«Η ασφάλεια πρέπει να γίνει κατανοητή από την άποψη της ακεραιότητας του ελέγχου επί της γης. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της επικράτειας θα επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται αυτή η ασφάλεια, επειδή η ισχύς καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωγραφία και τους φυσικούς πόρους. Το έθνος πρέπει να ενεργήσει με βάση τη δύναμη που μπορεί να κινητοποιήσει, είτε εντός της επικράτειάς του είτε μέσω των συμμάχων και των προστάτων του».
Αν πιστέψουμε ότι το μέλλον του Ελληνισμού βρίσκεται στη θάλασσα επειδή η συντριπτική έκταση του είναι προσιτή από τη θάλασσα, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τους θαλάσσιους πόρους χτίζοντας μόνο ένα ανάλογο ναυτικό. Καθώς θεωρώ ότι η θαλάσσια γεωγραφία της Μεσογείου και του Αιγαίου δημιουργεί μια αναδυόμενη διπολικότητα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η Άγκυρα απαιτεί μια «δύναμη αναστολής» που θα καθυστερήσει την εξισορροπητική συμπεριφορά του Ελληνισμού, με σκοπό να αυξήσει την πιθανότητα περιορισμένης σύγκρουσης μεταξύ του Ελληνισμού και της Τουρκίας για να σταθεροποιήσει τις περιφερειακές περιοχές της λεγομένης «γαλάζιας πατρίδας».
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η γεωγραφία, ειδικά η τοποθεσία του κράτους, επηρεάζει τον συνολικό στρατηγικό προσανατολισμό του ή τους προτιμώμενους τρόπους επίτευξης σκοπών με τα διαθέσιμα μέσα.
Ένα μεγάλο σύνολο εργασιών για την ισορροπία «επιθετικής-άμυνας», που πρωτοστατεί σήμερα, δυστυχώς δεν λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφία και την τεχνολογία στον καθορισμό της συνολικής στρατιωτικής στάσης ή τη «σχετική ευκολία επίθεσης και άμυνας», αφού τα διατιθέμενα μέσα στο Πολεμικό Ναυτικό ακόμη δεν εκσυγχρονίστηκαν και οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Δημήτρης Τσαϊλάς, υποναύαρχος ε.α.