Ο ουκρανικός άνθρακας εισέρχεται στην ΕΕ. Αλλά αυτό δίνει απροσδόκητη ικανοποίηση στον Πούτιν

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα τα δυτικά έθνη να επιβάλουν μια σειρά κυρώσεων με στόχο να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, δεν έχουν πάρει όλες οι χώρες πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση. Η Τουρκία απροσδόκητα έπαιξε ρόλο βοηθώντας τη Ρωσία να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις. Αυτή η ουδετερότητα ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με μια εκπληκτική εξέλιξη, δηλαδή την είσοδο ουκρανικού άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Τουρκίας.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr 

Ο ουκρανικός άνθρακας που εισέρχεται στην Τουρκία

Τα στοιχεία των ρωσικών τελωνείων, που αναλύθηκαν από το Reuters, αποκαλύπτουν ότι άνθρακας αξίας περίπου 14,3 εκατομμυρίων δολαρίων, που εξήχθη από περιοχές της Ουκρανίας υπό ρωσική κατοχή, μεταφέρθηκε στην Τουρκία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου. Αυτή η αποκάλυψη δείχνει πως η Τουρκία παρέμεινε ανοιχτή στη λήψη αποστολών άνθρακα από περίπου 10 παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις προσαρτημένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης περιόδου. Τρεις από αυτούς τους παραγωγούς, όπως αναφέρονται στα τελωνειακά αρχεία, επιβεβαίωσαν τις εξαγωγές τους άνθρακα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα και περιόρισαν το εμπόριο με τη Ρωσία και τις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, η Τουρκία επέλεξε να διατηρήσει την ουδετερότητά της καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Αντί να συμμετάσχει στην οικονομική αντίδραση κατά του Κρεμλίνου, η Τουρκία γνώρισε μια άνοδο του εμπορίου, χάρη στην στροφή της Ρωσίας προς εναλλακτικές αγορές εξαγωγών και εισαγωγών. 

Η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τον άνθρακα

Τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία έχει γίνει ο πρωταρχικός προορισμός για τον άνθρακα που προέρχεται από τις προσαρτημένες στη Ρωσία ουκρανικές περιοχές. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια τάση που παραμένει παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για μείωση των εκπομπών. Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία παρήγαγε 31,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενο άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση περίπου 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι πωλητές άνθρακα που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις αποστολές είναι καταχωρημένες οντότητες τόσο στη Ρωσία όσο και στα προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη. Αυτή η εμπορική δραστηριότητα εν μέσω μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης υπογραμμίζει την ικανότητα των οικονομικών συμφερόντων να υπερβαίνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Ευρύτερη εταιρική σχέση Τουρκίας και Ρωσίας

Αυτό το πρόσφατο εμπόριο άνθρακα δεν είναι η πρώτη περίπτωση της στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας και Ρωσίας. Τα δύο έθνη προσπάθησαν στο παρελθόν να δημιουργήσουν ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία, με στόχο να τοποθετήσουν την Τουρκία ως τον κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αυτή η πρωτοβουλία, που πρότεινε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ως στόχο να επαναδρομολογήσει τις διελεύσεις φυσικού αερίου μακριά από τους κατεστραμμένους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτός ο κόμβος φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να καθορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου, να αποτρέψει την πολιτικοποίηση της ενέργειας και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα διανομής. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει αυτή την ιδέα, οραματιζόμενος η ΕΕ να αγοράζει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας.

Ανησυχίες των ΗΠΑ και Ενεργειακή Διαφοροποίηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ρόλο της Τουρκίας στη διευκόλυνση των ενεργειακών στόχων της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον παροτρύνει τους συμμάχους της να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν γίνει σημαντικός προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, το υψηλό κόστος που συνδέεται με τους μεσάζοντες παραμένει πρόκληση. Η πιθανή επέκταση των αγωγών της Ρωσίας στην Τουρκία για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει εγείρει ανησυχίες για τις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να απειλήσει τα οικονομικά τους συμφέροντα στην ενεργειακή βιομηχανία. Η Ουάσιγκτον έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις LNG για εξαγωγή και είναι επιφυλακτική μήπως η Τουρκία γίνει κόμβος φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να υπονομεύσει τις επενδύσεις και τις πωλήσεις της που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η ακλόνητη ουδετερότητα της Τουρκίας σε όλη τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας την έχει τοποθετήσει ως στρατηγικό εταίρο για τη Μόσχα. Ενώ τα δυτικά έθνη επιβάλλουν κυρώσεις, η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία συνεχίζει να αποφέρει οικονομικούς καρπούς. Η ροή ουκρανικού άνθρακα στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας υπογραμμίζει πώς αυτή η ουδέτερη στάση μεταφράζεται σε οικονομικές ευκαιρίες για τη Ρωσία, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail