Η Ουκρανία χτύπησε με βρετανικούς πυραύλους κρουζ ρωσικό υποβρύχιο και αποβατικό πλοίο στη Σεβαστούπολη

Freepen.gr - Μια ουκρανική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό υποβρύχιο και ένα αποβατικό πλοίο με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Τα πλοία που χτυπήθηκαν στο τελευταίο χτύπημα περιελάμβαναν ένα ντιζελοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Kilo, το Rostov on Don και ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Ropucha, το Μινσκ. Ο βαθμός ζημιάς στα δύο πλοία παραμένει αβέβαιος, με ορισμένες αναφορές να εικάζουν ότι το πλοίο της κλάσης Ropucha μπορεί να έχει υποστεί ζημιές που δεν επισκευάζονται. 

Η Σεβαστούπολη είναι η έδρα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού κι η μεγαλύτερη πόλη στη χερσόνησο της Κριμαίας - ένα έδαφος που διεκδικούν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, αλλά το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές του 2014. Ενώ η Κριμαία έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις κατά το παρελθόν έτος, ο συγκεκριμένος στόχος του τελευταίου χτυπήματος ήταν η εγκατάσταση επισκευής πλοίων Ordzhonikidze, η οποία σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες δυτικές και ουκρανικές πηγές χτυπήθηκε από πυραύλους κρουζ Storm Shadow που εκτοξεύονται από αέρος. 

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέφυγε να σχολιάσει τον ισχυρισμό, αν και τα Storm Shadows ενσωματωμένα στα σοβιετικά κατασκευασμένα μαχητικά της Ουκρανίας έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για χτυπήματα σε θέσεις της ρωσικής πρώτης γραμμής. Ωστόσο οι πύραυλοι έχουν υποφέρει από φθίνουσα αποτελεσματικότητα, καθώς έχουν αναπτυχθεί όλο και πιο εξελιγμένα αντίμετρα.

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail