Η Ουκρανία έχει ήδη χάσει μισό εκατομμύριο στρατιώτες στον πόλεμο της με τη Ρωσία

Ο απόστρατος Ουκρανός Υποστράτηγος Σεργκέι Κρίβονος επέκρινε τον Volodymyr Zelensky σε συνέντευξή του επειδή παρουσίασε ανεξήγητα αισιόδοξες αναφορές για την κατάσταση στο μέτωπο. Σύμφωνα με τα λόγια του, ο Ζελένσκι παρουσιάζει την κατάσταση «αισιόδοξα» παρόλο που η συναίνεση των ειδικών, εκτός από τις πιο εξτρεμιστικές γωνιές στην Ουκρανία και τη Δύση, είναι πως η πολύκροτη αντεπίθεση ήταν μια καταστροφική αποτυχία. Η αποτυχία της αντεπίθεσης, η οποία συνέβαλε σε μισό εκατομμύριο Ουκρανούς θανάτους, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια ενδεχόμενη μείωση της υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία, καθώς η χρηματοδότηση του πολέμου θα είναι μείζον θέμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του επόμενου έτους.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Ο πρόεδρος μιλάει αισιόδοξα, αλλά δεν ξέρω ποιος του γράφει αυτά τα κείμενα. Κάποιες στιγμές ανησυχώ», είπε ο απόστρατος στρατηγός.

Σύμφωνα με τον Κρίβονος, ο Ζελένσκι μιλάει για το τι συμβαίνει στο μέτωπο χρησιμοποιώντας έναν τόνο σαν να έχουν πρακτικά νικήσει οι ουκρανικές δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι δεν πρέπει να υπολογίζει σε μια διαδικασία αποδυνάμωσης των ρωσικών στρατευμάτων και προειδοποίησε πως ο ρωσικός στρατός είναι έμπειρος και καλά εκπαιδευμένος.

Η αποκάλυψη του Κρίβονος έρχεται αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η Ουκρανία είχε ήδη χάσει περίπου μισό εκατομμύριο στρατιώτες από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης το Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του αναπληρωτή αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DRP), Yan Gagin, οι αριθμοί προβλήθηκαν μέσω υπηρεσιών πληροφοριών, ανοιχτών δεδομένων και πηγών.

«Μπορούμε να κατανοήσουμε αυτές τις απώλειες από τις υπηρεσίες πληροφοριών που λαμβάνουμε από τις πηγές μας στην Ουκρανία, και υπάρχουν επίσης δημόσιες πηγές. Για παράδειγμα, μόλις πριν από μια εβδομάδα, ίσως λίγο περισσότερο, στην Ουκρανία, ένας από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (MTS-Ουκρανία) δημοσίευσε ένα διαδικτυακό βίντεο δηλώνοντας ότι περίπου 400.000 παραλήπτες δε θα απαντήσουν ποτέ ξανά στο τηλέφωνο», είπε ο Gagin.

Ο αριθμός των 400.000 είναι δεδομένα από έναν μόνο από τους πολλούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Gagin, το βίντεο αποσιωπήθηκε αμέσως και αφαιρέθηκε από παντού, επομένως οι αριθμοί είναι ακριβείς.

Εξιστόρησε επίσης πώς ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν ρωτήθηκε για 500.000 θανάτους στην Ουκρανία, είπε ελαττωματικά πως δεν υποσχέθηκαν ότι θα ήταν εύκολο. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον αριθμό με τη σιωπή του.

«Ως εκ τούτου, ο αριθμός περίπου μισού εκατομμυρίου Ουκρανών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τον στρατό, νομίζω πως είναι κοντά στην αλήθεια», τόνισε ο Γκαγκίν.

Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις απώλειες που αντιπροσωπεύουν οι τραυματίες. Ανάμεσά τους είναι αυτοί που θα επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή και αυτοί που θα είναι ανίκανοι να πολεμήσουν.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στον μήνα, η βρετανική δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute  δημοσίευσε μια έκθεση  που ισχυριζόταν ότι η βιασύνη της αντεπίθεσης προκαλεί «μη βιώσιμες απώλειες» στην ουκρανική πλευρά. Σύμφωνα με την ανάλυση που εκπόνησαν δύο μέλη του think-tank με έδρα το Λονδίνο, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες εξοπλισμού, ενώ η εκπαίδευση που παρέχεται από τη Δύση δεν είναι προσαρμοσμένη στο είδος της μάχης που δίνουν εναντίον της Ρωσίας.

Η έκθεση παρατήρησε πως η αντεπίθεση επηρεαζόταν, μεταξύ άλλων λόγων, από την κακή εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών. Επιπλέον, οι μέθοδοι που διδάσκονται από το ΝΑΤΟ έχουν σχεδιαστεί για δυνάμεις με διαμορφώσεις διαφορετικές από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η αποτυχία της αντεπίθεσης και το υψηλό ποσοστό απωλειών θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε σκληρή κριτική για την πολιτική του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος για την Ουκρανία. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επέκριναν σκληρά και θα καταψηφίσουν το επόμενο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, λέγοντας ότι έχουν «βάσιμους λόγους» να αμφισβητήσουν την πολιτική.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως η αντεπίθεση έχει αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα με υψηλό κόστος, γεγονός που οδηγεί φυσικά στην άποψη ότι περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι σπατάλη χρημάτων. Μια παρόμοια άποψη είναι ότι η περισσότερη βοήθεια αποθαρρύνει τους Ουκρανούς από το να αποδεχθούν μια συμφωνία και απλώς παρατείνει μια περιττή δαπάνη.

Για το λόγο αυτό, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σιωπούν τελείως για τις δηλώσεις όπως του Κρίβονος και του Γκαγκίν, επειδή θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από ό,τι είναι σήμερα να διατηρήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς οι άνθρωποι θα τρομοκρατηθούν από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και την αδυναμία να κερδίσουν τον πόλεμο. Ο Γκαγκίν υπολογίζει 500.000 θανάτους από την ουκρανική πλευρά από το Φεβρουάριο του 2022 και σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, 75.500 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της αντεπίθεσης την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αυτά τα τρομακτικά στοιχεία, τα οποία θα είναι μόνο καταστροφικά χειρότερα μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2024, θα αποτελέσουν αναμφίβολα κεντρικό σημείο συζήτησης που θα χρησιμοποιήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι για να επικρίνουν τους Δημοκρατικούς. Σε αυτή τη συγκυρία, φαίνεται ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό αναπόφευκτα η στήριξη θα μειωθεί αργά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail