Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος διηύθυνε τη Γερμανία ως καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, θα απονεμηθεί καρφίτσα στο πέτο και τιμητικό πιστοποιητικό, υπογραμμίζοντας την ακλόνητη δέσμευσή του στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της συγκέντρωσης είναι να τιμήσει τη διαρκή πίστη του Schröder στο κόμμα.
Η λίστα καλεσμένων αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 50 παρευρισκόμενους, αποτελούμενους από παλιούς συναδέλφους και στενούς φίλους του πρώην καγκελαρίου.
Gerhard Schröder: Ο Άνθρωπος που πιάστηκε μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Αυτή είναι μια στροφή 180 μοιρών από το κόμμα του Όλαφ Σολτς, καθώς πριν από έξι μήνες, ένα ασυνήθιστο αλλά ενδιαφέρον επεισόδιο εκτυλίχθηκε στο SPD, καθώς υπήρξε μια ανεπιτυχής προσπάθεια αποβολής του Γκέρχαρντ Σρέντερ από το κόμμα, λόγω των δεσμών του με τη Ρωσία. Προέκυψαν ισχυρισμοί πως ο Σρέντερ συγκέντρωνε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως από εταιρείες ενέργειας που ελέγχονται από τη Ρωσία, ρίχνοντας σκιά στην πολιτική του καριέρα.
Παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις, ο Σρέντερ διατήρησε στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμη και συμμετέχοντας σε «ειρηνευτικές αποστολές» στη Μόσχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν κατείχε προσοδοφόρες θέσεις στα διοικητικά συμβούλια δύο ενεργειακών κολοσσών που συνδέονται με το Κρεμλίνο, της Rosneft και της Nord Stream.
Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Σρέντερ βρέθηκε στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών, οι οποίες του απέδωσαν κάποια ευθύνη για την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Το SPD, λόγω των επιφυλάξεων του για τους ρωσικούς ενεργειακούς δεσμούς του Σρέντερ, επέλεξε να κρατήσει τις αποστάσεις του, κάτι που ήταν εμφανές στην απουσία του από το φετινό συνέδριο του κόμματος.
Όμως, ο χρόνος φέρνει την αλλαγή και ο καγκελάριος Scholz και το κόμμα του δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό το εξελισσόμενο πολιτικό τοπίο. Μόλις πριν από ένα χρόνο, η στόχευση ηγετών με φιλορωσικές τάσεις φαινόταν συμφέρουσα, δεδομένου του ευρέως διαδεδομένου κοινού αισθήματος εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα, σημειώθηκε μια σημαντική αλλαγή στο δημόσιο αίσθημα, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική και την ενεργειακή κρίση.
Η Γερμανία υπέρ της Ρωσίας: Άνοδος του AfD
Η Γερμανία έχει δει την εμφάνιση απόπειρες πραξικοπήματος και την άνοδο ενός νέου πολιτικού μεγιστάνα, δηλαδή του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που κερδίζει ουσιαστική υποστήριξη από τον γερμανικό πληθυσμό τοποθετώντας τον εαυτό του ως εναλλακτική λύση για ένα λαμπρότερο μέλλον για την Deutschland. Συγκεκριμένα, το AfD υιοθετεί μια φιλορωσική στάση, συγκεντρώνοντας την προσοχή και την υποστήριξη.
Μια έρευνα από το Οργανωμένο Έργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) αποκάλυψε στενούς δεσμούς μεταξύ πολλών μελών του AfD και Ρώσων πολιτικών, μαζί με οικονομικά οφέλη που έλαβε. Επιπλέον, το AfD αντιτίθεται σθεναρά στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας υπό το φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Οι πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν αναφορές πέντε πολιτικών του AfD που σχεδίαζαν να επισκεφθούν την κατεχόμενη περιοχή του Donbas στην ανατολική Ουκρανία το Σεπτέμβριο του 2022. Επιπλέον, μια ερευνητική έκθεση του The Insider και του Spiegel ισχυρίστηκε ότι το AfD λαμβάνει ενεργά δωρεές κομμάτων από τη Ρωσία.
Οι γερμανικές αρχές εξέτασαν την απαγόρευση του AfD ως απάντηση σε αυτά τα ευρήματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις επιπτώσεις της στη γερμανική πολιτική. Ο Olaf Scholz, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να ενεργήσει τόσο εκπληκτικά γρήγορα.
Stormy Seas for Scholz: Οι εσωτερικές διαμάχες απειλούν την Σταθερότητα
Ο Γερμανός Καγκελάριος αντιμετωπίζει ένα δύσκολο πολιτικό τοπίο. Η απαγόρευση ενός αντιπάλου, όπως το AfD, δεν είναι μια απλή λύση, καθώς θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τη θέση του. Ο Σολτς παλεύει ήδη με υψηλά επίπεδα αντιδημοφιλίας, που επιδεινώνονται από την απώλεια κρίσιμων προμαχώνων όπως το Βερολίνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, στον τρικομματικό συνασπισμό του Πράσινοι-SPD-FDP, οι εσωτερικές διαμάχες εντείνονται.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των εντάσεων σημειώθηκε στις 23 Μαΐου, όταν η γερμανική κυβέρνηση ανέβαλε τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις για τη νομοθεσία για το κλίμα λόγω θεμελιωδών διαφωνιών μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού. Αυτό το περιστατικό ανέδειξε τη συνεχιζόμενη τριβή και τις προκλήσεις στη συνύπαρξη μεταξύ του SPD του Καγκελαρίου Olaf Scholz, του FDP του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner, του υπουργού Οικονομίας Robert Habeck και του κόμματος των Πρασίνων της υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock.