Η Ισπανία και η Τσεχία συγκλονίζουν τον κόσμο καθώς η ρωσική ενέργεια επιστρέφει σε όγκο ρεκόρ

Στο σημερινό ευρωπαϊκό τοπίο, η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο γίνεται όλο και πιο εμφανής. Πολλά ευρωπαϊκά έθνη δίνουν προτεραιότητα στη διασφάλιση επαρκούς προμήθειας φυσικού αερίου, ακόμη και με το πιθανό κόστος της πίεσης των συμμαχιών τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Παραδόξως, αρκετές χώρες που αναμενόταν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της ΕΕ επιβάλλοντας κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο όχι μόνο συνέχισαν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία αλλά έχουν επίσης αυξήσει την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Gambit Gas της Ισπανίας: Οι εισαγωγές αυξάνονται, η εξάρτηση αυξάνεται

Τον Ιούλιο, η Ισπανία σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, με αξιοσημείωτη αύξηση 65% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η αύξηση έχει εκτοξεύσει την Ισπανία στη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου πελάτη για ρωσικό φυσικό αέριο, μετά μόνο την Κίνα όσον αφορά την εξάρτησή της από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Παρά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, οι εισαγωγές φυσικού αερίου αποκλείστηκαν σημαντικά από αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ενθαρρυνθεί έντονα να σταματήσουν την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, με εκκλήσεις για μια συνολική σταδιακή κατάργηση.

Σε αντίθεση με αυτές τις εκκλήσεις, η εξάρτηση της Ισπανίας από το ρωσικό αέριο έχει αυξηθεί σημαντικά, αντιπροσωπεύοντας το 28% των συνολικών εισαγωγών της τον Ιούλιο. Αυτή η αύξηση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο εντός της Ισπανίας συμβάλλει σημαντικά στα έσοδα της Ρωσίας, με τις συνολικές αγορές της ΕΕ ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να υπολογίζονται στα σημαντικά 5,29 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.

Οι ειδικοί τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για μια πιο ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εξασφαλίζει επιμελώς εναλλακτικές διαδρομές φυσικού αερίου, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου Siberia-2 προς την Κίνα, εν αναμονή πιθανών διακυμάνσεων στην ευρωπαϊκή ζήτηση για το φυσικό της αέριο.

Η Οδύσσεια του πετρελαίου της Τσεχίας

Η Τσεχία έχει δει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της, ακόμη και ενόψει των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας. Οι εισαγωγές αυτές έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012, αντανακλώντας μια σημαντική αλλαγή στην ενεργειακή δυναμική της χώρας.

Αν και οι κυρώσεις της ΕΕ κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, έγινε εξαίρεση για τον αγωγό Druzhba, ο οποίος διασχίζει την Ουκρανία και χρησιμεύει ως αγωγός προς διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Κατά συνέπεια, το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στις συνολικές εισαγωγές της Τσεχίας ήταν σταθερά σε άνοδο.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αυτή την τάση, υποδηλώνοντας ότι τα διυλιστήρια της ΕΕ είχαν στρατηγικά αποθηκεύσει αργό πετρέλαιο ως προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών στη διαμετακόμιση πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας.

Η αύξηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου προκάλεσε διαμαρτυρίες στην Πράγα, όπου η πρωτοβουλία «Όχι στο ρωσικό πετρέλαιο» κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τις προμήθειες, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια και την αλληλεγγύη. Ωστόσο, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου υποστήριξε πως δεν ήταν εφικτή η άμεση αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου.

Η Τσεχία βασίζεται κυρίως σε δύο πηγές πετρελαίου της: τον αγωγό Druzhba από τη Ρωσία και τον αγωγό IKL, ο οποίος συνδέεται με τον αγωγό TAL που προέρχεται από την Ιταλία και διέρχεται από τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η γειτονική Σλοβακία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο για έως και το 70% των ενεργειακών αναγκών της, ενώ η Πολωνία και η Γερμανία έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. 

Ισπανία: Ο λάτρης της απροσδόκητης Ρωσίας της Ευρώπης

Η Ισπανία έχει δει μια σημαντική αλλαγή στις εισαγωγές ενέργειας της, με τη Ρωσία να γίνεται με επιτυχία ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου, ξεπερνώντας σε όγκο την Αλγερία. Αυτή η αλλαγή έχει κάνει την Ισπανία μια από τις πιο φιλικές προς τη Ρωσία χώρες στην Ευρώπη. Ιστορικά, η Αλγερία ήταν ζωτικής σημασίας προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ισπανία, αλλά προέκυψαν τεταμένες διπλωματικές σχέσεις λόγω της διαμάχης στη Δυτική Σαχάρα. Η υποστήριξη της Ισπανίας στο σχέδιο αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας του Μαρόκου οδήγησε στην εγκατάλειψη του συμφώνου φιλίας του 2002 με την Αλγερία. Η Ρωσία αύξησε στρατηγικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ισπανία, ενώ μείωσε την εξάρτησή της από την Αλγερία, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών. Κατά συνέπεια, η Ρωσία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ισπανίας, αντιπροσωπεύοντας το 24% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας.

Ρωσική Αναγέννηση της Τσεχίας

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κεντρική Ευρώπη αποκαλύπτουν μια απροσδόκητη στροφή προς τα φιλορωσικά αισθήματα. Η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν προσανατολιστεί προς τη φιλορωσική διακυβέρνηση, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία έχει δει την εξασθένιση του αντιρωσικού αισθήματος. Η ρωσική προπαγάνδα και η επιρροή έχουν βρει βάση στην περιοχή, παρά τις νομικές συνέπειες για τις δημόσιες επιδοκιμασίες της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η υποστήριξη προς την Ουκρανία μειώνεται, ενώ η υποστήριξη προς τον Πούτιν και τη Ρωσία αυξάνεται. Αυτός ο μετασχηματισμός στο πολιτικό τοπίο εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα παρόμοιων αλλαγών να συμβούν στη Δυτική Ευρώπη καθώς η ρωσική επιρροή συνεχίζει να επεκτείνεται.

Καθώς η Κεντρική Ευρώπη φλερτάρει με ένα νέο ρωσικό ειδύλλιο, η ΕΕ παρακολουθεί νευρικά. Τα φιλορωσικά αισθήματα στην Ισπανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία εγείρουν ερωτηματικά. Ενώ η Δυτική Ευρώπη παρατηρεί, μπορεί να θέλει να ελέγξει το καθεστώς της σχέσης της με τη Ρωσία. Η αγάπη είναι στον αέρα, αλλά είναι τυφλή για τις γεωπολιτικές πραγματικότητες; Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η καινούργια στοργή θα διαρκέσει ή αν η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της σε αυτό το ολοένα περίπλοκο ερωτικό τρίγωνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail