Πολωνία και Ουκρανία έχουν βυθιστεί σε μια πλήρη πολιτική κρίση χωρίς τέλος

Η αποκάλυψη του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη ότι η χώρα του είχε σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία υπέρ του δικού εξοπλισμού της, έδειξε πόσο έχουν βυθιστεί οι διμερείς σχέσεις την περασμένη εβδομάδα. Η Βαρσοβία επέκτεινε μονομερώς τους περιορισμούς στις γεωργικές εισαγωγές του Ανατολικού γείτονά της μετά τη λήξη της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προστατεύσει τους αγρότες της, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να διαμαρτυρηθεί στον ΠΟΕ τη Δευτέρα.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μίλερ υποστήριξε πως η Βαρσοβία θα μπορούσε να αφήσει τη βοήθεια της στους Ουκρανούς πρόσφυγες να λήξει την επόμενη άνοιξη αντί να την επεκτείνει, υπονοώντας έτσι την προθυμία να επεκτείνει την εμπορική τους διαμάχη σε άλλες διαστάσεις. Εάν συμβεί αυτό, τότε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Ουκρανοί που διαμένουν προσωρινά στην Πολωνία θα πρέπει είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είτε να πάνε αλλού, στη Γερμανία, για παράδειγμα. Στη συνέχεια, όλα έγιναν μια χιονόμπαλα που οδήγησε σε μια πλήρη πολιτική κρίση την Τρίτη.

Ο Πολωνός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Szymon Szynkowski vel Sek προειδοποίησε δυσοίωνα πως:

«Οι ενέργειες της Ουκρανίας δε μας κάνουν εντύπωση... αλλά κάνουν κάποια εντύπωση στην πολωνική κοινή γνώμη. Αυτό μπορεί να φανεί στις δημοσκοπήσεις, στο επίπεδο της δημόσιας υποστήριξης για συνεχή υποστήριξη για την Ουκρανία. Και αυτό βλάπτει την ίδια την Ουκρανία. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά, για να είναι δυνατό αυτό, πρέπει να έχουμε την υποστήριξη των Πολωνών σε αυτό το θέμα. Εάν δεν την έχουμε, θα είναι δύσκολο για εμάς να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που κάναμε μέχρι τώρα».

Ο Ζελένσκι εκμεταλλεύτηκε τον παγκόσμιο άμβωνα του στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να φοβήσει για τα ακόλουθα:

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα των τροφίμων. Και ελπίζω πως πολλοί από εσάς θα ενωθούν μαζί μας σε αυτές τις προσπάθειες. Ξεκινήσαμε έναν προσωρινό διάδρομο θαλάσσιων εξαγωγών από τα λιμάνια μας. Και εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε τις χερσαίες οδούς για τις εξαγωγές σιτηρών. Και είναι ανησυχητικό να βλέπουμε πώς κάποιοι στην Ευρώπη, μερικοί από τους φίλους μας στην Ευρώπη, παίζουν αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο – κάνοντας ένα θρίλερ από το σιτάρι. Μπορεί να φαίνεται ότι παίζουν το δικό τους ρόλο, αλλά στην πραγματικότητα βοηθούν να στήσουν την σκηνή σε έναν ηθοποιό της Μόσχας».

Η απάντηση του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda που μοιράστηκε με δημοσιογράφους έδειξε πόσο προσβεβλημένος ήταν:

«Η Ουκρανία συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος που πνίγεται και προσκολλάται σε ό, τι μπορεί... αλλά έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από τη βλάβη που μας γίνεται. Ένα άτομο που πνίγεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, μπορεί να σας τραβήξει στα βάθη... απλά να πνίξει τον διασώστη. Πρέπει να δράσουμε για να προστατευθούμε από τη βλάβη που μας γίνεται, γιατί αν το υπό πνιγμό άτομο... μας πνίξει, δε θα πάρει βοήθεια. Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε τα συμφέροντά μας και θα το κάνουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά».

Σε αυτό το πλαίσιο η Πολωνία κάλεσε επειγόντως τον Ουκρανό Πρέσβη την Τετάρτη, μετά την οποία ο Μοραβιέτσκι αποκάλυψε αργότερα εκείνη την ημέρα ότι η Πολωνία δεν στέλνει πλέον όπλα στο Κίεβο. Πριν η Ουκρανία διαμαρτυρηθεί στον ΠΟΕ για την Πολωνία, που είναι αυτό που έθεσε σε κίνηση αυτή τη γρήγορη ακολουθία γεγονότων, οι εντάσεις είχαν ήδη βράσει για κάποιο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης αντεπίθεσης που τους απογοήτευσε από την αμοιβαία αυταπάτη της φαινομενικά αναπόφευκτης νίκης επί της Ρωσίας.

Αυτά τα γειτονικά έθνη άρχισαν φυσικά να τσακώνονται μεταξύ τους καθώς το πλήρες φάσμα των προϋπάρχουσων διαφορών τους επιδεινώθηκε και γρήγορα αναδιαμόρφωσε τις διμερείς σχέσεις. Η εμπορική τους διαμάχη ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αλλά έδειξε πως κάθε πλευρά άρχισε να δίνει προτεραιότητα στα αντιφατικά εθνικά της συμφέροντα σε βάρος των κοινών πολιτικών. Αυτό σήμαινε στις κοινωνίες τους ότι τώρα ήταν και πάλι αποδεκτό να στοχεύουν ο ένας τον άλλο με εθνικιστική οργή αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στη Ρωσία.

Ωστόσο όλα αυτά θα είχαν αποτραπεί, αν μόνο η Ουκρανία έδειχνε κάποια ευγνωμοσύνη στην Πολωνία για όλα όσα έκανε η Βαρσοβία γι' αυτήν τους τελευταίους 19 μήνες και δε διαμαρτυρόταν στον ΠΟΕ για το ζήτημα των σιτηρών. Ακόμη χειρότερο ήταν ο Ζελένσκι να σπάσει το ταμπού να κατηγορήσει τον Πολωνό ομόλογό του για όλους τους ανθρώπους, ο οποίος ηγείται ενός από τα πιο ρωσοφοβικά κράτη του κόσμου στην ιστορία, ότι υποτίθεται πως εκτελεί το γεωπολιτικό θέλημα της Ρωσίας. Πέρασε μια κόκκινη γραμμή και τώρα δεν υπάρχει επιστροφή στην προηγουμένως απατηλή αμοιβαία εμπιστοσύνη τους.

Οι σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας αναμένεται να βυθιστούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες καθώς η πρώτη πλησιάζει τις επόμενες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, τις οποίες το κυβερνών κόμμα "Νόμος και δικαιοσύνη" (PiS) ελπίζει να κερδίσει κάνοντας τα πάντα για την εθνική ασφάλεια. Αυτό εξηγεί γιατί διέκοψαν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία ως απάντηση στο γελοίο υπονοούμενο του Ζελένσκι ότι η Πολωνία είναι ρωσική μαριονέτα και είναι πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα περισσότερες τέτοιες ουσιαστικές κινήσεις για να υπενθυμίσουν στην Ουκρανία πως είναι χρεωμένη στην Πολωνία για την επιβίωσή της.

Με αυτούς τους υπολογισμούς κατά νου, μπορεί με βεβαιότητα να προβλεφθεί ότι οι πολωνοουκρανικοί δεσμοί πιθανότατα θα συνεχίσουν να βυθίζονται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το νωρίτερο, μετά από το οποίο θα μπορούσαν να ανακάμψουν εάν η τελευταία εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης της "πολιτικής πλατφόρμας" (PO) καταφέρει να στρέψει αρκετούς αγροτικούς ψηφοφόρους εναντίον του PiS. Θα είναι μια δύσκολη μάχη γι ' αυτούς, και το PiS θα μπορούσε ενδεχομένως να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα της Συνομοσπονδίας κατά του κατεστημένου, αν δεν είναι εντελώς κατατροπωμένο, οπότε η επιστροφή του PO στην εξουσία δεν είναι εγγυημένη.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια αξιόπιστη πιθανότητα πως οι σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας θα μπορούσαν να βυθιστούν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ειδικά εάν το PiS αναγκαστεί σε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα της Συνομοσπονδίας. Το πρώτο έχει αρχίσει να δυσαρεστεί τον Ζελένσκι τους τελευταίους μήνες, ενώ το τελευταίο ήταν σταθερά εναντίον του ηγετικού ρόλου της Πολωνίας στη διεξαγωγή του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό συνδυασμό για το Κίεβο. Σε μια τέτοια κατάσταση, όλα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα, και με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό σε αυτό.

Απουσία νίκης του PO στις κάλπες τον επόμενο μήνα, η μόνη άλλη μεταβλητή που θα μπορούσε να αντισταθμίσει ρεαλιστικά αυτό το σενάριο είναι εάν το Κίεβο κάνει πίσω στην απειλούμενη προσφυγή στον ΠΟΕ και ο Ζελένσκι δείξει τελικά ειλικρινή ευγνωμοσύνη δημόσια για όλα όσα έχει κάνει η Πολωνία για την Ουκρανία. Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει σε αυτό, ωστόσο, δεδομένου πως αναμένεται να επιδιώξει την επανεκλογή του την επόμενη άνοιξη και μπορεί να ανησυχεί ότι η επιστροφή στην πρόσφατα διεκδικητική πολιτική του έναντι της Πολωνίας θα μπορούσε να του στερήσει την εθνικιστική ψήφο.

Και τα δύο κόμματα βρίσκονται επομένως σε ένα δίλημμα όπου το καθένα πιστεύει ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν σε επίπεδο εθνικών και πολιτικών συμφερόντων κλιμακώνοντας τις εντάσεις παρά με το να είναι τα πρώτα που τις αποκλιμακώνουν. Έτσι, ένας αυτοσυντηρούμενος κύκλος βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού, ο οποίος κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια τόσο δραστική επιδείνωση των δεσμών τους, ώστε η σημερινή θλιβερή κατάσταση τους θα μπορούσε σύντομα να εξεταστεί με αγάπη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η Πολωνία κινηθεί για να ασκήσει πιο ανοιχτά την υφέρπουσα ηγεμονία της στη Δυτική Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.

Για να είμαστε σαφείς, η προαναφερθείσα ακολουθία γεγονότων είναι το απόλυτο χειρότερο σενάριο και κατά συνέπεια δεν είναι τόσο πιθανό, αλλά επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς λίγοι προέβλεπαν πόσο μακριά θα βυθιστούν οι δεσμοί των δύο χωρών πριν από λίγους μήνες. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι σχέσεις Πολωνίας-Ουκρανίας έχουν εισέλθει σε μια περίοδο αβεβαιότητας που μπορεί να διαρκέσει για κάποιο διάστημα, οπότε και οι δύο θα έκαναν καλά να προετοιμάσουν τις κοινωνίες τους για τη δυνατότητα συνεχιζόμενων εντάσεων, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν πιο αποτελεσματικά σε αυτήν την αναδυόμενη γεωστρατηγική πραγματικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail