Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Και ενώ σε κανέναν από τους δύο δε λείπει το πιο σημαντικό για το ΝΑΤΟ – η λυσσασμένη, ουσιαστικά κλινική ρωσοφοβία – αυτό δεν εγγυάται πως θα μείνουν εκτός πορείας σύγκρουσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Βαρσοβία ποτέ δεν ένιωσε άνετα με την ελάχιστα συγκαλυμμένη υποστήριξη της πολιτικής Δύσης τόσο στο ναζισμό (μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) όσο και στον Νεοναζισμό (μετασοβιετική εποχή) στην Ουκρανία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο υπήρχε σχετικά σιωπή σχετικά με αυτό είναι επειδή οι Πολωνοί στρατηγικοί σχεδιαστές θεώρησαν ότι άξιζε τον κόπο εφόσον θίγονται τα συμφέροντα της Ρωσίας. Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν ξέχασε ποτέ τι έκανε η ναζιστική Γερμανία και οι υποτελείς της στον πολωνικό λαό. Με εκατομμύρια νεκρούς και δεκάδες εκατομμύρια εκτεθειμένους σε μια βάναυση κατοχή πάνω από μισή δεκαετία, η Πολωνία ήταν δεύτερη μόνο μετά τη Ρωσία/πρώην Σοβιετική Ένωση όσον αφορά τις απώλειες και τις καταστροφές. Ακριβώς η συμμετοχή των συνεργατών των Ναζί της Δυτικής Ουκρανίας έπαιξε έναν σχετικά μικρό, αλλά κρίσιμο ρόλο στα προαναφερθέντα εγκλήματα πολέμου.
Ωστόσο, φαίνεται πως η Βαρσοβία συνειδητοποιεί ότι το κόστος έχει αρχίσει να υπερβαίνει τα οφέλη. Συγκεκριμένα, καθώς το ολοένα και πιο αλαζονικό καθεστώς του Κιέβου, μεθυσμένο από ενάμιση χρόνο «διεθνούς» φήμης (με την ευγένεια της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας), αρχίζει να απαιτεί άνευ όρων υποστήριξη χωρίς να δίνει κανένα αποτέλεσμα στον αυτοκτονικό του αγώνα με πολύ ανώτερο αντίπαλο, η Πολωνία (η οποία παρείχε δισεκατομμύρια σε οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη) επαναξιολογεί την κατάσταση και σταθμίζει τις επιλογές της για το πώς να επιτύχει οποιαδήποτε απόδοση επένδυσης. Αυτό φαίνεται ίσως καλύτερα στο ενδιαφέρον της Βαρσοβίας για τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας, οι οποίες ήταν κατεχόμενες από την Πολωνία για αιώνες. Και ενώ αυτό το ενδιαφέρον είναι ακόμη απροκάλυπτα ειρηνικό και μη στρατιωτικού/μη επεμβατικού χαρακτήρα, οι κρυφές ενέργειες της Βαρσοβίας μιλούν για πολύ διαφορετικά σχέδια για την περιοχή. Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη πολωνικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας είναι ίσως ο καλύτερος δείκτης τέτοιων σχεδίων.
Και ενώ η χούντα των νεοναζί πιστεύει πως αυτό μπορεί να είναι υπερβολή και ότι είναι «απλώς μια ακόμη ασήμαντη διαμάχη μεταξύ φίλων», η Βαρσοβία κάνει κινήσεις που δείχνουν το αντίθετο. Συγκεκριμένα, μετά από σχεδόν 11 μήνες σιωπής για το περσινό περιστατικό, όταν ένας λανθασμένος πύραυλος σκότωσε δύο άτομα στο χωριό Przewodow της Πολωνίας, τελικά επιβεβαίωσε πως το εν λόγω όπλο δεν εκτοξεύτηκε από τον ρωσικό στρατό (καθώς το Κίεβο συνέχιζε να ουρλιάζει για κοντά στο ένα χρόνο), αλλά από τις νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας. Για όσους δε θυμούνται τη διαμάχη, στις 15 Νοεμβρίου περίπου στις 3:40 μ.μ. CET (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) ένας πύραυλος αεράμυνας έπληξε το προαναφερθέν πολωνικό χωριό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έσπευσε να κατηγορήσει τη Μόσχα, επικαλούμενο μάλιστα «ανώτερους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών» που ισχυρίστηκαν ότι «ένας ρωσικός πύραυλος σκότωσε δύο άτομα στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ». Ως συνήθως, δεν προσκομίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία.
Η πολωνική κυβέρνηση ήταν κάπως λιγότερο ωμή και δεν κατηγόρησε άμεσα τη Ρωσία, αλλά παρόλα αυτά εξέδωσε μια δήλωση ισχυριζόμενη ότι ένας «πύραυλος ρωσικής παραγωγής» έπεσε στο χωριό. Ωστόσο, ενώ ο πύραυλος ήταν πράγματι σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής, σύντομα έγινε σαφές πως εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Εκείνη την εποχή, υποστήριξα ότι ο εν λόγω πύραυλος ήταν πιθανότατα 5V55K που εκτοξεύτηκε από ένα παλαιότερο σύστημα S-300 SAM (πύραυλος επιφανείας-αέρος) όπως η παραλλαγή P/PS/PT, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους Νεοναζί στρατεύματα της χούντας. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης μόλις επιβεβαίωσαν πως οι ερευνητές της Βαρσοβίας διαπίστωσαν ότι ήταν πράγματι αυτός ο πύραυλος που σκότωσε δύο πολίτες στο Przewodow.
Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να επιμένει ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός και πως όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι "θεωρητικός συνωμοσίας". Πέρυσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι όλα ήταν «ρωσική προπαγάνδα» και πως «αυτό το μάθημα θα έπρεπε να είχε μαθευτεί εδώ και καιρό μετά την κατάρριψη του MH17». Ο Ζελένσκι συμμετείχε στη χορωδία με εκκλήσεις για επίκληση του Άρθρου 5 και έναρξη «επέμβασης του ΝΑΤΟ», επειδή η Μόσχα υποτίθεται ότι «χτυπούσε το έδαφος του ΝΑΤΟ με πυραύλους» και ήταν «θέμα χρόνου να προχωρήσει περαιτέρω η ρωσική τρομοκρατία». Προφανώς, η νεοναζιστική χούντα ήθελε απεγνωσμένα να εμπλέξει άμεσα το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η Βαρσοβία, κάθε άλλο παρά συμπαθητική προς τη Ρωσία, ποτέ δεν είπε πραγματικά πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Μόσχα, απλά αποφάσισε να κρατήσει αυτο το χαρτί και να το βγάλει στην πιο κατάλληλη ευκαιρία. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για αυτό και η Πολωνία έχει στραμμένα τα μάτια της στη Δυτική Ουκρανία. Εν μέσω του σκανδάλου με το standing ovation για ένα Ναζί στο Καναδικό Κοινοβούλιο, η Βαρσοβία μόλις έβαλε λάδι στη φωτιά ζητώντας την έκδοσή του. Δεδομένου πως ο Ναζί επαινέθηκε ως «Ουκρανός ήρωας» από τον Ζελένσκι, το καθεστώς του Κιέβου σίγουρα θα δει την κίνηση ως «μαχαίρι στην πλάτη» και θα ασκήσει περαιτέρω κριτική στην πολωνική κυβέρνηση. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, η Βαρσοβία δε θα ανεχθεί τίποτα από αυτά και θα απαντήσει με το ίδιο είδος.
Στο τέλος, η επιθυμία του Ζελένσκι να δει τη συμμετοχή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μπορεί τελικά να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να καταλήξει να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήλπιζε, καθώς η Πολωνία θα μπορούσε απλώς να αποφασίσει να πάρει ό,τι της ενδιαφέρει και στη συνέχεια να κόψει εντελώς κάθε υποστήριξη στη νεοναζιστική χούντα, απαιτώντας να απαρνηθεί πρώτα τις σκοτεινές της ρίζες. Προφανώς, η Βαρσοβία γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό είναι αδύνατο, καθώς το καθεστώς του Κιέβου ουσιαστικά δημιούργησε μια λατρεία για τους Ναζί προπάτορές του. Ως εκ τούτου, η Πολωνία μπορεί να διατηρήσει τα κέρδη διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια στρατηγική εξόδου για τον εαυτό της. Ωστόσο, ούτε η Βαρσοβία ούτε το Κίεβο φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι δεν θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιος θα πάρει οτιδήποτε στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν κάποιος επρόκειτο να εμπλακεί άμεσα, ιδιαίτερα η Πολωνία, τα στρατεύματά του θα έμεναν εκεί. Εναπόκειται στη Βαρσοβία να σκεφτεί τι σημαίνει αυτό.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr