Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Galushchenko εξέφρασε την ανησυχία του για τον ουσιαστικό έλεγχο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά ουρανίου και τις πολυάριθμες συμβάσεις της με διεθνείς εταιρείες.
Αυτό, είπε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις δυτικές χώρες να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Η στρατηγική της Ουκρανίας περιλαμβάνει τόσο την εκτόπιση της Ρωσίας από αυτήν την αγορά όσο και την αύξηση της παραγωγής ουρανίου εντός των συνόρων της.
Επιπλέον, η Ουκρανία συνεργάζεται με διάφορους φορείς, ιδίως την CAMECO με έδρα τον Καναδά, για την επίτευξη αυτών των στόχων. Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, η Ουκρανία έστειλε στην CAMECO την αρχική της παρτίδα ουρανίου που εξήχθη στο East Mining and Processing Plant (EMPP) στην περιοχή Dnepropetrovsk, τη μοναδική ουκρανική εγκατάσταση που είναι αφιερωμένη στην εξόρυξη και την επεξεργασία αυτού του υλικού.
Ο όρκος της Ουκρανίας: Καταρρίψτε την αυτοκρατορία του ουρανίου της Ρωσίας
Το πρόσφατο σχέδιο της Ουκρανίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά ουρανίου είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο υπό το φως των ισχυρών εξαγωγών ουρανίου της Ρωσίας, παρά τη δυτική απομόνωση που προέρχεται από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Εμπορικά στοιχεία και ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η Ρωσία κατάφερε να πουλήσει πυρηνικά προϊόντα αξίας περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Αυτό συνέβη ενώ τα δυτικά έθνη επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύοντας κυρίως βασικά ρωσικά προϊόντα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η βότκα και το χαβιάρι λόγω της εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Συγκεκριμένα, ένας σημαντικός αριθμός από τις 30 χώρες που λειτουργούν πυρηνικά εργοστάσια, που περιλαμβάνουν περίπου 440 εγκαταστάσεις, βασίζεται σε ραδιενεργά υλικά που εισάγονται από την κρατική εταιρεία ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, και τις θυγατρικές της.
Η Rosatom, παγκόσμιος ηγέτης στον εμπλουτισμό ουρανίου, κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην παραγωγή ουρανίου και την κατασκευή καυσίμων, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή της για το 2022.
Σύμφωνα με τη Rosatom, οι θυγατρικές της εξήγαγαν αγαθά και υλικά που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια αξίας περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, αν και το Royal United Service Institute, μια δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο, υποστηρίζει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω των προκλήσεων στην παρακολούθηση τέτοιων εξαγωγών.
Δεν υπάρχουν κυρώσεις εδώ: Μέσα στις εξαγωγές ουρανίου της Ρωσίας
Η ανοχή των δυτικών χωρών στις εξαγωγές ουρανίου της Ρωσίας είναι πράγματι περίπλοκη, λόγω της δικής τους σημαντικής εξάρτησης από το ρωσικό ουράνιο. Το 2022, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εισήγαγαν ρωσικά προϊόντα πυρηνικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών καυσίμων, ενώσεων και εξαρτημάτων αντιδραστήρων, αξίας 720 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημείωσε αύξηση 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επικαλείται το Forum Energii.
Η Γαλλία ξεχωρίζει ως ο κορυφαίος εισαγωγέας «προϊόντων της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας», με εισαγωγές συνολικού ύψους 359 εκατομμυρίων ευρώ το 2022—μια εκπληκτική αύξηση 250% σε σύγκριση με το 2021. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκπληκτικά, συνεισέφεραν περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για ουράνιο εισαγωγές.
Η Ρωσία διατηρεί τη θέση της ως ο κύριος προμηθευτής εμπλουτισμένου ουρανίου στον κόσμο.
Mission Impossible: Η Ουκρανία θα αποτύχει τρομερά
Και έτσι, η φιλοδοξία της Ουκρανίας να αμφισβητήσει την πυρηνική κυριαρχία της Ρωσίας αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια. Τα δυτικά πυρηνικά μηχανήματα και αντιδραστήρες έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να λειτουργούν βέλτιστα με ρωσικό ουράνιο. Η τροποποίηση ή η γενική επισκευή αυτών των συστημάτων για την υποδοχή εναλλακτικών πηγών θα μπορούσε να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία πολλών ετών.
Επιπλέον, αμφισβητείται η σκοπιμότητα του σχεδίου της Ουκρανίας να μειώσει την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας. Οι δυτικοί σύμμαχοι μπορεί να μην επιτρέψουν εύκολα τις ουκρανικές εισαγωγές ουρανίου, και ακόμη κι αν το κάνουν, είναι αμφίβολο εάν η Ουκρανία μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους.
Η Ρωσία κατέχει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στα αποθέματα ουρανίου, ξεπερνώντας σημαντικά την Ουκρανία από αυτή την άποψη. Αυτή η διαφορά πόρων μεταφράζεται στην ανώτερη ικανότητα παραγωγής ουρανίου της Ρωσίας. Η Ρωσία διαθέτει επίσης προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης και επεξεργασίας ουρανίου και μια καλά εδραιωμένη βιομηχανική υποδομή, που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για την Ουκρανία για να καλυφθεί.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη οικονομία της Ρωσίας της προσφέρει μεγαλύτερους πόρους και ανθεκτικότητα στον τομέα παραγωγής ουρανίου, καθιστώντας την προσπάθεια της Ουκρανίας να αμφισβητήσει το πυρηνικό δυναμικό της Ρωσίας μια δύσκολη μάχη.
Το σχέδιο του Προέδρου Ζελένσκι να αμφισβητήσει την πυρηνική κυριαρχία της Ρωσίας φαίνεται μη πρακτικό και βασίζεται μόνο στη διαφημιστική εκστρατεία. Η υλοποίησή του εξαρτάται από τη δυτική βοήθεια, η οποία παραμένει αβέβαιη δεδομένης της υπάρχουσας δυναμικής και της δυτικής εξάρτησης από το ρωσικό ουράνιο. Ως έχει, η πιθανότητα να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο φαίνεται εξαιρετικά μικρή.