Η απόλυση του Ρέζνικοφ δείχνει την παράνοια και την απόγνωση του Ζελένσκι

Η ανακοίνωση για την αποχώρηση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov αποκαλύπτει τα εσωτερικά προβλήματα μεταξύ των στρατιωτικών ελίτ της χώρας σε ένα πλαίσιο στο οποίο το Κίεβο δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στην αντεπίθεσή του κατά των ρωσικών δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, με την απόλυση του Ρέζνικοφ, ο Ζελένσκι δείχνει παράνοια και απόγνωση, ειδικά καθώς εμφανίζονται αναφορές ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για άλλη μια αντεπίθεση χρησιμοποιώντας φοιτητές, εργάτες εργοστασίων και ανήλικους άνδρες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η Ουκρανία έχει υποφέρει από σκάνδαλα διαφθοράς στον στρατό, προβλήματα στρατολόγησης, αποτυχίες στο μέτωπο και αμφιβολίες για τη διαρκή δυτική στρατιωτική υποστήριξη. Αυτό έβρασε με την απόλυση του Reznikov, μια θέση που κατείχε από το Νοέμβριο του 2021, μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Ο Oleksii Reznikov πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες πολέμου πλήρους κλίμακας», είπε ο Zelensky σε δήλωση που ανακοινώνει την απόφασή του στις 3 Σεπτεμβρίου. «Πιστεύω πως το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία».

Για να αντικαταστήσει τον Ρεζνίκοφ, ο Ζελένσκι πρότεινε τον Ρουστέμ Ουμέροφ, πρώην βουλευτή του λαού, να γίνει ο νέος υπουργός Άμυνας και προέτρεψε το κοινοβούλιο να υποστηρίξει τον διορισμό.

«Η Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας γνωρίζει καλά αυτό το άτομο και ο κ. Ουμέροφ δεν χρειάζεται πρόσθετες συστάσεις», είπε ο Ζελένσκι. «Περιμένω από το κοινοβούλιο να υποστηρίξει αυτόν τον υποψήφιο».

Παρά το γεγονός πως δίνει τη δικαιολογία ότι ο Ρέζνικοφ αντιμετώπιζε κάθε μέρα του πολέμου ως λόγο για την απόλυσή του, αντικατοπτρίζει τις διαφορές μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου στην αντεπίθεση και τη συνολική πορεία του πολέμου.

Δεδομένων των αποτυχιών της αντεπίθεσης, ο Ζελένσκι γίνεται πιο παρανοϊκός και προτιμά να απομακρύνει πιθανές απειλές για την ηγεσία του. Με αυτόν τον τρόπο, προειδοποιεί επίσης όσους του αντιτίθενται, επειδή προκύπτουν έντονες διαφορές μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων και εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν τη σύγκρουση.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη έχουν τροφοδοτηθεί από την επιμονή της Ουάσιγκτον να συνεχίσει τη σύγκρουση παρά το υψηλό ποσοστό θυμάτων. Ο Ζελένσκι συμμερίζεται τη θέση της Ουάσιγκτον, αλλά υπάρχουν στρατηγοί στην Ουκρανία που πιστεύουν πως αυτή η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί.

Η αποχώρηση του Ρέζνικοφ σημαίνει ότι το Κίεβο διέρχεται εσωτερική κρίση στις Ένοπλες Δυνάμεις του μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Αρκετοί Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι απολύθηκαν πρόσφατα από κέντρα στρατολόγησης λόγω διαπραγματευτικής επιρροής και διαφθοράς. Ως εκ τούτου, η απόλυση του Reznikov είναι το αποκορύφωμα ενός σοβαρού προβλήματος στον ουκρανικό στρατό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της αποχώρησης του Ρέζνικοφ έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την άκρως εμπιστευτική συνάντηση του Ανώτατου Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι — και άλλων Ουκρανών στρατηγών — με ανώτατους διοικητές του ΝΑΤΟ. Όπως αναγνώρισε τότε το Κίεβο, ήταν μια μυστική συνάντηση στην οποία τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.

Ομοίως, τα νέα για τον Ρέζνικοφ ήρθαν μόλις τρεις ημέρες μετά την παραίτηση του Μπεν Γουάλας από Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Ιούλιο, ο Wallace επέκρινε τα συνεχιζόμενα αιτήματα της Ουκρανίας για όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. «Δεν είμαστε η Amazon», είχε πει.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον έχει ήδη παραδεχτεί ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά τις προμήθειες δυτικών όπλων, τις οποίες έχει αναγνωρίσει και ο Ζελένσκι. Ο ουκρανικός στρατός είναι αδύναμος επειδή όλα τα καλά εκπαιδευμένα στρατεύματα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μειώνοντας σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες του στρατού, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν οι απώλειες συνεχίσουν να αυξάνονται γρήγορα.

Σύμφωνα με τον ειδικό Stephen Bryen για τα «Όπλα και Στρατηγική», η Ουκρανία έχει ήδη εξαντλήσει σχεδόν όλες τις στρατηγικές εφεδρικές μονάδες της και τώρα «γεμίζει και επιδιορθώνει» με πολύ λιγότερο ικανές εδαφικές μονάδες από το Lvov και τη συνοριακή περιοχή της Μολδαβίας, οι οποίες έχουν σταλεί στην περιοχή Kupiansk, «όπου η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση».

«Αυτό αφήνει τον ουκρανικό στρατό χωρίς εφεδρεία και με μεγάλες απώλειες στο έδαφος. Ακόμη και με μια επιστράτευση που έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο, η Ουκρανία δε θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις, ειδικά αν συνεχιστούν οι υψηλές απώλειες»,  λέει  ο ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας και πρώην διευθυντής προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Είπε, «Υπάρχουν αναφορές ότι η Ουκρανία θα επιχειρήσει μια μεγάλη κινητοποίηση αυτόν τον μήνα. Αυτό είναι πιθανό να έχει μπούμερανγκ για τον Ζελένσκι, καθώς αυτοί που θα προσληφθούν περιλαμβάνουν φοιτητές, εργάτες εργοστασίων και ανήλικους άνδρες. Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινώσει περαιτέρω κινητοποίηση».

Η Ουκρανία που χρειάζεται να βασιστεί σε φοιτητές, εργαζόμενους σε κρίσιμες βιομηχανίες και ηλικιωμένους για να ξεκινήσει μια άλλη αντεπίθεση μιλάει από μόνη της – η Ουκρανία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η παράταξη που θέλει να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό διατηρεί την εξουσία στο Κίεβο. Το πρόβλημα για τον Ζελένσκι είναι πως η διαφωνία θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η κατάσταση της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο απελπιστική και δεν μπορεί απλώς να συνεχίσει να απολύει όλους όσους θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την εξουσία του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail