Ληστές στο φως της ημέρας: Οι Αμερικανοί αρπάζουν το ιρανικό πετρέλαιο και καμαρώνουν

Σε ένα κλασικό παράδειγμα ληστείας στη διάρκεια της  ημέρας, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ξεφόρτωσε αυτή την εβδομάδα ένα δεξαμενόπλοιο κλεμμένου ιρανικού πετρελαίου αξίας περίπου 56 εκατομμυρίων δολαρίων από το λιμάνι του Τέξας, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις από το Ιράν. 

Του Syed Zafar Mehdi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Για μήνες, οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου είχαν αντισταθεί στον πειρασμό να αγγίξουν το δεξαμενόπλοιο των 800.000 βαρελιών υπό τον φόβο των ιρανικών αντιποίνων στα ύδατα του Περσικού Κόλπου.

Αλλά το Σάββατο, καθώς το Ιράν τιμούσε την 70ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε σχεδιαστεί από τη CIA εναντίον του τότε πρωθυπουργού του Ιράν, Mohammad Mosaddeq, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μετέφερε δυναμικά το πετρέλαιο σε άλλο τάνκερ.

Ήταν μια ακόμη θρασύδειλη επίδειξη του πώς λειτουργεί η «τάξη βασισμένη σε κανόνες» που καθορίζεται από τις ΗΠΑ - μέσω ληστείας και κατάφωρης παραβίασης των διεθνών ναυτιλιακών νόμων.

Το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan με σημαία των Νήσων Μάρσαλ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κατασχέθηκε παράνομα από την Ουάσιγκτον τον Απρίλιο υπό το πρόσχημα της «επιβολής κυρώσεων» και οδηγήθηκε προς το λιμάνι του Τέξας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP, τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων το Σάββατο έδειξαν τη μεταφορά του φορτίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο με το όνομα MR Euphrates μετά από τετράμηνη αναποφασιστικότητα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ήρθε λίγες μέρες αφότου μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών και εκπροσώπων της Βουλής, κατόπιν εντολής του ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον, άρχισαν να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν να ξεφορτώσει το δεξαμενόπλοιο, χωρίς να λάβουν υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις.

Οι γερουσιαστές Joni Ernst, Richard Blumenthal και ορισμένα άλλα ακροδεξιά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ σε επιστολή τους είπαν στον Μπάιντεν πως οι κυρώσεις θα καταστούν αναποτελεσματικές εάν οι αμερικανικές εταιρείες συνεχίσουν να ανησυχούν για τα αντίποινα του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι το Ιράν και οι καθορισμένες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν την κυβέρνησή μας να πραγματοποιήσει νόμιμες επιχειρήσεις επιβολής του νόμου», ανέφερε η επιστολή.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί καταφεύγουν σε τόσο ανόητο τυχοδιωκτισμό, κλέβοντας πετρέλαιο και κομπάζοντας κατάφορα γι' αυτό. Η πεμπτουσία της ληστείας των ΗΠΑ έχουν εμφανιστεί σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, Αμερικανοί κατέλαβαν ένα ρωσικό πλοίο, το Pegas, που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στις ακτές της Καρύστου κοντά στην Ελλάδα για να στείλουν το φορτίο πετρελαίου στις ΗΠΑ, αλλά το ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την κίνηση, αρνούμενος να υποκύψει στην πίεση του ηγεμόνα.

Το Φεβρουάριο του 2021, Αμερικανοί κατέλαβαν ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών της πόλης Fujairah των Εμιράτων και πούλησαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου που κατασχέθηκαν από αυτό για 110 εκατομμύρια δολάρια ή 55 δολάρια το βαρέλι.

Οι απόπειρες πειρατείας πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έχουν επίσης λάβει ιλιγγιώδη ρυθμό τα τελευταία χρόνια, αλλά η επαγρύπνηση των ιρανικών ναυτικών δυνάμεων απέτρεψε τις απόπειρες κλοπής.

Οι Αμερικανοί κλέβουν επίσης τακτικά συριακό πετρέλαιο τα τελευταία χρόνια υπό το πρόσχημα των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην αραβική χώρα. Τον Αύγουστο του 2022, το συριακό υπουργείο πετρελαίου κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους μισθοφόρους τους πως έκλεβαν 66.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Το Μάρτιο του 2023, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA ανέφερε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να κλέβουν συριακό πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές al-Jazeera στη βορειοανατολική Συρία, αναφερόμενο σε μια συνοδεία 148 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων 80 βιτιοφόρων, που έκλεβαν αργό πετρέλαιο και το μετέφερεαν στις βάσεις των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ.

Πριν από την εκφόρτωση του ιρανικού πετρελαίου στο Τέξας το Σάββατο, οι Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για σοβαρές συνέπειες, οι οποίες απέτρεψαν τις αμερικανικές εταιρείες να προχωρήσουν για τέσσερις μήνες.

Σε άρθρο της τον περασμένο μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες ήταν «απρόθυμες» να εκφορτώσουν το φορτίο κλεμμένου ιρανικού πετρελαίου καθώς «ανησυχούν υπερβολικά για τα αντίποινα του Ιράν».

«Οι εταιρείες με οποιαδήποτε έκθεση στον Περσικό Κόλπο κυριολεκτικά φοβούνται να το κάνουν», ανέφερε η δημοσίευση που επικαλέστηκε τότε στέλεχος της ενεργειακής εταιρείας με έδρα το Χιούστον, προσθέτοντας ότι φοβούνταν πως «οι Ιρανοί θα προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον τους».

Ακολούθησε μια αυστηρή προειδοποίηση από τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού του IRGC, Alireza Tangsiri, ο οποίος υποστήριξε ότι η εποχή του "χτυπώ και τρέχω" είχε τελειώσει και τώρα οι Ιρανοί μπορούν να αντεπιτεθούν.

«Δηλώνουμε πως θεωρούμε υπεύθυνη κάθε εταιρεία πετρελαίου που επιδιώκει να εκφορτώσει το αργό μας από το πλοίο και θεωρούμε επίσης υπεύθυνη την Αμερική», είπε.

«Η εποχή του χτυπήματος και του τρεξίματος έχει τελειώσει, και αν χτυπήσουν, θα πρέπει να περιμένουν να χτυπηθούν πίσω».

Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει το Ιράν στο τελευταίο περιστατικό αμερικανικής κακοποίησης, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές - θα είναι μια τυπική ιρανική απάντηση, απροσδόκητη, απροειδοποίητη και σταθερή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail