Οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία πέφτουν με ρυθμό ρεκόρ

pixabay / KarstenBergmann
Freepen.gr - Οι γερμανικές τιμές των ακινήτων μειώθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους — η πιο απότομη πτώση από τότε που ξεκίνησαν οι στατιστικές το 2003. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αγοραστές οδηγούν την τάση.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως οι τιμές μειώθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, αυτό άφησε τις τιμές μόνο 1,5 τοις εκατό φθηνότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τις τιμές να εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές σε σχέση με την εποχή πριν από τον Covid, σημειώνει το REMIX.

Οι πόλεις σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση των τιμών από τις αγροτικές περιοχές, με μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε Βερολίνο, Μόναχο, Κολωνία, Αμβούργο, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη επί του Μάιν και Ντίσελντορφ. Η μέση τιμή μιας μονοκατοικίας μειώθηκε κατά 12,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ για ένα διαμέρισμα μειώθηκε κατά 9,8%.

«Οι μειώσεις ήταν μικρότερες στις αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Στις αγροτικές περιοχές, οι τιμές μειώθηκαν 7 τοις εκατό σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, ενώ οι μονοκατοικίες ήταν 8,1 τοις εκατό φθηνότερες.

Η DZ Bank δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει πως οι τιμές θα υποχωρήσουν μόνο μεταξύ 4 και 6 τοις εκατό για το σύνολο του έτους, αλλά δε το θεωρεί τόσο μεγάλη πτώση δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η γερμανική αγορά ακινήτων.

«Μετρούμενη έναντι των σημαντικά χειρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της αβεβαιότητας για μελλοντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ανακαίνιση και τη νέα τεχνολογία θέρμανσης, η πτώση των τιμών φαίνεται να είναι μέτρια, σε μονοψήφιο ποσοστό», αναφέρει η μελέτη. 

Η σημερινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί άνευ προηγουμένου κτίρια για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση από τους Γερμανούς για τα δικά τους σπίτια και διαμερίσματα, με τις αυξανόμενες τιμές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενοικίων, να ασκεί τεράστια πίεση στα νοικοκυριά.

Ωστόσο, πολλά κατασκευαστικά έργα είτε παύονται είτε εγκαταλείπονται εντελώς, με πολλούς εργολάβους να χρεοκοπούν.

«Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων και το ολοένα υψηλότερο κόστος κατασκευής καταλήγουν σε ένα τοξικό μείγμα», εξήγησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ακινήτων (ZIA) Andreas Mattner. «Το ίδιο το κράτος – ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές αρχές – πρέπει επιτέλους να ανταποκριθεί σε αυτή τη δραματική κατάσταση με την απαραίτητη αυστηρότητα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail