Ερντογάν: Πρόθυμος όμηρος στο αντιδυτικό δόγμα του Πούτιν

προεδρία της Τουρκίας
Τι έφερε τους προέδρους Τουρκίας και Ρωσίας σε μια συμμαχία χωρίς όνομα; Ο γεωπολιτικός τους οπορτουνισμός ήταν μέρος της, αλλά κυρίως ήταν το εγγενές ιδεολογικό μίσος του δυτικού πολιτισμού που έκανε τελικά τον Τούρκο πρόεδρο χρήσιμο εργαλείο στην απερίσκεπτη εκστρατεία του Ρώσου προέδρου να βλάψει τα συμφέροντα της Δύσης.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξόδεψε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των Τούρκων φορολογούμενων για να αγοράσει τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους εδάφους-αέρος S-400, μόνο για να τους κρατήσει αποσυσκευασμένους σε κάποια άγνωστη στρατιωτική αποθήκη, από φόβο πως εάν ενεργοποιούσε το σύστημα θα επέφερε περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ πέρα ​​από την κίνηση της Ουάσιγκτον να εκδιώξει την Τουρκία από το πολυεθνικό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Δεδομένου ότι η οικονομία της Τουρκίας διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κατάδυση, ο Ερντογάν χρειάζεται ευρωπαϊκά δάνεια και επενδυτές.

Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει πολλά θέλω. Θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Θέλει η ΕΕ να καταργήσει τις απαιτήσεις βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, μια επίπονη διαδικασία που περιλαμβάνει επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Και τώρα που η Τουρκία έχει στερηθεί τα F-35 και η αεροπορία της χάνει μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός της, θέλει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την πώληση αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία.

Τι να κάνει; Ο Ερντογάν έχει καταφύγει στο παλιό του τέχνασμα να εξαπολύσει μια επίθεση με γοητεία φάρσας, ελπίζοντας να εξαπατήσει, για άλλη μια φορά, μερικά αφελή δυτικά μυαλά. Πολύ λίγο, πολύ αργά. Χορεύει στη ρωσική τροχιά υπό τους ήχους του Πούτιν εδώ και αρκετά χρόνια, ώστε, σαν μικρός μαφιόζος, να του υπενθυμίζει πως «άπαξ και μπεις μέσα, δεν μπορείς να βγεις».

Ο Ερντογάν φιλοξένησε πρόσφατα τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, στην Κωνσταντινούπολη και είπε στον Zelensky ότι η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν εκβίασε το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Ερντογάν διόρισε μια νέα ομάδα για τη διαχείριση της ταραγμένης οικονομίας του και υποσχέθηκε να επιστρέψει στις φιλικές προς την αγορά πολιτικές. Προσκάλεσε δυτικούς τραπεζίτες και επενδυτές. Ο Πούτιν παρακολούθησε. Και παρακολουθούσε.

Μέχρι που μια μέρα του Αυγούστου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τις εγκαταστάσεις της ουκρανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών και κινητήρων Motor Sich, μιας εταιρείας στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία αλλά και την Ουκρανία. Η Μόσχα έστελνε μήνυμα όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και στην Άγκυρα. Η Motor Sich έχει στρατηγικούς δεσμούς με την τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία και παρέχει στην Τουρκία κινητήρες για τα ελικόπτερα, τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ένοπλα μαχητικά drones της.

Τρεις ημέρες μετά το χτύπημα, τουλάχιστον έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, πιθανότατα από ρωσικούς πυραύλους, σε συγκρούσεις με Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ.

«Θεωρούμε τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ως ρωσική προειδοποίηση που αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας για μερικές τουρκικές πρωτοβουλίες», δήλωσε στην Gatestone ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υποψιαζόμαστε ότι η ρωσική ανοχή προς το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) μπορεί να ενέπνευσε αυτή την επίθεση... Ένας τρόπος να λέει ο Πούτιν, «Ει, συμπεριφέρσου αλλιώς...»».

Οχι αρκετό; Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση στα τουρκικά στρατεύματα, στη Μαύρη Θάλασσα, ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές και έγινε ρεσάλτο σε τουρκικό φορτηγό πλοίο που η Ρωσία ισχυρίστηκε πως κατευθυνόταν προς την Ουκρανία. «Για να επιθεωρηθεί το φορτηγό πλοίο χύδην φορτίοθ, ένα ελικόπτερο Ka-29 με μια ομάδα Ρώσων στρατιωτικών απονηώθηκε από το περιπολικό πλοίο Vasily Bykov», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

"Αυτό το είδος επιθετικότητας που ασκείται τόσο κοντά στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει ελεγχθεί και δε σέβεται τα συνολικά δικαιώματα της Τουρκίας", δήλωσε στο Reuters ο Γιορούκ Ισίκ, γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη στην εταιρεία συμβούλων Bosphorus Observer.

Αυτό, προς το παρόν, θα αρκούσε για να κρατήσει το πλοίο του Ερντογάν αγκυροβολημένο στο Ρωσικό κόλπο. Για άλλη μια φορά, οι δυτικοί αισιόδοξοι παρερμηνεύουν τον Ερντογάν νομίζοντας ότι «αναθερμαίνει τις σφοδρές σχέσεις με τη Δύση».

Απλώς χρειάζεται δυτικά χρήματα, λίγα χτυπήματα στον ώμο και νομιμότητα για τη σουλτανία του.

Καθώς ορισμένοι Δυτικοί τείνουν να πιστεύουν πως ο Ερντογάν «αναζωπυρώνει τις σφοδρές σχέσεις με τη Δύση», οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η Τουρκία έχει γίνει κόμβος για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός «στόλου φάντασμα» για ρωσικό πετρέλαιο και της προσέγγισης λιμανιών για ρωσικά πλοία που μεταφέρουν όπλα και προϊόντα υπό κυρώσεις, ανέφερε η Wall Street Journal στις 18 Αυγούστου.

Η τουρκική εταιρεία Beks Ship Management, που εκμεταλλεύεται δεκάδες γηρασμένα πετρελαιοφόρα, συμμετέχει σε έναν «στόλο φάντασμα» εκατοντάδων πλοίων που βοηθούν τη Ρωσία να αποστέλλει το πετρέλαιο της παρά τις δυτικές κυρώσεις, ανέφερε η WSJ.

Ένας ελέφαντας βαμμένος σε ρίγες δεν τον κάνει ζέβρα. Ο Ερντογάν ποτέ δεν έκρυψε την αντιδυτική ιδεολογία του, ούτε τα βάθη της.

Ο Ερντογάν προέρχεται από τις τάξεις του μαχητικού πολιτικού ισλαμισμού της Τουρκίας που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 υπό την ηγεσία του ιδεολόγου Νετζμετίν Ερμπακάν, του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας και μέντορα του Ερντογάν. Στη ρητορική του Ερμπακάν , η καθολική πολιτική αφορά απλώς έναν αγώνα μεταξύ των δικαίων (Ισλάμ) και ενός συνασπισμού Σιωνιστών και ρατσιστών ιμπεριαλιστών -- όλα τα άλλα είναι απλώς λεπτομέρειες. Στη σκέψη του, οι Σιωνιστές υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ προκειμένου «να λιώσουν οι Τούρκοι μουσουλμάνοι σε μια κατσαρόλα Χριστιανισμού».

Σε μια ομιλία του το 2016, ο Ερντογάν μίλησε για τις ευρωπαϊκές χώρες: «Αυτοί δεν είναι μόνο οι εχθροί μας... Πίσω τους κρύβονται σχέδια και συνωμοσίες και άλλες δυνάμεις». Επίσης το 2016 είπε ότι η τζιχάντ δεν είναι ποτέ τρομοκρατία. «Είναι ανάσταση... Είναι να δίνεις ζωή, να χτίζεις... Είναι να πολεμάς τους εχθρούς του Ισλάμ».

Το 2020, ο Ερντογάν είπε πως ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «χρειάζεται κάποιου είδους ψυχική θεραπεία» επειδή ο Μακρόν υποσχέθηκε να πατάξει τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό στη Γαλλία, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας Σαμουέλ Πάτι .

Επίσης το 2020, ο Ερντογάν ευχήθηκε «ο αλάχ να δώσει σε αυτό το έθνος πολλές ακόμη ευτυχισμένες κατακτήσεις» σε μια γιορτή όπου απήγγειλε από το κοράνι, έναν χαιρετισμό στην οθωμανική εισβολή στα χριστιανικά εδάφη. Στους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε: «Είστε φασίστες με την πραγματική έννοια του κόσμου. Είστε όντως ο κρίκος της ναζιστικής αλυσίδας». Στην Ολλανδία, το 2020, αναβίωσε την ατάκα του πριν από τρία χρόνια: «Είστε υπολείμματα των Ναζί και φασίστες».

Είναι αυτός ο άνθρωπος που ορισμένοι Δυτικοί πιστεύουν ότι «αναθερμαίνει τις σφοδρές σχέσεις με τη Δύση». Η αντιδυτική ιδεολογία του Ερντογάν δεν έχει αλλάξει. Αυτό που αλλάζει από καιρό σε καιρό είναι πόσα δυτικά χρήματα και χάρες χρειάζεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail