Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Προκλητική ΕΕ: Η κίνηση της Ουκρανίας στον ΠΟΕ
Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και συγκεκριμένων κρατών μελών, ιδίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, εάν παραμελήσουν να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων προς την ΕΕ. Αυτοί οι περιορισμοί, που επιβλήθηκαν ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, περιλαμβάνουν τις εξαγωγές σιτηρών για την προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από την εισροή φθηνότερων ουκρανικών προϊόντων μετά την εισβολή της Ρωσίας και τον εμπορικό αποκλεισμό.
Οι περιορισμοί, αφού παρατάθηκαν μία φορά, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου. Ενώ υπάρχουν εικασίες ότι η ΕΕ μπορεί να τους αφήσει να λήξουν, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν εκφράσει προθέσεις να επιβάλουν ανεξάρτητες απαγορεύσεις εισαγωγών, οι οποίες ενδέχεται να παραβιάσουν τους κοινούς εμπορικούς κανονισμούς της ΕΕ. Η Ουκρανία υποστηρίζει πως αυτοί οι περιορισμοί αντιβαίνουν στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας που θεσπίστηκε το 2014.
«Με απόλυτο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς την Πολωνία, σε περίπτωση εισαγωγής οποιωνδήποτε απαγορεύσεων μετά τις [15 Σεπτεμβρίου], η Ουκρανία θα φέρει την υπόθεση κατά της Πολωνίας και της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», δήλωσε ο Taras Kachka, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει πως εάν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δε λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων που παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία, ενδέχεται να προσφύγει σε διαδικασίες διαιτησίας βάσει της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ ή να επιδιώξει επανόρθωση μέσω του ΠΟΕ.
Ο αντίκτυπος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στην παραγωγή σιτηρών
Η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κατοχή ορισμένων περιοχών είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας. Επιπλέον, η ανάκληση των αδειών εξαγωγής μέσω θαλάσσης έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των διαδρόμων εξαγωγών που υποστηρίζονται από την ΕΕ να χειρίζονται αποτελεσματικά την κατάσταση.
Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski πρότεινε την παράταση των περιορισμών μέχρι το τέλος του έτους για να αποφευχθεί μια κρίση στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής. Ωστόσο, αυτή η πρόταση έτυχε εξέτασης.
Η απόφαση να περιοριστούν οι εισαγωγές στις πέντε χώρες και να χορηγηθεί πακέτο βοήθειας 100 εκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο δέχτηκε κριτική για πιθανή υπονόμευση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Η Ουκρανία αντικρούει αυτά τα επιχειρήματα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την επέκταση των περιορισμών στις εισαγωγές. Υπογραμμίζει την εποικοδομητική συνεργασία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα γειτονικά κράτη μέλη για την ενίσχυση της διαμετακόμισης εμπορευμάτων, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή τους για συλλογική επίλυση του ζητήματος.
Ουκρανία εναντίον Ρωσίας: Διαμάχη του ΠΟΕ στο παρελθόν
Η πρόσφατη κίνηση της Ουκρανίας να λάβει ενδεχομένως νομικά μέτρα κατά της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) απηχεί ένα ιστορικό προηγούμενο. Η Ουκρανία εμπλέκεται σε δικαστική διαμάχη με τη Ρωσία στον ΠΟΕ, εστιάζοντας στην άρνηση της Ρωσίας να εισάγει ουκρανικό σιδηροδρομικό εξοπλισμό, μια κρίσιμη πηγή εσόδων για την Ουκρανία.
Αυτή η διαφωνία προέκυψε το 2015 όταν η Ρωσία ανέστειλε τα πιστοποιητικά αξιολόγησης συμμόρφωσης για τον ουκρανικό σιδηροδρομικό εξοπλισμό, επιβάλλοντας ουσιαστικά απαγόρευση εισαγωγής, όπως ισχυρίστηκε η Ουκρανία στην καταγγελία της στον ΠΟΕ. Ωστόσο, μια ομάδα τριών δικαστών του ΠΟΕ αποφάνθηκε υπέρ της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν είχε αποδείξει πειστικά τη συστηματική παρεμπόδιση των εισαγωγών σιδηροδρομικών προϊόντων της από τη Ρωσία.
Το 2011, οι ατμομηχανές, το τροχαίο υλικό και ο σιδηροδρομικός εξοπλισμός αποτελούσαν τις πιο πολύτιμες εξαγωγές της Ουκρανίας στη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγικές πωλήσεις. Ωστόσο, η αξία τους έπεσε κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια, με μέσο όρο λιγότερο από 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια.
Η επιτροπή του ΠΟΕ αναγνώρισε πως η κατάσταση ασφαλείας ήταν επισφαλής και ότι οι Ρώσοι επιθεωρητές που στάλθηκαν για να επαληθεύσουν τη συμμόρφωση των ουκρανικών εξαγωγών με τα ρωσικά πρότυπα θα ήταν σε κίνδυνο στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η Ρωσία δικαιώθηκε που δεν τους έστειλε.
Δεδομένου αυτού του ιστορικού φόντου, οι προοπτικές της Ουκρανίας στην παρούσα κατάσταση παραμένουν αβέβαιες, με τα προηγούμενα αποτελέσματα να υποδηλώνουν προκλήσεις για την επίτευξη ευνοϊκής επίλυσης.
Η πρόσφατη νομική κίνηση της Ουκρανίας κατά της ΕΕ στον ΠΟΕ απηχεί μια προηγούμενη μάχη με τη Ρωσία για το σιδηροδρομικό εξοπλισμό. Το 2018, η Ουκρανία έχασε αυτόν τον αγώνα, όπως θα χάσει και αυτή τη φορά. Ενώ η Ουκρανία υποστηρίζει την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές, το ιστορικό της επιτροπής του ΠΟΕ είναι ξεκάθαρο. Η επιτροπή θεώρησε έγκυρες τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Καθώς η Ουκρανία οδεύει σε αυτήν την αναμέτρηση του ΠΟΕ, η ιστορία δείχνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια άλλη δύσκολη μάχη.