Το Αζερμπαϊτζάν επιτίθεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να αναγκάσει την Αρμενία να αποχωρήσει εντελώς

Φωτογραφία: Youtube
Freepen.gr - Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την έναρξη τοπικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην περιοχή που ελέγχεται από την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (NKR), γράφει η pravda.ru.

«Για τον αφοπλισμό και την απόσυρση των μονάδων των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από τα εδάφη μας, την εξουδετέρωση της στρατιωτικής τους υποδομής, τη διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού, καθώς και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης του Αζερμπαϊτζάν, έχουν ξεκινήσει τοπικά αντιτρομοκρατικά μέτρα στο την περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ενημέρωσαν τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και το Κοινό Ρωσοτουρκικό Κέντρο Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός για τις ενέργειές τους. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν.

Πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις πως βομβάρδισαν τις θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην κατεύθυνση του Άγκνταμ.
Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί όπλα υψηλής ακρίβειας στο Καραμπάχ

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι πολιτικά αντικείμενα και ο πληθυσμός δεν στοχοποιήθηκαν στα πλήγματα. Την ίδια ώρα, κάτοικοι του Στεπανακέρτ στο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχεται από το NKR ανέφεραν περιστατικά βομβαρδισμών στα περίχωρα της πόλης.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί όπλα υψηλής ακρίβειας στην πρώτη γραμμή και στα βάθη για να καταστρέψει τις θέσεις των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα μακροπρόθεσμα σημεία βολής τους, καθώς και μέσα μάχης και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας είπε ότι υπήρχαν ψευδή μηνύματα σε επίσημες αναφορές και μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την παρουσία αρμενικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αρμένιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια πράξη επιθετικής κλίμακας.

«Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε άλλη μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει την πολιτική της εθνοκάθαρσης (…) Οι οικισμοί αμάχων, η πόλη του Στεπανακέρτ, άλλες πόλεις και χωριά βομβαρδίζονται από το Αζερμπαϊτζάν με το κενό πρόσχημα πως πρέπει να καταστραφούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.
 
Το Αζερμπαϊτζάν ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους

«Για να διασφαλιστεί η απομάκρυνση του πληθυσμού από την επικίνδυνη ζώνη, έχουν δημιουργηθεί ανθρωπιστικοί διάδρομοι και σημεία υποδοχής στο δρόμο Λατσίν και προς άλλες κατευθύνσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Το τμήμα υποσχέθηκε να παράσχει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, πόσιμο νερό και τρόφιμα σε γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Κατέστησε σαφές πως είναι έτοιμος να ρυθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε αυτή τη βάση. Η Ρωσία ήθελε το Ναγκόρνο Καραμπάχ να αποκτήσει ειδικό καθεστώς του Καραμπάχ, αλλά ο Πασινιάν απέτρεψε αυτές τις προσπάθειες.

«Το θέμα δεν αφορά μόνο τα αποτελέσματα της τελευταίας σύγκρουσης. Η αρμενική ηγεσία αναγνώρισε ουσιαστικά την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ. Το τεκμηρίωσαν στη δήλωσή τους στην Πράγα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Πούτιν εξήγησε επίσης ποιες αξιώσεις έχει το Αζερμπαϊτζάν έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Το Μπακού μας λέει τώρα ότι αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για το Καραμπάχ, τότε θα πρέπει να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα μαζί τους σε διμερή βάση. Λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα να πούμε εδώ εάν η Αρμενία παραδέχτηκε πως το Καραμπάχ ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν", σημείωσε ο Πούτιν. 
 
Η Δύση δε θα πάει κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν

Μόνο ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να βοηθήσει τη δική του δημοκρατία. Η Αρμενία έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από τη νέα σύγκρουση. Δεν υπάρχουν μονάδες του τακτικού αρμενικού στρατού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας παραμένει ήρεμη, δήλωσαν Αρμένιοι αξιωματούχοι.

Η Δύση δεν θα απαντήσει με κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν εάν η επιχείρηση δεν ξεπεράσει τα όρια της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να σταματήσουν αμέσως, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Σήμερα έρχονται καταστροφικά νέα από την πρώην περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ", έγραψε ο Μισέλ.

Η δήλωση του Μισέλ σημαίνει πως η Δύση αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν.
 
Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν βοηθά την ΕΕ στην προσπάθεια αντικατάστασης των ρωσικών ενεργειακών πόρων. Η Αρμενία είναι σαν τρίτος τροχός εδώ. Οι Αμερικανοί διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις με την Αρμενία, αλλά αυτοί οι πολεμικοί αγώνες γίνονται εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όχι του Αζερμπαϊτζάν.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε εχθροπραξίες εάν το Αζερμπαϊτζάν δεν καταφέρει να επιτύχει ένα νικηφόρο «blitzkrieg» για να καταλάβει το Στεπανακέρτ. Τότε η Ρωσία θα πρέπει να ανταποκριθεί, ειδικά αν οι ειρηνευτικές δυνάμεις πιαστούν στα διασταυρούμενα πυρά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail