Συνεργασία Ρωσίας-Βορείου Κορέας και το αποτέλεσμα των συνομιλιών

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιουνγκ Ουν παρέτεινε απροσδόκητα την επίσκεψή του στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του συναντήθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τη διμερή συνεργασία και μετά την πεντάωρη συνάντηση στο Vostochny Cosmodrom, κατέστη σαφές ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις περιλαμβάνουν στρατιωτική και τεχνική συνεργασία. Πρώτον, ο Πούτιν έχει υποσχεθεί να βοηθήσει το έθνος της Ανατολικής Ασίας να αναπτύξει δορυφόρους και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) - Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί επίσης τη χώρα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Κιμ με τη σειρά του υποσχέθηκε να δημιουργήσει «μια νέα εποχή φιλίας 100 ετών» μεταξύ των δύο κρατών.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Η ΛΔΚ παλεύει με βαριές κυρώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπέστη τον αντίκτυπο του κλεισίματος των συνόρων που σχετίζονται με την πανδημία - τα οποία έχουν χαλαρώσει πρόσφατα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ απείλησε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «δε θα δίσταζαν να αναλάβουν δράση» εάν η Πιονγκγιάνγκ παρείχε όπλα στη Μόσχα. Σε απάντηση, το Κρεμλίνο είπε πως τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας έχουν σημασία, «όχι οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον». Ωστόσο, υπάρχουν «ορισμένοι περιορισμοί» στην στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Βορείου Κορέας (στην οποία συμμορφώνεται η Ρωσία), όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πούτιν, πιθανώς αναφερόμενος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψήφισε η Μόσχα στο παρελθόν. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν πολλά σημεία συνεργασίας που πρέπει να διερευνηθούν - η πρόκληση θα είναι η πλοήγηση στους προαναφερθέντες περιορισμούς.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ εξέδωσαν από κοινού μια προειδοποίηση σχετικά με τη συνεργασία Ρωσίας-Βορείου Κορέας, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν «σαφείς συνέπειες» εάν παραβιαστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Λευκός Οίκος είπε πως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιάπωνας για να συζητήσουν τη συνάντηση Πούτιν-Κιμ.

Πέρυσι, εν μέσω της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, έγραψα για το πώς κλιμακώνονταν οι τριβές στην κορεατική χερσόνησο, αλλά επίσης αφορούσαν τις ρωσο-ιαπωνικές εντάσεις. Την ίδια στιγμή, η νέα στάση της Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν έριξε λάδι στη φωτιά. Υπάρχει στην πραγματικότητα μια άλλη οπτική γωνία στις συζητήσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας σχετικά με την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών: αφορούν τη διαφοροποίηση των εταίρων όσο και την απάντηση στις αμερικανικές-ιαπωνικές-νοτιοκορεατικές εξελίξεις στον Ειρηνικό και στο Aukus.

Πολύς λόγος γίνεται για το Quad (το «Ασιατικό ΝΑΤΟ») που περιγράφεται από τον Λαβρόφ ως μια πολιτική υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που στοχεύει κατά της Κίνας. Από τη ρωσική σκοπιά, ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία - μαζί με τη συνολική αμερικανική πολιτική «Ινδο-Ειρηνικού», επηρεάζει επίσης την ισορροπία σε ένα δίκτυο κρατικών σχέσεων στην Ασία. Έτσι, για τη Ρωσία, η εμπλοκή με τη Βόρεια Κορέα είναι αναμφισβήτητα και για την εξισορρόπηση της επιρροής ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας στην Ασία.

Για παράδειγμα, πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, έγραψα πώς η προσέγγιση του Μπάιντεν στη ΛΔΚ ήταν μια οπισθοδρόμηση - αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θεωρούσε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τη χώρα ως «απαράδεκτες» διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά - και μια τέτοια προσέγγιση ήταν δεν αποτελεί κίνητρο για να επαναφέρει την Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει πολύ από αυτή την άποψη. Όπως έγραψα, το 2021, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ ήταν (και εξακολουθούν να είναι) πολύ απίθανο να αποδώσουν πολλά, το πυρηνικό ζήτημα είναι ένα πραγματικό αδιέξοδο - εάν αυτό είναι έτσι, ένας φυσικός δρόμος για τη Βόρεια Κορέα θα ήταν να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις της με τη Μόσχα, η οποία, εξάλλου, ήταν πάντα επικριτική για τις κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ: παρόλο που η Ρωσία εντάχθηκε στις κυρώσεις του 2013 κατά της ασιατικής χώρας (σύμφωνα με το ψήφισμα 2087 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), οι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας προηγμένης «ζώνης ανάπτυξης» στη ρωσική μακρινή Απω Ανατολή και τη Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν το 2015 - αυτή ήταν μια σφαίρα συνεργασίας χωρίς το πεδίο των κυρώσεων τότε. Ο Li Haidong, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων έγραψε, επίσης το 2021, ότι η τριμερής σχέση Ρωσίας-Κίνας-Βόρειας Κορέας είχε τη δυνατότητα να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή.

Αν και υπήρξε κοινή βούληση για σταθερότητα και ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπήρξε σε μεγάλο βαθμό εμπόδιο. Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή με τη Βόρεια Κορέα και ο «έλεγχος» του υπάρχοντος πυρηνικού οπλοστασίου της είναι ένας πολύ πιο ρεαλιστικός στόχος από την πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει αποκτήσει πυρηνική ενέργεια και δε θα την αφήσει να φύγει. Συνεπώς, η συνεργασία με τη ΛΔΚ είναι η μόνη λογική προσέγγιση. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό κάνει και η Μόσχα αυτή την στιγμή. Συνοψίζοντας, η ρωσική στρατηγική για την κορεατική χερσόνησο δεν πρέπει να ιδωθεί απλώς στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των συμφωνιών όπλων, αλλά θα πρέπει επίσης να ιδωθεί από μια ευρύτερη γεωπολιτική προοπτική.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail