Ο Μεντβέντεφ επισημαίνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων τεχνητών ιών

Yekaterina Shtukina/POOL/TASS
Freepen.gr - Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πιστεύει ότι ο κόσμος μπορεί να δει την εμφάνιση νέων ιών «όχι μόνο φυσικής αλλά και τεχνητής προέλευσης» μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίασης του προεδρείου του Προεδρικού Συμβουλίου Επιστήμης και Παιδείας, μεταδίδει το ΤΑΣΣ.

«Οι νέοι ιοί μπορεί να είναι όχι μόνο φυσικής, αλλά και τεχνητής προέλευσης», είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Τόνισε πως η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα κι υπενθύμισε επίσης τις ανησυχίες της Ρωσίας για τη βιοστρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στο μετασοβιετικό χώρο.

Ο Μεντβέντεφ τόνισε πως το Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει δεκάδες εξειδικευμένα βιοεργαστήρια και κέντρα σε όλο το μετασοβιετικό χώρο.

«Παρά τη ρητορική και τις διαβεβαιώσεις ότι όλη αυτή η δραστηριότητα είναι καθαρά επιστημονική ή στοχεύει στη διατήρηση της επιδημιολογικής ευημερίας του πληθυσμού, γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, για να το θέσω ήπια. Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αυτής της εχθρικής δραστηριότητας αποκτήθηκαν αποδείξεις», είπε ο Μεντβέντεφ.

Ζήτησε να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή σε αυτού του είδους τις εξωτερικές απειλές και να διασφαλιστεί η τεχνολογική ετοιμότητα της Ρωσίας για την εμφάνιση και εξάπλωση τυχόν νέων μολύνσεων.

«Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει την εκδοχή της για το πιο σημαντικό έργο καινοτομίας εθνικής σημασίας. Θα πρέπει να συνδεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο με τον κατάλογο των προεδρικών οδηγιών, καθώς και με την ιδέα που προτάθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα για την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη. Το έγγραφο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σχετικό και να λαμβάνει υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους και απειλές», είπε ο Μεντβέντεφ.

Υπενθύμισε πως ο Ρώσος πρόεδρος εξέδωσε οδηγίες για την ανάπτυξη αυτού του έργου το 2021. Ο Μεντβέντεφ είπε ότι το έργο προέβλεπε τη δημιουργία μιας ρωσικής ερευνητικής και τεχνολογικής πλατφόρμας, "η οποία θα επιτρέψει την άμεση απόκριση στην εμφάνιση και εξάπλωση νέων λοιμώξεων".

"Λέγονται πολλά για αυτό. Φαίνεται ότι η κατάσταση του Covid είναι ξεκάθαρη, αλλά μένει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Επομένως, αυτό το έργο και η συνέχισή του είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πολιτεία" είπε ο Μεντβέντεφ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail