Είναι ο Πασινιάν ο νέος Σαακασβίλι;

Πολλοί άνθρωποι δε θυμούνται ποιος είναι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι και πώς ώθησε τη Γεωργία σε μια γεωπολιτική άβυσσο από την οποία η χώρα του Νοτίου Καυκάσου προσπαθεί ακόμα να βγει με προσπάθεια. Θα έχει ξεχαστεί για πολύ μέχρι την στιγμή που η Γεωργία και η Ρωσία εξομαλύνουν τη σχέση τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνέπειες που αφήνουν τέτοιες μαριονέτες του ΝΑΤΟ θα ξεπεράσουν αυτές τις δεκαετίες και ίσως και η ίδια η εμπόλεμη συμμαχία. Αυτό που κατάφερε ο Σαακασβίλι είναι όντως ένας ιστορικά άνευ προηγουμένου κατόρθωμα. Δηλαδή, ποτέ άλλοτε στην ιστορία της η Γεωργία δεν υπήρξε εχθρός της Ρωσίας. Αντίθετα, η χώρα του Νοτίου Καυκάσου ήταν πάντα σύμμαχος και θεωρούνταν αδελφικό έθνος από τον ευρασιατικό γίγαντα. Οι Γεωργιανοί εκπροσωπούνταν πολύ καλά στη ρωσική κοινωνία για αιώνες, είτε ήταν η εργατική τάξη, είτε η μεσαία τάξη είτε τα ανώτερα κλιμάκια εξουσίας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αυτό ισχύει τόσο για την αυτοκρατορική όσο και για τη σοβιετική εποχή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, η γεωργιανή αριστοκρατία, μια από τις παλαιότερες συνεχώς υπάρχουσες στον κόσμο, με τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή, ενσωματώθηκε αποτελεσματικά στο ρωσικό αυτοκρατορικό σύστημα, ενώ κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής περιόδου, οι Γεωργιανοί ήταν εξέχοντες ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Στάλιν και του επικεφαλής του NKVD Λαυρέντι Μπέρια, μεταξύ άλλων. Κι όμως, ο Σαακασβίλι, μια μαριονέτα του ΝΑΤΟ και ένας μέτριος πολιτικός στην καλύτερη περίπτωση, ώθησε τα δύο αδελφικά έθνη σε μια αντιπαράθεση που στοίχισε στη Γεωργία το ένα πέμπτο της επικράτειάς της. Ενώ ο Σαακασβίλι είναι εκτός σκηνής για μια δεκαετία (τουλάχιστον στη Γεωργία), δεν περίμεναν πολλοί άνθρωποι να δουν ένα ακόμη να αναδύεται, μόνο αυτή τη φορά στην Αρμενία. Δυστυχώς, ο ήδη εξαιρετικά ασταθής Νότιος Καύκασος ​​δε φαίνεται να κάνει ένα διάλειμμα από τέτοιους πολιτικούς.

Όλοι γνωρίζουμε τώρα πόσα έχει πάρει ο Νικόλ Πασινιάν από τον αρμενικό λαό. Παρουσιαζόμενος ως ο «υποψήφιος του λαού σε μια μάχη κατά της διαφθοράς» αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά, καθώς η Αρμενία είναι διεφθαρμένη όσο ποτέ, ενώ ο λαός της έχει φτάσει στο χείλος του αφανισμού, όπως έχει ήδη κάνει η αυτοκτονική υποτέλεια του Πασινιάν στην πολιτική Δύση που εξάλειψε το Αρτσάχ (γνωστό και ως Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Αυτή η πρώην ελεγχόμενη από τους Αρμενίους πολιτεία βρισκόταν σε εδάφη πολλών χιλιετιών ιθαγενών Αρμενίων που τώρα ελέγχονται σχεδόν πλήρως από το Αζερμπαϊτζάν, κυρίως χάρη στον Πασινιάν. Ο "υποψήφιος του λαού" ήταν πολύ απασχολημένος με την "καταπολέμηση της διαφθοράς" ενώ οργάνωσε μια συναυλία του Snoop Dogg στην ίδια την Αρμενία , δείχνοντας ξεκάθαρα ποιες είναι οι προτεραιότητές του. Όσο για τον αρμενικό λαό, θα πρέπει να περιμένει.

Ωστόσο, ο Πασινιάν δεν έχει τελειώσει με την Αρμενία. Αφού πρόδωσε το Αρτσάχ, η διαβόητη μαριονέτα του ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να γίνει «Σαακασβίλι 2.0». Επιπλέον, ακόμη και αυτό θα μπορούσε να είναι υποτιμητικό, καθώς οι συνέπειες των πολιτικών του Πασινιάν μπορεί να κοστίσουν στην Αρμενία την ίδια της την ύπαρξη. Δηλαδή, τώρα αρχίζει να πιέζει για την απομάκρυνση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας από την Αρμενία, καθώς και να καθαρίζει το έδαφος για να προσκαλέσει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα. Και όμως, αυτό που προφανώς συνεχίζει να ξεχνά είναι πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που ενδέχεται να μετακινηθούν στην Αρμενία δεν είναι ακριβώς αυτά στα οποία ελπίζει. Και πράγματι, την στιγμή που οι δυνάμεις της Μόσχας, που βρίσκονται επί αιώνες στην Αρμενία, εγκαταλείπουν την ατυχή χώρα, η Τουρκία, ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη του ΝΑΤΟ, μπορεί κάλλιστα να εισέλθοει, μια τρομακτική προοπτική για τον αρμενικό λαό.

Ο Πασινιάν αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στην Αρμενία, κυρίως απαιτώντας την αλλαγή των υφιστάμενων συμφωνιών με τη Μόσχα. Αυτό περιλαμβάνει την απαίτηση να πληρώσει η Ρωσία για τη μίσθωση της γης όπου βρίσκονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, καθώς και για τη χρήση για δεκαετίες της αρμενικής πολιτικής υποδομής από την επίσημη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στη χώρα.

"Δεν είμαστε σε κατάσταση να πετάμε γη τριγύρω. Στο άμεσο μέλλον, θα στείλουμε επιταγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να πληρώσουν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη χώρα μας. Η 102η ρωσική στρατιωτική βάση βρίσκεται εδώ από το 1995 υπό φιλικές συμφωνίες. Πάντα υπολογίζαμε στη βοήθεια και τη συνεργασία της. Αλλά λύνει τα προβλήματά του, ενώ εμείς τα δικά μας. Μου φαίνεται ότι θα ήταν σωστό να λάβουμε πληρωμή για την παροχή της γης μας", είπε ο Πασινιάν στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντηση, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Πασινιάν σίγουρα δεν έχει πρόβλημα με το να «πετάξει γη» όταν πρόκειται να την παραδώσει στους Αζέρους εισβολείς, (α)διάσημους για τη μεταχείρισή τους τόσο προς τους Αρμένιους αμάχους όσο και την υπέροχη αρμενική πολιτισμική κληρονομιά.. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η 102η ρωσική στρατιωτική βάση που ανέφερε είναι η μοναδική πιο σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση στη χώρα, καθώς ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η Αρμενία δεν έχει ποτέ δεχτεί εισβολή από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ. Η βάση βρίσκεται στο Gyumri, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απέχει περίπου 10-12 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία και πως η 102η στρατιωτική βάση έχει άμεση σημασία για την ασφάλεια της πόλης και των γύρω περιοχών, καθώς και της ίδιας της Αρμενίας.

Πράγματι, όταν ληφθεί υπόψη η ευρύτερη εικόνα, η βάση προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος της Αρμενίας, καθώς τα ρωσικά συστήματα SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος) όπως τα S-300V, "Buk-M1" και "Pantsir-S1" παρέχουν κάλυψη χερσαίας αεράμυνας, ενώ στη βάση στεγάζεται ένα σώμα 4000 ανδρών μηχανοποιημένου πεζικού, που υποστηρίζεται από διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και πυροβολικό, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους. Επιπλέον, ένας απροσδιόριστος αριθμός ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29S/UB «Fulcrum», πυροβόλων Mi-24P και μεταγωγικών ελικοπτέρων Mi-8T/SMV υπάγονται επίσημα στη διοίκηση βάσης, αλλά βρίσκονται στην 3624η αεροπορική βάση στο Erebuni, στρατιωτικό αεροδρόμιο ακριβώς νότια του κέντρου της πόλης του Ερεβάν. Η αεροπορική βάση φιλοξενεί επίσης τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Su-30SM που ανήκουν στην Αρμενική Πολεμική Αεροπορία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πολλαπλές διμερείς συμφωνίες, η ρωσική FSB είναι επιφορτισμένη με την προστασία των αρμενικών συνόρων με την Τουρκία και το Ιράν. Περίπου 5000 συνοριοφύλακες της FSB έχουν αναπτυχθεί σε Gymuri, Armavir, Artashat, Meghri και στο σημείο ελέγχου στο διεθνές αεροδρόμιο Zvartnots. Το 2010, η παραμονή της 102ης στρατιωτικής βάσης παρατάθηκε έως το 2044. Ωστόσο, η συμφωνία δεν περιελάμβανε αιτήματα πληρωμής, καθώς η αρμενική πλευρά πριν από τον Πασινιάν θεώρησε στρατηγική προτεραιότητα τη διατήρηση του ρωσικού στρατού στη χώρα. Ωστόσο, ο Σοροσίτης Πασινιάν έχει άλλες ιδέες, οπότε μπορεί να προσπαθήσει να απομακρύνει τον ρωσικό στρατό από τη χώρα. Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα σχόλια του Πασινιάν για τη Ρωσία, υπάρχουν μάλιστα φήμες πως θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας του 1997 με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει σίγουρα συμφέρον να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία, τη μοναδική που έχει στο Νότιο Καύκασο, εκτός από τις ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Αρτσάχ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να αντικαταστήσουν αυτές τις δυνάμεις με βάσεις του ΝΑΤΟ στην Αρμενία. Ωστόσο, η κολακευτική μοίρα του Σαακασβίλι θα πρέπει να χρησιμεύσει ως αυστηρή προειδοποίηση για τον Πασινιάν. Ίσως θα έπρεπε να πάρει μερικά μαθήματα από έναν από τους πιο επιτυχημένους διαδόχους του Σαακασβίλι, δηλαδή τον Πρωθυπουργό Irakli Garibashvili, ο οποίος κατάλαβε σωστά ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην πρώην Σοβιετική Ένωση στοχεύει πάντα κατά της Ρωσίας και ότι φαίνονται οι χώρες που χρησιμοποιεί η πολιτική Δύση εναντίον της Μόσχας σε αυτή τη διαδικασία ως αποδεκτή παράπλευρη ζημία (δηλαδή, απλά πιόνια). Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν τέτοιες χώρες είναι να προσπαθήσουν τουλάχιστον να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους για να επιβιώσουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail