, η αποκάλυψη ότι έξι μέλη θα ενταχθούν στην κοινοπραξία, οι BRICS θα είναι πολύ σύντομα ένα γεωπολιτικό φαινόμενο που δεν έχει ξαναδεί.

Είναι όλα για το Πετρέλαιο

Με την ενσωμάτωση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν, αυτός ο διευρυμένος συνασπισμός περικλείει στο πεδίο εφαρμογής του τρεις από τους πιο σημαντικούς προμηθευτές αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ελέγχουν το 42 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Με τη συγχώνευση με τους συμμάχους τους εντός του πλαισίου των BRICS, τα μέλη τους ανεβαίνουν σε μια κυρίαρχη θέση, κυβερνώντας μια εκπληκτική έκταση 80 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Η διαχείριση της αγοράς πετρελαίου θα συνεχιστεί υπό τη δικαιοδοσία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συνδεδεμένων παραγωγών του (OPEC+). Ωστόσο, κοιτάζοντας το μέλλον, ένας διευρυμένος συνασπισμός χωρών BRICS θα μπορούσε να ασκήσει αξιοσημείωτη επιρροή στις ενεργειακές αγορές.

Για χρόνια, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν εκφράσει με συνέπεια τα παράπονά τους σχετικά με τις δυτικές ενεργειακές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, οι οποίες έχουν πάντα περιορίσει τις επενδυτικές ευκαιρίες και την ελεύθερη ροή των εξαγωγών.

Όχι άλλες κυρώσεις από τη Δύση;

Πιο πρόσφατα, η επιβολή εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις οδηγίες της ΕΕ-G7 για τα ανώτατα όρια τιμών, κατέστησε πιο προφανές ότι η δυτική ηγεμονία στις ενεργειακές αγορές έχει επεκταθεί πάρα πολύ.

Μεταξύ των χωρών που εξάγουν ενέργεια, κυρίως του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, έχει προκύψει μια επικρατούσα ανησυχία σχετικά με την πιθανή στόχευση των συμφερόντων τους από τα επερχόμενα εργαλεία κυρώσεων.

Μια διευρυμένη ομάδα χωρών BRICS θα ωφελούσε επίσης την Κίνα και την Ινδία. Αυτά τα έθνη έχουν κυρίως απόσχει από την ευθυγράμμιση με τον «συνασπισμό ανώτατων τιμών» που στρέφει την εστίασή του στη Ρωσία.

Η επέκταση της συμμαχίας των BRICS σημαίνει πωςι οι πέντε παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο της παγκόσμιας ενεργειακής δυναμικής. Το «Β» στα BRICS συμβολίζει πλέον τα Βαρέλια Πετρελαίου—μια απροσδόκητη και εντυπωσιακή κίνηση που αιφνιδιάζει τη Δύση.

Ενώ μια ολοκληρωμένη ανάλυση αυτής της επέκτασης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι αρχικές επιπτώσεις υποδηλώνουν επικείμενες προκλήσεις για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις ενεργειακές διαπραγματεύσεις. Το γεωπολιτικό σκηνικό προετοιμάζεται για μια δραματική αλλαγή στην ενεργειακή επιρροή, καθώς αυτά τα έθνη καταλαμβάνουν τα ηνία της παγκόσμιας ενεργειακής εξουσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail