Το Κίεβο αναζητά περισσότερα χρήματα καθώς οι μάχες στραγγίζουν τα ταμεία και η ξένη βοήθεια μειώνεται

Η βοήθεια που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία εξαντλούσε πόρους σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP). Οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και δεν είναι πρόθυμες να δαπανήσουν σημαντικά περισσότερα σε άλλες χώρες. Παρά τα οικονομικά της ζητήματα και τις αυξανόμενες αντιδράσεις κατά της πολιτικής για την Ουκρανία, η Ουάσιγκτον αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας για την εμπόλεμη χώρα τις επόμενες εβδομάδες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι ΗΠΑ ενέκριναν περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία μόνο το 2022, και μέχρι το Μάιο του 2023, η συνολική δυτική υποστήριξη πλησίαζε τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τη σημαντική αυτή διεθνή βοήθεια, δεν μπόρεσε να βοηθήσει την Ουκρανία να αποφύγει μια οικονομική καταστροφή.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σκληρός, αλλά και ακριβός. Η αντεπίθεση με στόχο την εκδίωξη των Ρώσων κατακτητών από τη νότια περιοχή της έχει βαλτώσει. Αντιμέτωποι με έναν ακόμη χρόνο μαχών - και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 - οι οικονομικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο πιάνουν μετρητά για να διατηρήσουν τη λειτουργία της οικονομίας εν καιρώ πολέμου», ανέφερε η Wall Street Journal.

Το καθεστώς του Κιέβου σκέφτεται νέους τρόπους για να δημιουργήσει χρήματα καθώς τα ταμεία είναι άδεια λόγω της δαπανηρής αντεπίθεσης που εξάντλησε τα οικονομικά της χώρας, σκότωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και κατέστρεψε χιλιάδες στρατιωτικό εξοπλισμό που προμήθευσε το ΝΑΤΟ. Όλη αυτή η απώλεια είχε ως αποτέλεσμα πολύ μικρό κέρδος και αποτυχία να τρυπήσει την πρώτη από τις πολλές γραμμές άμυνας της Ρωσίας.

Το Κίεβο έχει ενημερωθεί πως η αδυναμία παροχής των χρημάτων θα αποδυναμώσει τον στρατό. «Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τα δημοσιονομικά της κενά, τότε δε θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική της προσπάθεια», προειδοποίησε στη Wall Street Journal ο Vitaliy Vavryshchuk, επικεφαλής του Τμήματος Μακροοικονομικής Έρευνας του Επενδυτικού Κεφαλαίου της Ουκρανίας (ICU).

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι η ICU ξεκινά ένα πρόγραμμα σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα για την εξ αποστάσεως πώληση ουκρανικών κρατικών ομολόγων σε ιδιώτες στο εξωτερικό, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, οι πιθανές επενδύσεις θα ήταν πιθανότατα μια πτώση στον κάδο που πρέπει να γεμίσει το Κίεβο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αφού η βοήθεια που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία εξαντλούσε τους πόρους της χώρας. Οι δαπάνες γίνονται σε μια περίοδο αναταράξεων στην οικονομία των ΗΠΑ και πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά κατά της αποστολής περισσότερης βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι νέα πακέτα για την Ουκρανία ανακοινώνονται σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες και πως αυτό το επίπεδο πρόσθετων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, ο Kirby δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ανακοινωθεί το επόμενο πακέτο ή τι θα περιλαμβάνει.

Η Ρωσία επισημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ παίζουν με τη φωτιά προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο τονίζει πως το να πλημμυρίσει η Ουκρανία με δυτικά όπλα θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όπως έδειξε ο Kirby, οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να επιβραδύνουν τις αποστολές όπλων παρά την αυξανόμενη αντιδημοφιλία της πολιτικής.

Επιπλέον, η προσωρινή αναστολή πληρωμών χρέους ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την MFS Investment Management, τη BlackRock και την Fidelity Investments αναμένεται να λήξει στα μέσα του 2024. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί τουλάχιστον 411 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια για την ανοικοδόμηση. Μέχρι τα μέσα του 2023, το εθνικό χρέος της Ουκρανίας είχε εκτιναχθεί σε περισσότερα από 162 δισεκατομμύρια δολάρια, πλησιάζοντας στο χείλος του να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, αρχίζουν να εμφανίζονται απογοητεύσεις αφού η Ουκρανία απορροφά όλη την προσοχή και τους πόρους από άλλα μεγάλα hotspots παγκοσμίως. Η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), Σίντι Μακέιν, τόνισε πως ο οργανισμός υποφέρει από έλλειψη χρημάτων, εν μέρει επειδή οι περισσότεροι πόροι πηγαίνουν στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία, καλώς ή κακώς, έχει απορροφήσει το οξυγόνο από το δωμάτιο. Και εγώ - καταλαβαίνουμε σίγουρα την ανάγκη να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν και άλλα hotspot στον κόσμο που είναι βαθιά και τόσο απελπισμένα όσο η Ουκρανία», είπε ο McCain.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπενθυμίζουμε στον κόσμο τη σημασία του να ρίξουμε μια ματιά σε όλο τον κόσμο», συνέχισε, προσθέτοντας πως ο οργανισμός έπρεπε ήδη να κάνει σημαντικές περικοπές στο Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αϊτή, την Ιορδανία, Παλαιστίνη, Νότιο Σουδάν, Σομαλία και Συρία.

Έχει επαναληφθεί ασταμάτητα ότι η Ουκρανία είναι μια οικονομική μαύρη τρύπα. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο συμβάλλει στη συρρίκνωση των κεφαλαίων του WFP και επηρεάζει τις δραστηριότητες σε άλλες χώρες δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε ο Kirby, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον, βραχυπρόθεσμα, δε θα τερματίσει την απερίσκεπτη πολιτική της.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail