Οι εντάσεις αυξάνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική

Freepen.gr -
Στρατιωτικές ενέργειες, απειλές για την ασφάλεια και πολιτικές αλλαγές οδηγούν σε περισσότερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αναφέρει σε άρθρο του το southfront.press.

Η Συρία παραμένει το πιο θερμό σημείο στη Μέση Ανατολή. Η σύγκρουση της χώρας με το Ισραήλ απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Στις 28 Αυγούστου, μια σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου στη βόρεια περιοχή της χώρας.

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης στη Συρία δήλωσε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από τέσσερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Από τα χτυπήματα προκλήθηκαν ζημιές στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου. Όλες οι πτήσεις ανακατευθύνθηκαν προσωρινά προς Λατάκια και Δαμασκό. Ωστόσο, δεν υπήρξαν θύματα.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Hadath ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι οι επιδρομές είχαν στόχο αποθήκες όπλων που ανήκουν σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η ζημιά αποκαταστάθηκε και το βασικό αεροδρόμιο άρχισε να λειτουργεί ξανά δύο ημέρες μετά την ισραηλινή επίθεση, στις 30 Αυγούστου.

Οι ισραηλινές απειλές οδήγησαν επίσης σε εντάσεις με τις παλαιστινιακές ένοπλες φατρίες και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αναφορές από τις αρχές αυτού του μήνα ανέφεραν πως το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συμφώνησε να επαναλάβει τις δολοφονίες Παλαιστινίων ηγετών ως απάντηση στην αύξηση των θανατηφόρων επιθέσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε απάντηση σε αυτήν την απειλή, ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι, δήλωσε στις 25 Αυγούστου ότι οποιαδήποτε στοχευμένη ισραηλινή δολοφονία θα πυροδοτούσε έναν «περιφερειακό πόλεμο».

Αργότερα, στις 28 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιαδήποτε δολοφονία σε λιβανικό έδαφος, δεσμευόμενος πως η απάντηση θα είναι «σκληρή».

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αναταραχές στην Αφρική. Στις 25 Αυγούστου, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία του Στρατάρχη Χαλίφα Μπελκασίμ Χάφταρ, εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον «ξένων ένοπλων ομάδων» κοντά στα σύνορα με το Τσαντ.

Ο υποστράτηγος Ahmad Mismari, εκπρόσωπος του LNA, δήλωσε ότι ο στρατός «δε θα επιτρέπει πλέον σε ένοπλες ομάδες ή φατρίες να χρησιμοποιούν το λιβυκό έδαφος για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον γειτονικών χωρών».

Ο κύριος στόχος της επιχείρησης είναι η ομάδα Chadian Front for Change and Concord (FACT), η οποία πρόσφατα εγκατέλειψε την κατάπαυση του πυρός στη χώρα καταγωγής της και ενίσχυσε τις δραστηριότητές της στη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησής του, ο LNA απέλασε μέλη της αντιπολίτευσης του Τσαντ και τις οικογένειές τους από ένα ημιτελές συγκρότημα κατοικιών στο απομακρυσμένο φυλάκιο του Umm al-Araneb, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με το Τσαντ.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη πολιτική αλλαγή έλαβε χώρα στην Αφρική. Μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματικών στη Γκαμπόν κατέλαβε τη χώρα της Κεντρικής Αφρικής στις 30 Αυγούστου, ανατρέποντας την κυβέρνηση του προέδρου Αλί Μπόνγκο.

Δώδεκα αξιωματικοί ανακοίνωσαν την ανάληψη της εξουσίας μέσω του εθνικού τηλεοπτικού καναλιού Γκαμπόν 24, λίγες στιγμές αφότου η εκλογική επιτροπή του έθνους ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπόνγκο κέρδισε μια τρίτη θητεία.

Η ομάδα είπε πως τα αποτελέσματα των εκλογών ακυρώθηκαν, όλοι οι κρατικοί θεσμοί διαλύθηκαν και όλα τα σύνορα έκλεισαν μέχρι νεωτέρας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες αλλαγές που περνά ο κόσμος. Αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες συγκρούσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail