Πώς το δόγμα και τα όπλα της σοβιετικής εποχής υπερισχύουν των αμερικανικών στη μάχη

Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας (SMO), υπήρξαν πολλές επίμονες υπερπροσπάθειες που η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας πιέζει ανελέητα. Ένα από αυτά είναι ότι τα αμερικανικά/ΝΑΤΟϊκά όπλα και το δόγμα μάχης είναι πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα Ρωσικά/Σοβιετικά και πως αυτός ήταν ο λόγος που η Μόσχα έχει τέτοιες «τεράστιες απώλειες». Προφανώς, αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται σε πολυεπίπεδα ψέματα και μισές αλήθειες που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν η μία την άλλη με ατελείωτες αυτοπαραθέσεις μέσων. Αυτά τα τροπάρια προπαγάνδας ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχή όταν επρόκειτο να πείσουν το δυτικό κοινό ότι η Ρωσία είναι δήθεν «αδύναμη», με αποτέλεσμα οι γελοίοι ισχυρισμοί ότι οι δυνάμεις της Μόσχας «μπήκαν στην Ουκρανία ως ο δεύτερος πιο ισχυρός στρατός στον κόσμο, αλλά κατέληξαν να είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός στην Ουκρανία», μεταξύ άλλων.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Από την άλλη πλευρά, στα παρασκήνια, το Πεντάγωνο βρισκόταν σε κατάσταση αθόρυβου πανικού, καθώς βλέπει όπλα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ΝΑΤΟ να καίγονται στην Ουκρανία, ενώ οι επενδύσεις της Ρωσίας στο SMO δεν ήταν μόνο «αναπάντεχα χαμηλές», αλλά επίσης εξαιρετικά οικονομικά αποδοτικές. Αυτό χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως η αναλογία απωλειών των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου έναντι του ρωσικού στρατού είναι κοντά στο 10:1, κάτι που είναι απολύτως φρικτό δεδομένου ότι το πρώτο εκπαιδεύεται με το ΝΑΤΟ για πάνω από δύο δεκαετίες τώρα (εντατικά για πάνω από μια δεκαετία). Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με δυτικές πηγές που επικαλούνται Αμερικανούς βετεράνους που πολεμούν επί του παρόντος για τα στρατεύματα της χούντας των νεοναζί, είναι ακριβώς η δυτική εκπαίδευση και εξοπλισμός που είναι το θέμα και ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο το καθεστώς του Κιέβου μπόρεσε να κρατήσει καθόλου είναι πως η διοίκηση του έχουν επιστρέψει στην εκπαίδευσή τους στη σοβιετική εποχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα είχαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες εάν πολεμούσαν με τον τρόπο που πολεμούν οι αμερικανικές δυνάμεις. Ένας βετεράνος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, με το διακριτικό Jackie, είπε στο Business Insider ότι «οι Ουκρανοί θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση αν ακολουθούσαν το αμερικανικό δόγμα του πεδίου μάχης και πως ήταν στην πραγματικότητα καλύτεροι στο να κατανοούν ορισμένους τύπους σύγχρονων μαχών», προσθέτοντας ότι «αν χρησιμοποιούσαμε[δ] Αμερικανικό δόγμα εδώ, σίγουρα θα περνούσαμε άσχημα». Ο Τζάκι συμμετείχε σε εισβολές των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ πριν γίνει ανάδοχος εκπαίδευσης για τον αμερικανικό στρατό. Αφού η Ρωσία ξεκίνησε το SMO, αποφάσισε να ενταχθεί στη νεοναζιστική χούντα «για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των στρατευμάτων της και να πολεμήσει μαζί τους». Εκτός από τα συνηθισμένα τροπάρια προπαγάνδας (υποχρεωτικά σε αυτό το σημείο), ο Τζάκι έκανε πολλές παραδοχές, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού πως οι Ουκρανοί είναι «προηγούνται των ΗΠΑ με κάποιους προφανείς τρόπους».

"Δεν έχουμε καν ένα σαφές δόγμα για τη χρήση μικρών drone πραγματικά αυτήν την στιγμή", είπε στο Business Insider, προσθέτοντας: "Οι Ουκρανοί είναι αρκετά προχωρημένοι σε αυτόν τον τομέα. Οι Ουκρανοί είναι αρκετά μπροστά από εμάς όσον αφορά την ενσωμάτωση αυτών των μικρών συστημάτων drones και μικρά, μεσαία drones».

Ο Τζάκι δήλωσε επίσης ότι «Οι Ουκρανοί έπρεπε να επιχειρούν σε «αντάρτικο stealth» ακόμη και όταν εκτελούσαν μεγάλες επιχειρήσεις» και πως αυτό οφείλεται στο ότι τα στρατεύματά τους «είναι σε τόσο μειονεκτική θέση ώστε να θεωρούνται ανεπαρκή από κάθε χώρα του ΝΑΤΟ για να παραβιάσουν τις δυνάμεις του εχθρού στην πρώτη γραμμή». Οι ίδιοι οι Ουκρανοί λένε επίσης το ίδιο, επιμένοντας ότι «πρέπει να προσαρμόσουν την εκπαίδευση [δυτική/ΝΑΤΟ] για να επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης». Το Business Insider ισχυρίζεται πως «τα σχόλια του Τζάκι αντικατοπτρίζουν εκείνα που έγιναν τον Σεπτέμβριο από έναν Ουκρανό διοικητή που εκπαιδεύτηκε από Αμερικανούς, Βρετανούς και Πολωνούς στρατιώτες».

«Αν έκανα μόνο αυτό που μου έμαθαν [οι δυτικοί στρατιώτες], θα ήμουν νεκρός», δήλωσε τότε ο εν λόγω διοικητής.

Η ουκρανική σύγκρουση έχει ελάχιστη έως καθόλου ομοιότητα με αμέτρητες επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον χωρών σε όλο τον κόσμο , καθώς η πολεμική θαλασσοκρατία είναι πολύ προσεκτική ώστε να μην εισβάλει σε οποιονδήποτε εξ αποστάσεως ικανό αντίπαλο. Αυτό που κάνει συνήθως η Ουάσιγκτον είναι να επιβάλλει κυρώσεις και να απομονώνει πρώτα την στοχευόμενη χώρα. Μόνο τότε καλεί μια δέσμη υποτελών και δορυφόρων κρατών της να εισβάλουν άμεσα. Το ίδιο το Business Insider το παραδέχτηκε, χρησιμοποιώντας το Αφγανιστάν και το Ιράκ ως παραδείγματα όπου τα δυτικά στρατεύματα είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα σε εξοπλισμό και όπλα. Ανέφερε επίσης έναν πρώην φύλακα του αμερικανικού στρατού που πολέμησε στην Ουκρανία και είπε πως "οι μάχες εκεί ήταν πολύ χειρότερες από αυτές που βίωσε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν". Ο βετεράνος του αμερικανικού στρατού Τζάκι επέμεινε επίσης ότι "η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών "από τη βάση" δεν ήταν κατάλληλη δεδομένου του πόσο είχαν ήδη πολεμήσει οι στρατιώτες".

Αυτές οι μάλλον ασυνήθιστες παραδοχές από δυτικούς βετεράνους μάχης ενισχύονται επίσης από την πολύ πιο επιτυχημένη χρήση όπλων και εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής από το καθεστώς του Κιέβου από ό,τι συνέβαινε ποτέ για αντίστοιχους που προέρχονται από το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, η νεοναζιστική χούντα σίγουρα δεν διστάζει να επιτρέψει στις δυνάμεις της να χρησιμοποιήσουν το σοβιετικό στρατιωτικό δόγμα, τα όπλα και τον εξοπλισμό. Αυτά έχουν αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για τον ρωσικό στρατό, ιδιαίτερα σε τακτικό επίπεδο. Κι όμως, οι επιτυχίες που βασίζονται αποκλειστικά στον σοβιετικό τρόπο μάχης αποδίδονταν ξεδιάντροπα στα δυτικά συστήματα, όπως το χονδροειδώς υπερδιαφημισμένο HIMARS. Στις πρώτες μέρες του SMO, ουκρανικά ATGM (αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι), όπως το "Stugna-P" (βασισμένο σε μια μακρά σειρά σοβιετικών/ρωσικών τύπων ATGM),απέδιδε σημαντικά καλύτερα από τα δυτικά ATGM όπως το "Javelin", το NLAW, το AT4 κ.λπ.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για μια πληθώρα άλλων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κανονικού πυροβολικού και ρουκετών, καθώς και των επιθετικών πυραύλων. Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, ακόμη και η πρόσφατη επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του πυραύλου R-360 «Neptune» (ουσιαστικά ένας βαθύς ουκρανικός εκσυγχρονισμός του σοβιετικού Kh-35). Κι όμως, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έσπευσε να αποδώσει το χτύπημα στον αγγλογαλλικό πύραυλο κρουζ «Storm Shadow/SCALP EG». Ωστόσο, τα ρωσικά συστήματα SAM (βλήματα επιφανείας-αέρος) ήταν αρκετά επιτυχημένα στην κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ που παρέχονται από την πολιτική Δύση. Με άλλα λόγια, η σοβιετική / ρωσική πολεμική σύγκρουση είναι ανώτερη επειδή κατασκευάστηκε / σχεδιάστηκε για πόλεμο, ενώ το δυτικό του αντίστοιχο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εβδομάδων μόδας και στο Χόλιγουντ .

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail