Οι ρουκέτες απεμπλουτισμένου ουρανίου θα μετατρέψουν την Ουκρανία σε ραδιενεργό χώρο ταφής. Η Δύση δε νοιάζεται

Φωτογραφία: Youtube

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, τα τανκς θα φτάσουν στην Ουκρανία σύντομα.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα τοξικό βαρύ μέταλλο. Αυτό το μέταλλο είναι εξίσου τοξικό με το φυσικό ουράνιο, αλλά έχει μικρότερη τοξικότητα στην ακτινοβολία.

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει υψηλή στερεότητα διπλάσια από αυτή του μολύβδου. Λόγω αυτής της ιδιότητας, το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται ως έρμα σε πλοία και αεροσκάφη. Χρησιμοποιείται επίσης στην αμυντική βιομηχανία για να αυξήσει τη δύναμη της θωράκισης. Χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή πυρήνων πυρομαχικών που διαπερνούν θωράκιση. Τέτοια βλήματα είναι ικανά να διαπεράσουν θωράκιση. Όταν εκραγούν, απελευθερώνεται σκόνη οξειδίου του ουρανίου.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, η τοπική μόλυνση του εδάφους με μικρά σωματίδια απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν αποτελεί σημαντικό ραδιολογικό κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Επιδράσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR) δε βρήκε επίσης σημαντικές ανωμαλίες που να σχετίζονται με την έκθεση σε ακτινοβολία απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ωστόσο, ο ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για τη χρήση πυρομαχικών ουρανίου.

Την ίδια στιγμή, ειδικοί σε πολλές χώρες έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως οι ρουκέτες απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Μια έρευνα που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Ραδιοβιολογίας του Στρατού των ΗΠΑ είπε ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο θα μπορούσε να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη στο DNA.

Ο Διεθνής Συνασπισμός για την Απαγόρευση Όπλων Ουρανίου (ICBUW) λέει πως οι εκρήξεις οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στέλνουν σύννεφα ραδιενεργού σκόνης στον αέρα. Αυτή η σκόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ανθρώπινο σώμα: καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές ανάπτυξης εμβρύων και διάφορες μεταλλάξεις.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου στον Περσικό Κόλπο, κατά την εισβολή στο Ιράκ και την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Πολλοί βετεράνοι του αμερικανικού στρατού υπέφεραν στη συνέχεια από προβλήματα υγείας που αποδόθηκαν στην έκθεση σε πυρομαχικά ουρανίου.

Το ποσοστό των ογκολογικών ασθενειών αυξήθηκε επίσης απότομα στις περιοχές όπου είχαν χρησιμοποιηθεί τέτοιες οβίδες κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Η Σερβία κατέλαβε την πρώτη θέση στον αριθμό των καρκινικών ασθενειών στην Ευρώπη. Περίπου 30.000 χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν από καρκίνο τα πρώτα δέκα χρόνια από τον βομβαρδισμό της δημοκρατίας. Έως και 18.000 από αυτούς τους ασθενείς πέθαναν. Πολλοί χαρακτήρισαν το φαινόμενο στη Σερβία επιδημία καρκίνου.

Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που έχουν οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στις ένοπλες δυνάμεις τους. Τα Υπουργεία Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας αποκαλούν το απεμπλουτισμένο ουράνιο ως τυπικό συστατικό πυρομαχικών διάτρησης θωράκισης, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες και δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα.

Τον Απρίλιο, ο James Heappey, υπουργός Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε πως το Λονδίνο είχε στείλει στο Κίεβο χιλιάδες οβίδες για τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η βρετανική πλευρά δεν παρακολουθεί τη χρήση αυτών των οβίδων ούτε έχει καμία υποχρέωση να εξαλείψει τις συνέπειες της χρήσης τους μετά το τέλος της σύγκρουσης, πρόσθεσε ο Heappey.

Η ρωσική πρεσβεία στη Μεγάλη Βρετανία ανέφερε τότε ότι οι δυτικές χώρες ήθελαν να μετατρέψουν την Ουκρανία όχι μόνο σε στρατιωτικό χώρο εκπαίδευσης αλλά και σε ραδιενεργό ταφικό χώρο. Η ρωσική πρεσβεία σημείωσε επίσης πως το Λονδίνο προσπαθεί να απαλλαγεί από την ευθύνη για τη χρήση οβίδων ουρανίου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

«Χωρίς υπερβολή, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες ρουκέτες που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη», είπε ο Πούτιν.

Η Κίνα σχολίασε επίσης τη μεταφορά βρετανικών οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία.

«Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να προσπαθήσουν να εκτονώσουν την τεταμένη κατάσταση, αντί να ρίξουν λάδι στη φωτιά, θα πρέπει να προωθήσουν μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση, αντί να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στα τέλη Απριλίου.

Το Μάιο, ο Νικολάι Πατρούσεφ , ο επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε την καταστροφή οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ραδιενεργού νέφους. Σύμφωνα με τον Patrushev, αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας καταγράφηκε στην Πολωνία.

Η Ρωσία αντιδρά στην απόφαση των ΗΠΑ

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο «πολύ άσχημα νέα».

"Η χρήση αυτών των οβίδων είχε πολύ, πολύ θλιβερές συνέπειες που τεκμηρίωσαν ακόμη και διεθνείς οργανισμοί... Οι μελλοντικές γενιές ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή ή ζούσαν στις περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα όπλα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνέπειες", είπε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε πως η ευθύνη για τις συνέπειες της χρήσης οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», πρόσθεσε.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία είναι μια εγκληματική ενέργεια που θα οδηγήσει μόνο σε κλιμάκωση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

"Αυτό δεν είναι απλώς ένα βήμα προς την κλιμάκωση, αλλά μια αντανάκλαση της εξωφρενικής περιφρόνησης της Ουάσιγκτον για τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τη χρήση αυτού του είδους πυρομαχικών σε μια ζώνη μάχης... Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, μια εγκληματική ενέργεια, δεν μπορώ να δώσω άλλη αξιολόγηση σε αυτό», είπε ο Ριάμπκοφ.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου για οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου που δεν αποτελούν απειλή ραδιενέργειας.

«Έχουν γράψει τόσες φορές για την τοξικότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, τον κίνδυνο της ραδιενεργής σκόνης για το ανθρώπινο σώμα, για τη μόλυνση του εδάφους με ραδιονουκλεΐδια και τις συνέπειές του», έγραψε η διπλωμάτης στο κανάλι της στο Telegram.

«Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, κυρίως ο ιταλικός στρατός, αγνοώντας τις συνέπειες, το δοκίμασαν μόνοι τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Από 7.500 άτομα που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες και ακτινοβολία, 372 πέθαναν. Επιπλέον, πέθαναν από επώδυνες επιπλοκές καρκίνου: δυσλειτουργία νεφρών, καρκίνος στους πνεύμονες, καρκίνος των οστών, καρκίνος του οισοφάγου, εκφυλιστική ανάπτυξη του δέρματος, λέμφωμα Hodgkin, λευχαιμία», πρόσθεσε η Zakharova.

Ο Σέρβος δικηγόρος Δρ. Srđan Aleksić, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα εκείνων που υπέφεραν από τη χρήση κελυφών απεμπλουτισμένου ουρανίου, είπε ότι υπήρχε επιδημία καρκίνου στη Σερβία.

"Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το επίπεδο ραδιενέργειας στη Σερβία είναι υψηλότερο από αυτό στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Αυτό το ουράνιο θα παραμείνει στη Σερβία για πάντα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες μας θα αρρωσταίνουν όλο και περισσότερο", δήλωσε ο δικηγόρος σε συνέντευξή του στο RT .

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πιστεύει πως υποτίθεται ότι έχουν ανοσία στο απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το ΝΑΤΟ αρνείται να φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση τους.

"Το αμφισβητούμε αυτό, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ΝΑΤΟ πρέπει να λογοδοτήσει για τα θύματα αμάχων, για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να αρρωσταίνουν λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής", είπε ο δικηγόρος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail